BL: Gabarrónnal törhet csoportelsőségre a Barca

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.25. 21:58
Hiába hiányzik több meghatározó játékos a Barcelonából sérülés miatt, Gerardo Martino, a katalánok argentin vezetőedzője a csoportelsőségért utazik el az amszterdami BL-meccsre, ahol övéit majd a holland Ajax fogadja. A vendégeknél elsősorban a védelem összeállítása okoz fejtörést, így még az is megtörténhet, hogy bevetésre kerül a 20 esztendős Patricio Gabarrón, aki még soha nem játszott a felnőttek között.

„Kétség sem férhet hozzá, hogy a világ legjobb játékosát kell nélkülöznünk, de nem szabad, hogy ez számunkra nehézséget okozzon, az ellenfélnek pedig előnyt jelentsen – utalt Lionel Messire, pontosabban a hiányára a dél-amerikai honfitárs. – Elég bő a keretünk ahhoz, hogy bármely hasonló problémát megoldjunk.”

A tréner emlékeztetett arra, hogy számukra nem lehet kifogás vagy mentség az aranylabdás hiánya, nélküle is a győzelemre játszanak. Már csak azért is, mert a már biztos továbbjutásuk mellett a csoportelsőségüket is bebiztosíthatják, amennyiben nem kapnak ki Amszterdamban. Martino különösen a védelem összeállításával van gondban, hiszen három szélső védője (Dani Alves, Adriano, Jordi Alba) sem áll rendelkezésére. A fiatal támadók közül Adama Traoré ás Jean Marie Dongou reménykedhet a lehetőségben, de védőként Sergí Gómez is tagja az utazó keretnek.

„Vagy az egyik középső védőnk húzódik majd ki a szélre, vagy Patrick kerül be a kezdőbe – tett név szerinti utalást Gabarrónra a mester, míg a középső védők közül a csapatkapitánynak, Carles Puyolnak van a legnagyobb esélye arra, hogy kikerüljön az oldalvonal mellé a védelem jobb szélére. – Patrick bemutatkozása nem azt jelentené, hogy nem fontos számunkra a mérkőzés, a győzelem. Ez a találkozó éppen olyan fontos számunkra, mint bármelyik más.”

Kedden Martino irányításával a szezon 21. tétmeccsén maradhat veretlen a katalán együttes – tizennégy bajnoki, négy BL és két spanyol Szuperkupa meccs –, amellyel így beállíthatja Pep Guardiola vonatkozó rekordját. A tréfás argentin trénernek erre is volt egy találó válasza.

„Sokkal jobban tetszene nekem, ha a hattrófeás rekordját állítanám be.”

A Barca-edző dicsérte a keddi ellenfelet, az Ajaxot, mondván: a hollandok is labdatartásra törekszenek, és nem félnek kockáztatni. Sikereik egyik kulcsa éppen az, hogy labdával tudnak nyomást gyakorolni a riválisaikra.

„A Barca és az Ajax két olyan klub, amelynek nagyon sok kacsolódási pontja van, a holland futballiskola jelenléte mindkét klubra rendkívül erős hatást gyakorolt.”

Gerardo Martino családja körében a hétvégén ellátogatott a Barcelonához közel eső, világhíres montserrati kolostorba, ahol a zarándokok és turisták elmondhatják kívánságaikat a Fekete Madonna szobrának, de a szakember mindezt nem részletezte, csupán annyit jegyzett meg: a kívánságának nem volt köze a futballhoz. Nos, Patricio Gabarrón alighanem mást kérne La Morentától...

A szobrot – amelyen Szűz Mária ölében fogja a koronát viselő kis Jézust – a legenda szerint Lukács apostol faragta, és maga Szent Péter hozta a spanyolországi sziklák közé Krisztus születése után 50 évvel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik