Liverpool: a Fradi elemzője szerint Szoboszlai már most a világ egyik legjobb 8-asa

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 18:20
null
Hegedűs Henrik szerint Szoboszlai már most posztja egyik legjobbja (Fotó: Getty Images)
Hegedűs Henrik, a Ferencváros adatelemzője a Mandinerben elemezte Szoboszlai Dominik eddigi pályafutását és a nyári felkészülési időszakot, melynek során új csapatában, a Liverpoolban is kiváló teljesítménnyel rukkolt elő.

 

A Ferencváros adatelemzője kiemelte, hogy „a Liverpool tizenhatoson kívüli lövéseinek száma (db) és aránya (%) 2017 óta folyamatosan csökken, 40 százalékról egészen 28 százalékra esett vissza. Ez megfelel a klubnál magas szinten zajló adatelemzései folyamatnak és a világtrendeknek is, hiszen egy-egy lövés xG értéke drasztikusan csökken, ahogy közeledünk a kapuhoz. Ezért – egészen mostanáig – a Liverpool nem is nagyon igazolt olyan játékost, akinek jó lenne a távoli lövése, most viszont rögtön kettőt is, hiszen Szoboszlai mellett Mac Allister is kimondottan sokat vállalkozik a tizenhatoson kívülről (a lövései 63%-ban)”. Hegedűs Henrik szerint a két játékos rúgótechnikája új fegyver lehet Jürgen Klopp kezében, de semmi sem garantálja, hogy a német mester erre tudatosan építeni fog.

Hegedűs továbbá kifejtette, hogy a Lipcsében megszokott 4–3–2–1-es felálláshoz képest várhatóan 3–2–2–3-ben fog játszani, szerepe pedig várhatóan a bal oldali 8-as lesz a korábban látott jobb oldali támadó középpályáshoz képest.

„Szoboszlai inkább bal oldali támadó középpályásként szerepelt a jobb oldal helyett. Ennek két oka lehet: egyrészt ebből a pozícióból jobban tudja használni az átlövéseit, másrészt a jobb oldalon Trent-Alexander és Mo Szalah is direkt játékot játszik, aminek egyenes következménye a több labdavesztés, amit az itt játszó középpályásnak kell kontrollálni, és ebben Mac Allister jobb, mint Szoboszlai.A bal oldali 8-as ugyanakkor hagyományosan az a poszt a Liverpoolban, amely masszívan kiveszi a részét a támadások felépítéséből, így Szoboszlai szerepköre is módosulhat, mélyebbre kerülhet a Lipcsében látottakhoz képest” – fogalmazott az FTC adatelemzője.

A teljes elemzést ide kattintva lehet elolvasni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik