Előnyös helyzet – Pietsch Tibor jegyzete

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.08.09. 22:54

A Slavia messze került a Bajnokok Ligája főtáblájától!

Ezt nem mi írtuk a Ferencváros és a Slavia Praha párharcának első felvonása után, hanem a sport.cz. A Fradi 2–0-s győzelmét követően a cseh kollégák elkeseredve dobálóztak a prágai együttes teljesítményét minősítő jelzőkkel, a „sokkoló” volt a legenyhébb mind közül. Tény, jókora megrázkódtatásként érte őket, hogy az előzetesen a párviadal favoritjának kikiáltott Slavia, ha nem is reménytelen, de kellemetlen helyzetbe került a pesti csata után.

No de ami a cseh bajnok kritikája, az a magyar aranyérmes dicsérete, az FTC kihozta a maximumot abból a mérkőzésből – is. Mert amit a zöld-fehérek az utóbbi egy-két évben a nemzetközi porondon művelnek (lásd még: Európa-liga-csoportkör 2019-ben, BL-főtábla tavaly), annál többet aligha érhettek volna el. Múlt szerdán sem volt ez másként, jóllehet a kétgólos győzelemhez kellett egy bucka és egy – hogy megint a cseheket idézzük – ajándékba kapott tizenegyes. Ez persze mit sem csorbítja a győztes érdemeit, mi több, a jó csapatok egyik ismérve, hogy élnek az adódó lehetőséggel – a Fradi köszönte, és élt is vele.

A Ferencvárost divat bírálni, mondván, ha nem Dibusz Dénes védene, talán még magyar sem lenne a kezdő csapatban, sokan élcelődnek azzal is, hogy a B-közép jobban tenné, ha a lelkesítőnek szánt üzeneteit angolul fogalmazná meg, mert így sokkal több futballista értené meg. Meglehet, ebben van némi igazság, ám az elmúlt időszak eredményei arról tanúskodnak, hogy az Üllői úton akkor lehet jelentősebb sikert ünnepelni, ha a csapat zömét – válogatott szintű (!) magyar labdarúgók mellett – légiósok alkotják. Olyan légiósok, akik nem rémülnek meg attól, ha a Celtic, a Dinamo Zagreb, a Ludogorec vagy éppen a Slavia Praha ellen kell megmutatniuk, mire képesek. Lehet az asztalt csapkodni azzal, hogy mostanság kevés magyar labdarúgó ölti magára a Fradi-mezt, csak nem érdemes. Főleg akkor, ha a zöld-fehérek nem – csupán – a határon innen akarnak virítani, hanem azon túl is.

Az újabb nagy siker reményében ezúttal nem is kell messzire utazniuk, hiszen Prága alig több mint 500 kilométerre van Budapesttől. Az első meccsen bebizonyosodott, hogy az FTC sincs olyan távol a Slaviától, mint azt sokan gondolták, sőt! Pillanatnyilag úgy fest a helyzet, hogy Peter Stöger csapata jóval közelebb van a továbbjutáshoz, mint riválisa. Persze a Sinobo Stadionban is ugyanúgy megpattanhat a labda egy göröngyön, mint a Groupama Arénában, és a Ferencváros is összehozhat egy felesleges büntetőt, mint a múlt héten a Slavia, de ez a Fradi már eljutott odáig, hogy izgulni lehet érte, félteni viszont nem kell.

S egy ilyen mérkőzés előtt ez legalább annyira biztató, mint a kétgólos előny.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik