Guardiola, Howe, Klopp, Pochettino, Potter és Tuchel neve is felvetődött Southgate utódjaként

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.17. 09:55
Manchester City v Liverpool FC - Premier League
Jürgen Klopp és Pep Guardiola neve is felvetődött Gareth Southgate utódjaként (Fotó: Getty Images)
Már a hivatalos bejelentés előtt is megjelent néhány lehetséges utód neve, ám Gareth Southgate angol válogatottól való távozása után hamar számos labdarúgó-szakember neve vetődött fel lehetséges angol szövetségi kapitányként, többek között Pep Guardioláé, Jürgen Kloppé vagy éppen José Mourinhóé is.

A BBC az angol kapitánykeresés kezdeti fázisában hét komoly jelöltről részletesen is írt, de néhány további, meglepő nevet is felsorolt.

A lap szerint az egyik esélyes Gareth Southgate utódjaként az angol U20-as és U21-es válogatottnál 2018 óta dolgozó, tavaly szövetségi edzőként korosztályos Eb-t nyerő ír Lee Carsley, aki tavaly ajánlatot kapott, hogy legyen az ír válogatott szövetségi kapitánya, de ő a maradás mellett döntött. Carsleyval kapcsolatban a BBC megjegyezte, hogy akár átmenetileg is megoldást jelenthet, ugyanis 2025 nyarán több nagy név is szabaddá válik.

Utóbbi pedig lényeges elem lehet, hiszen a következő jelöltek közül többen is élő szerződéssel rendelkeznek.

A legnagyobb név egyértelműen a korábban az FC Barcelonát, a Bayern Münchent és jelenleg a Manchester Cityt irányító Pep Guardiola, akinek 2025-ig szól a szerződése a csapattal, s májusban sejtelmes nyilatkozatot adott, amikor a jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott: „A realitás az, hogy közelebb állok a távozáshoz, mint a maradáshoz.”

A BBC szerint az angol válogatott irányítása nagyon vonzó új kihívás lehet Guardiolának, de a szövetség szempontjából problémát jelenthet a bére.

Szintén potenciális utódként vetődött fel a Newcastle-t 2021 óta irányító Eddie Howe, akit az elmúlt években többször is összeboronáltak az angol válogatottal; az elért eredményei mellett előnye, hogy angol, hátránya, hogy szerződése 2027-ig köti a „szarkákhoz”, akik nem is szeretnék elengedni őt, még úgy sem, hogy a BBC szerint Howe számára az angol válogatott kapitányi posztja visszautasíthatatlan ajánlat lenne.

A lap a Liverpooltól távozó Jürgen Kloppot is lehetséges jelöltnek tartja, amennyiben az FA külföldi kapitányban gondolkodik, de a német szakember érkezése azért nem valószínű, mert a vörösöktől is fáradtságra, kimerültségre hivatkozva távozott, s pihenni szeretne. 

Erre erősített rá a The Telegraph, amely hangsúlyozta, Klopp tartja magát eredeti tervéhez és legalább egy évig nem vállal munkát, ugyanakkor a BBC azt jegyezte meg, hogy ha az FA hajlandó várni, később ő is számításba jöhet.

A korábban a Tottenhamnél, a Paris Saint-Germainnél és legutóbb a Chelsea-nél dolgozó, onnan az idény végén távozó Maurizio Pochettino állítólag szívesen vállalna munkát Angliában, pláne, hogy Londonban él, s jelenleg nincs csapata – az ő neve nemrég a Manchester Uniteddel kapcsolatban vetődött fel, de a „vörös ördögök” hosszabbítottak Erik ten Haggal.

Az elmúlt hónapokban kapós lett a korábban a Brightonnal remeklő, de a Chelsea-től hét hónap után elküldött Graham Potter, akinek azóta nem is volt csapata, annak ellenére, hogy a svéd válogatottal, az Ajaxszal és a Leicesterrel is összeboronálták, de mindet visszautasította – a BBC azt valószínűsíti, hogy Potter az angol válogatott miatt várt ki.

Komoly jelöltnek tartják a Chelsea-vel BL-győztes, a Bayern Münchentől távozó Thomas Tuchelt is, akiről úgy gondolják, hajlandó lenne tárgyalni az angol válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

A komoly jelöltek mellett a BBC néhány meglepő, és a fentebb említettekhez képest valószínűtlenebb nevet is bedobott a kalapba, mint az Ipswich Townt az élvonalba juttató 38 éves Keiran McKennáét (akinek 2028-ig szól a szerződése és úgy vélik, hogy még nincs meg a kellő tapasztalata), vagy éppen a Chelsea korábbi menedzseréét, Frank Lampardét, a Middlesbrough-t irányító Michael Carrickét, a skót Celticet vezető Brendan Rodgersét, illetve még José Mourinhót is potenciális jelöltnek tartja, aki pedig néhány héttel ezelőtt vállalta el a török Fenerbahce irányítását.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik