Messi: A Bayernnek erőt adott az elveszített döntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.23. 12:00
null
Lionel Messi játéka kulcskérdés lehet a Barcelonának (Fotó: Reuters)
Kedden rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első német-spanyol párharcát, a Bayern München a Barcelonát fogadja (a másik ágon a Borussia Dortmund a Real Madriddal küzd a fináléba kerülésért). A bajorok bizakodóan várják a mérkőzést, a katalánok számára nagy plusz, hogy Lionel Messi pályára léphet a müncheni találkozón, melyen Kassai Viktor fújja majd a sípot.

Hangzatos kijelentés tett Jupp Heynckes, a Bayern München vezetőedzője: amennyiben Barca-ügyben kérdései lennének, nem a katalánok volt vezetőedzőjét, a müncheni kispadon őt követő Pep Guardiolát hívná fel, hanem Johan Cruyffot.

„Pep aligha szolgálna nekem fontos részletekkel, tekintve, hogy előző klubjáról van szó – nyilatkozta Heynckes. – De különben sem hiszem, hogy nagy szükségem lenne rá, elég jól ismerem a spanyol futballt, így a Barcelonát is. Amennyiben mégis lenne kérdésem, akkor sem hozzá fordulnék, hanem Johan Cruyfhhoz, méghozzá azért, mert ő találta ki azt a rendszert, amelyben a Barcelona ma játszik."

Heynckes viccesen még annyit tett hozzá: ez olyan, mintha fordított esetben róluk valaki Franz Beckenbauernél, a tiszteletbeli elnöküknél érdeklődne, akinek a véleménye és a szakmai tudása a Bayern Münchennél a mai napig megkerülhetetlen.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt vár a Bayern˜–Barca BL-elődöntő keddi, első összecsapásától?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A bajorok spanyol légiósának, Javi Martíneznek minden bizonnyal kiemelten fontos lesz a találkozó: egyrészt honfitársai, válogatottbeli csapattársai ellen lép pályára, másrészt tavaly nyáron a Bayern mellett éppen a Barca volt a legkitartóbb kérője. A középpályás szerint a csapatokon túl a ligák küzdelmét is hozza a két párharc. A másik ágon a Borussia Dortmund a Real Madriddal csap össze.

„A versenyben lévő négy csapata közül kettő spanyol és kettő német, ezért azt mondom, hogy ez a két legerősebb bajnokság most, az elődöntős párharcok pedig eldönthetik: melyik közülük a jobb – mondta Javi Martínez. – Remélhetőleg a miénk lesz az, a Bundesliga így is elégedett lehet, hogy két klub képviseli a BL-ben a négy között."


A spanyol légiós kitért a várható konkrétumokra is.

„A Bayern próbálja játszani a futballt, ami a labdabirtoklásra épül, és az ellenfelet intenzíven letámadjuk, nemcsak a védőink, hanem a támadóink is. Persze a Barca ellen így is nehéz lesz, mert az ő stílusuk is ez. Rengeteg támadási variációjuk van, soha nem játsszák ugyanazt. Megbecsülik a labdát, a középpályásaik és a támadóik rengeteg mozognak. Számunkra kulcsfontosságú lehet, hogy mennyire tudjuk távol tartani őket a labdától."

EGY KIS TÖRTÉNELEM
Napra pontosan 11 évvel ezelőtt is BL-elődöntőt játszott a Barcelona, akkor hazai pályán az ősi rivális Real Madrid ellen. Akkor a blancók 2–0-ra győztek (Zinedine Zidane és Steve McManaman góljaival) a Camp Nouban, majd bejutottak a fináléba és meg is nyerték azt épp egy német csapat, a Bayer Leverkusen ellen. A megnyert BL-döntő után a Real végül „csak” harmadik lett a bajnokságban, a Barcánál pedig elküldték Carles Rexach edzőt, aki akkor már majd' 20 éve szolgálta a klubot.

Gerard Piqué, a Barcelona világ- és Európa-bajnok védője szerint véget ért az az időszak, amikor a németek uralták a futballvilágot, ezt a korszakot pedig felváltotta a spanyol dominancia.

„Már mögöttünk van az az időszak, amikor úgy definiálták a labdarúgást, mint egy játék, amelyet 11-en játszanak és a végén mindig a németek nyernek – mondta Piqué. – És mi vagyunk azok, akik miatt ez véget ért."

A spanyol sztárcsapat kedden a Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán a német Bayern München otthonában lép pályára. A 26 éves védő szerint kiváló együttessel találkoznak a négy között.

„Való igaz, hogy a Bayern nagyszerű ellenfél, de ne felejtsük el, hogy mi még mindig kiváló csapat vagyunk" – mondta a korábbi Manchester United-védő.

A Barcelona az elmúlt öt évben a harmadik végső elsőségéért küzd, 2009 és 2011 után idén is felérhet a csúcsra – míg válogatott szinten a spanyolok 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokságot, 2010-ben pedig világbajnokságot nyertek.

SZAVAZÁS

Melyik két csapat játssza a Bajnokok Ligája döntőjét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Lionel Messi, a Barcelona gólvágója szerint a Bayern München erősebb lett, mint a legutóbbi szezonban volt. Az argentin szerint a bajoroknak erőt adott az elveszített BL-döntő.

„Egyik ellenfél sem könnyű az elődöntőben, de a Bayern ebben a szezonban nagyon-nagyon jó. Magas szinten van a csapat, rengeteg gólt termel – nyilatkozta Lionel Messi a The Times of Indiának. – A 2012-es elveszített döntő után még eltökéltebbek idén, és véleményem szerint még erősebbek. Nem gondolunk a döntőre, jelenleg csak a Bayernre koncentrálunk."

Az UEFA Kassai Viktort jelölte ki a keddi mérkőzés vezetésére. Kassai eddig két mérkőzést fújt a Barcának, a katalánok mindkettőt megnyerték. A Bayern három meccset játszott a magyar bíró dirigálásával, ebből kettőt megnyert, egyet elveszített. Ezzel az is eldőlt, hogy a 2014-es vb bő keretébe beválasztott Kassai a többéves gyakorlat alapján a BL-döntőben már nem vezethet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik