Húzóágazat – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.02.07. 23:45

Már biztos, hogy február 16-án a Puskás Arénában rendezik az RB Leipzig–Liverpool labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcadöntőt. Mivel a német hatóságok elutasították a lipcseiek kérését, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási szabályok alól mentsék fel a Liverpoolt, a három magyart, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató klubnak megoldást kellett találnia a párosítás első találkozójának megrendezésére. A halasztás és a pályaválasztói jog felcserélése a szűk időkorlát miatt nem jelenthetett megoldást, a Puskás Aréna viszont vállalta a rendezést, s a 2020. szeptember 24-i Bayern München–Sevilla (2–1) európai Szuperkupa-mérkőzéshez hasonlóan ismét otthont ad rangos nemzetközi futballeseménynek.

Minek köszönhető, hogy az egész világot sújtó járványhelyzetben a Puskás Aréna öt hónapon belül másodszor is vendégül láthatja a kontinens szűk elitjének két csapatát?

Emlékezzünk, Magyarország háromszor is pályázott Eb-rendezésre. A 2004-est az osztrákokkal közösen, a 2008-ast egyedül, a 2012-est a horvátokkal rendeztük – volna. Az első két kontinensbajnoksággal kapcsolatban az UEFA szemlebizottsága csupán látványterveket láthatott... Utólag állapítsuk meg, illúzió volt, hogy a kandidálók között labdába rúghatunk.

Az ország és a sportág vezetősége felmérte, gyakorlatilag komolytalanok vagyunk, ha legalább egy, az UEFA rendezési előírásainak megfelelő arénánk nincsen. A 2020-as kontinensbajnokságon Budapest a 12 város egyikeként megkapta a rendezési jogot, ekkor már folytak a Puskás Aréna építési munkálatai, 2019 novemberére pedig elkészült – mondjuk így – a stadionépítő és rekonstrukciós program megkoronázásaként a nemzeti stadion. Ezzel párhuzamosan a honi szövetségben 2010 óta végzett munkája elismeréseként is Csányi Sándor az UEFA és a FIFA alelnöke lett. Olyan sportdiplomáciai sikereket ért el, amelyeket a magyar sport és futball presztízse alapján régóta vártunk.

A 2019-es női BL-döntőt a Groupama Arénában, a Puskásban a 2020-as európai Szuperkupa-mérkőzést rendezték meg, ezt követi az idei Leipzig–Liverpool BL-nyolcaddöntő, a 2023-as Európa-liga-finálé, s nem utolsósorban az idei Eb-meccsek.

Húzóágazat lett a futball.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik