Saint Lucia első olimpiai bajnoka tiszteletére nemzeti ünnepnapot hirdetett

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.09.16. 11:45
Julien Alfred történelmet írt a párizsi olimpián (Fotó: Getty Images)
Saint Lucián nemzeti ünnepnappá nyilvánították szeptember 27-ét Julien Alfred tiszteletére, aki a párizsi olimpián megnyerte a női 100 métert, a kis karibi szigetország történelmének első ötkarikás érmét szerezve.

A jövő hét péntekét munkaszüneti nappá minősítő döntést az ország miniszterelnöke jelentette be.

Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint a tiszteletére rendezendő ünnepségre hazautazik Julien Alfred, aki amellett, hogy meglepetésre győzni tudott a klasszikus távon 10.72 másodperces nemzeti rekorddal, a 200 méteres síkfutásban olimpiai ezüstöt érdemelt ki a francia fővárosban.

A nemzeti hőssé avanzsáló 23 esztendős sprinter tehetségére korán felfigyeltek szülőhazájában, ahol minden versenyt megnyert, amelyre benevezett. Hétévesen korcsoportjában fiú riválisait is legyőzte. Édesapja halála azonban annyira megviselte, hogy 12 esztendős korában felhagyott a sporttal. Az atlétikához akkor tért vissza, amikor 14 évesen Jamaicára költözött, ott járt középiskolába, egyetemi tanulmányait pedig a Texasi Egyetemen végezte.

Legnagyobb eredménye a párizsi történelmi százas diadala előtt a 2024-es fedett pályás világbajnokságon 60 méteren aratott győzelme volt. Az idei nyári játékokat követően is edzésben maradt, legutóbb péntek este, a Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli döntőjét nyerte meg 10.88 másodperccel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik