Mourinho „kinevette” Casillast, Costát kifigurázták - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.25. 10:24
null
Mourinho valahogy így reagálhatott Casillas hibájára (Fotó: Twitter)
Ebben a szezonban utoljára jelentkezünk BL-leges cikkünkkel, amelyben „újraéljük” a Real Madrid–Atlético Madrid (4–1) döntő legemlékezetesebb pillanatait. Statisztikai érdekességeket is tartalmazó írásunkban szembesülhet vele, hogyan „reagált” José Mourinho Iker Casillas gólt eredményező hibájára, Diego Costa a pálya mely részén tűnt fel leggyakrabban lecserélésig, valamint megtudhatja, Gareth Bale vételára hányszorosa az Atlético kezdőcsapatában szerepet kapó játékosokénak együttvéve.

VÁRATLAN VENDÉGEK A SAJTÓTEREMBEN. Carlo Ancelotti mérkőzést követő sajtótájékoztatóján Marcelo, Sergio Ramos, Pepe, Isco, Álvaro Morata, Sami Khedira és Luka Modric is tiszteletét tette. A „meglepetésvendégek” nagy bulit csaptak az olasz szakemberrel.

A HOSSZABBÍTÁS VOLT A LEGPÖRGŐSEBB. A mérkőzés dinamikáját ábrázoló grafikonból leszűrhető, hogy az idő múlásával egyre lüktetőbbé vált a meccs. Az első fél óra viszonylagos eseménytelensége után felpörögtek az események, s bár a hosszabbításban az Atlético-játékosok már teljesen elkészültek az erejükkel, megállás ekkor sem volt (kép).

OTT A TIZEDIK!

A NAP GÓLÖRÖME. Érdemes meghallgatni a Real Madrid televíziós stábjának felhőtlen örömét Sergio Ramos fejese után.

ÉLŐKÉP A STADIONBÓL A FINÁLÉT MEGELŐZŐEN.

PUSZI A MEGMENTŐNEK. Iker Casillas így hálálta meg Sergio Ramosnak, hogy jóvátette a Diego Godín góljánál elkövetett hibáját.

STATISZTIKÁK, ELSŐ RÉSZ.

– Gareth Bale az első walesi játékos, aki gólt szerzett a BEK/BL-döntőben.
– Diego Godín az első uruguayi, aki betalált az első számú európai kupasorozat fináléjában. – Az Atlético középhátvédje ebben a szezonban nyolcszor volt eredményes, mindegyik gólját fejjel szerezte.
– Sergio Ramos találata minden idők legkésőbbi, még a rendes játékidőben eső gólja (93. perc) a BEK/BL-döntők történetében.
– Rudi Völler, Bodo Illgner és Dietmar Hamann után Sami Khedira a negyedik német játékos, aki nem német csapattal nyerte meg a BL-t.
– Az Atlético először kapott négy gólt a 2013–2014-es idényben.
– Cristiano Ronaldo 67 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, amivel utolérte az örökranglista második helyén álló Lionel Messit, és négy találatra megközelítette Raúlt.

CASILLAS ÉS MARCELO BOLDOGSÁGA.

A ZSÚFOLT CIBELES TÉR. Itt ünnepelték a Real Madrid futballistái a klub tizedik BL-elsőségét.

CASILLAS ARCÁRÓL MINDEN LEOLVASHATÓ.

AZ ATLÉTICO MEZE. Diego Simeone tanítványainak szerelésén a klublegenda Luis Aragonés neve is feltűnt.

JÁR A GRATULÁCIÓ. A Barcelona hivatalos Twitter-üzenetben gratulált a BL-győztes Real Madridnak, valamint a kiváló szezont maga mögött hagyó Atléticónak.

ALAKUL A KLUB-VB MEZŐNYE. Három hely már elkelt a marokkói klubvilágbajnokságon – Sepp Blatter, a FIFA elnöke az alábbi képpel gratulált „Európa királyának”.

ANCELOTTI TÖRTÉNELMET ÍRT. Az olasz szakember a második edző, aki háromszor (2003, 2007, 2014) tudott BEK/BL-t nyerni trénerként – korábban csak Bob Paisley (1977, 1978, 1981) volt erre képes –, valamint Ernst Happel, Ottmar Hitzfeld, José Mourinho és Jupp Heynckes után az ötödik szakvezető, aki két csapattal is elhódította a legrangosabb európai klubtrófeát.

NEGATÍV REKORD A REALNÁL. Iker Casillas, Daniel Carvajal és Sergio Ramos személyében a királyiak kezdőcsapatában csak három spanyol kapott helyet. A korábbi 12 BEK/BL-döntőjén egyszer sem állt fel ilyen kevés honi játékossal a Real.

MOURINHO „KINEVETTE” CASILLAST. A spanyol kapus hibája után beindult a mémgyár. Az egyik futballal foglalkozó Twitter-oldal szemléltette, hogyan reagálhatott a korábbi Real-tréner a csapatkapitány bakijára.

STATISZTIKÁK, MÁSODIK RÉSZ.
– CR előtt csak Velibor Vaszovics mondhatta el magáról, hogy két csapat színeiben is betalált a BEK/BL-döntők történetében.
– Gareth Bale jó úton jár, hogy megtérítse a vételárát – a Real mindkét kupadöntőjében betalált ebben az idényben.
– Negyedszer fordult elő, hogy a BEK/BL-fináléban két védő is gólt szerezzen, legutóbb a 2006-os Barcelona–Arsenal (Juliano Belletti, illetve Sol Campbell) meccsen volt erre példa.
– Sergio Ramosnál több fejes gólt (3) senki sem szerzett a BL mögöttünk hagyott szezonjában.
– Karim Benzema az Atlético tizenhatosán belül egyszer ért labdába, kapura lövési kísérlete nem volt, míg az első félidőben C. Ronaldo nem avatkozott játékba az Atleti büntetőterületén belül.
– A Real Madrid először nyert meg európai kupadöntőt úgy, hogy hátrányban vonult szünetre.
– A spanyol bajnokság múlt héten véget érő kiírásában az Atlético Madrid 31-szer szerzett vezetést, s egyszer sem kapott ki.
– Az Atlético fejelte a legtöbb gólt a mögöttünk hagyott BL-idényben.

TELT HÁZ ITT IS, OTT IS. Életkép a Santiago Bernabéu és a Vicente Calderón Stadionból a döntő alatt.

A NAP KÉPE. Diego Costa hőtérképe a BL-döntőben.

ÜDV, RÉGI BAJTÁRS! Xabi Alonso beköszönt Steven Gerrardnak az ITV stúdiójába a döntő előtt.

MEGHÖKKENTŐ ADAT. Az Atlético Madrid kezdőcsapatában szerepet kapó tizenegy játékos együttvéve 41.1 millió euróért került jelenlegi csapatához. Feleannyiba sem kerültek, mint Gareth Bale…

Az Atlético Madrid játékosai kapták a legtöbb sárga lapot (34) a BL-ben – meccsenként átlagosan 2.6-ot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik