Atlétika: a fedett pályás Eb-n 10-12 atléta indulása, a vb-n minden idők legnagyobb csapata a cél

Vágólapra másolva!
2023.02.10. 11:37
null
Szűcs Valdó a saját eredményeivel szeretnek kijutni a vb-re (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Már tavaly október-november óta „teljes mellszélességgel” az augusztusi budapesti világbajnokságra készülnek a magyar atléták, akik biztató évkezdetet produkáltak a fedett pályás idényben.

Scheidler Géza sportszakmai igazgató szerint különösen sprintvonalon tapasztalható jelentős elmozdulás, itt érezteti hatását az egy éve elkezdett munka. Sokat jelent, hogy Loren Seagrave személyében neves szakember érkezett az Egyesült Államokból, aki módszertanilag, futótaktikailag is rengeteg újat mutatott a versenyzőknek. Több utánpótláscsúcs született, és országos rekordot javított a férfi és női 4×400-as váltó is.

„Biztatóan indult ez az év, de fontos, hogy ne ragadjunk le a pillanatnyi képnél, ne feledkezzünk bele a fedett pályás szezonba. Tudni kell, hogy csökkentett fedett területtel dolgoztunk az elmúlt időszakban, így a fizikai felkészülésre helyeződött a hangsúly, azaz az atléták ki voltak éhezve a versenyzésre. Emellett nagy elszántság van mindenkiben a vb miatt, ami fokozott motivációt jelent” – mondta az MTI-nek Scheidler Géza.

Szűcs Valdó önerőből lenne ott a vb-n

Erről az M1 aktuális csatornának beszélt a 27 esztendős gátfutó, akinek pályafutását az elmúlt évben több sérülés is hátráltatta, jelenleg azonban egészséges, Floridában a 110 méter gát világbajnokával, az amerikai Grant Hollowayjel és csapatával készül.

Mint elmondta, elsősorban a szabadtéri idényre és azon belül is az év főversenyére, a budapesti világbajnokságra készülnek fel, de bízik benne, hogy egyéni csúcsát megközelítve ott lehet majd márciusban az isztambuli fedett pályás Európa-bajnokságon.

„Azt hiszem, ez reális cél jelenleg. Ha egészséges maradok és végre semmi nem akadályoz, akkor már boldog leszek, egy elődöntő vagy egy döntő is összejöhet” – nyilatkozta Szűcs, aki addig még várhatóan Budapesten, Belgrádban, a Nyíregyházán sorra kerülő országos bajnokságon, illetve Madridban és Birminghamben is fut majd 60 méter gáton.

A budapesti világbajnoksággal kapcsolatban megjegyezte, mind erre a versenyre, mind a párizsi olimpiára kemény szintidőket határozott meg a nemzetközi szövetség 110 méter gáton, a vb-re 13.32, az ötkarikás játékokra 13.28 másodperces teljesítmény – vagy a rangsorban elfoglalt megfelelő helyezés – kell, és bár a vb-n a magyar szövetség alanyi jogon indíthat versenyzőt a szintidő hiányában, ő a saját teljesítményével szeretné kivívni a részvételt.

„A Gyulai Memorial versenyeken mindig fantasztikus a hangulat Székesfehérváron, el sem tudom képzelni, milyen érzés lesz a budapesti vb-n futni. Azt hiszem, minden sportoló arról álmodik, hogy a saját közönsége előtt mutathassa meg, mire képes. Én mindent meg fogok tenni, hogy a legjobb formámat adjam Budapesten és örömet szerezzek minden magyarnak” – fogalmazott Szűcs Valdó.

A fedett pályás idény csúcsversenye a márciusi, isztambuli Európa-bajnokság lesz, amelyre jelen állás szerint 12 versenyző nevezhető.

„Tíz-tizenkét fős csapatban gondolkodunk, ami nem mondható kicsinek, tekintve, hogy az Eb-re nagyon szűkítették az indulói létszámot. Erről mindent elmond, hogy váltókban hat csapat indulhat. Ha valaki teljesítette a szintet és beleillik a felkészülésébe, indulhat Isztambulban, de ha valaki elengedi az Eb-t, az szíve joga. A lényeg, hogy mindenki egészségesen kezdje el a tavaszi felkészülést” – hangsúlyozta a sportszakmai igazgató.

Kiemelte, hogy az energiaválság a múlt év végi felkészülést érzékenyen érintette, kiesett egy 500 milliós támogatás, ami miatt a meglévő programokat át kellett szervezni, az edzőtáborozást át kellett alakítani. Hozzátette, összefogással sikerült áthidalni a problémát.

„A világbajnokságra a cél, hogy minden idők legnagyobb csapatával induljunk, az eredményeket tekintve pedig a top három vb-ben legyünk benne. Akkor végeztük jól a munkánkat, ha ez a két cél realizálódik” – fogalmazott Scheidler Géza, jelezve, a nagyon kiélezett mezőnyben ez nehéz feladat. Az atlétika földrajzi kiterjedtsége miatt jelentős a konkurencia, Oroszország eltiltása nyomán pedig az orosz edzők megjelentek a fejlődő országokban, ahová nagy tudást vittek magukkal.

„A csapat létszámát harminc fő fölé lőjük be” – jelentette ki a szakember. Magyarország a rendező jogán indíthat versenyzőt olyan számban, amelyben nem sikerült kvalifikációt szerezni, de a kijelölt atlétának a bekerülés határán kell lennie. Váltót minden számban nevezhet a magyar szövetség, itt számonként 16 csapat állhat rajthoz.

„Akkor indítunk egy váltót, ha az vállalható eredményt tud majd felmutatni. De a férfi és női 4x400-as egységeknél még a kvalifikációra is lehet remény” – mondta Scheidler Géza.

A budapesti világbajnokságra augusztus 19–27. között kerül sor az új Nemzeti Atlétikai Központban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik