Hétfőn kezdődnek a tárgyalások a Manchester City állítólagos szabálysértéseiről

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 14:54
Hétfőn kezdődnek a tárgyalások Pep Guardioláék állítólagos szabálysértései kapcsán (Fotó: Getty Images)
Az ESPN értesülései szerint szeptember 16-án, hétfőn kezdődnek meg a tárgyalások az angol élvonalbeli Manchester City ügyében, amelyet azzal vádolnak, hogy 115-ször sértette meg a Premier League szabályait.

Az ESPN forrásai úgy tudják, hogy a független testületi meghallgatás várhatóan két hónapig tart és a jogerős ítélet – az esetleges fellebbezést is beleértve – a 2024–2025-ös idény végére születhet meg.

A Premier League még 2023 februárjában, egy öt évvel korábban indított vizsgálat után vádolta meg a Manchester Cityt azzal, hogy 115-ször szegte meg a liga szabályait. 

A vádak a 2009–2010-es idény óta eltelt 14 idényre vonatkoztak, s a lap azt írta, hogy a Manchester City 54 alkalommal nem adott pontos információt általános pénzügyeiről a liga felé, 14-szer a játékosok és a menedzserek fizetését érintő adat nem volt pontos, hét vádpont érte a klubot a Premier League profit- és fenntarthatósági szabályainak megsértése miatt, 2018-tól öt alkalommal nem tartották be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályait (beleértve a pénzügyi fair playt), illetve 35-ször történt mulasztás a klub részéről a Premier League vizsgálatai során.

A Manchester City határozottan tagadta a vádakat és az eredeti vádakra válaszul kiadott közleményében azt állította, hogy „megcáfolhatatlan bizonyítékokkal” rendelkezik álláspontja alátámasztására, illetve „várja, hogy az ügyet egyszer s mindenkorra lezárják.”

2018 novemberében a német Der Spiegel nevű lap szabálysértési vádakat közölt a Manchester Cityről, de a klub sikeresen harcolt az UEFA jogi lépései ellen, aztán 2020 februárjában kizárták a csapatot az UEFA versenyeiről, de a Sportdöntőbíróság (CAS) még abban az évben hatályon kívül helyezte a döntést.

Az ESPN kereste a Premier League-et és a Manchester Cityt, de sem a liga, sem a klub nem volt hajlandó nyilatkozni.

Mint ismert, az előző idényben a Premier League az Evertont és Nottingham Forestet is pontlevonással sújtotta, a Manchester Cityt – ha bűnösnek találják – pontlevonással, jelentős pénzbírsággal, vagy akár a bajnokságból való kizárással is büntethetik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik