Joselu a hős: BL-döntős a Real Madrid!

Vágólapra másolva!
2024.05.08. 20:47
Joselu, Joselu! (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében a Borussia Dortmund ellenfele a Real Madrid lesz, amely az idegenbeli döntetlen után odahaza 2–1-re megverte a Bayern Münchent.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 2–1 (0–0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 76 579 néző. V: Marciniak (lengyel)
Real Madrid: Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde (Joselu, 81.), Tchouaméni (Camavinga, 70.), Kroos (Modric, 69.) – Bellingham (Militao, 90+10.) – Rodrygo (Brahim Díaz, 81.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Bayern München: Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraui – Laimer, Pavlovic – L. Sané (Kim Min Dzse, 76.), Musiala (Th. Müller, 85.), Gnabry (A. Davies, 27.) – Kane (Choupo-Moting, 85.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Joselu (88., 90+1.), ill. A. Davies (68.)

Továbbjutott: a Real Madrid, 4–3-as összesítéssel

A MÜNCHENI 2–2-ES DÖNTETLEN UTÁN Madridban dőlt el, melyik csapat lesz a Borussia Dortmund ellenfele a Bajnokok Ligája június 1-jei, londoni döntőjében. Thibaut Courtois már felépült sérüléséből, de Carlo Ancelotti, a madridiak vezetőedzője kitartott a jó formát mutató ukrán kapusa, Andrij Lunyin mellett. Meglepetés egyik kezdőcsapatban sem volt.

Az első félidő képe megfelelt annak, amit várni lehetett. A spanyolok támadtak többet, a Bayern München pedig mélyen védekezett, és elsősorban a kontratámadásokban bízott. Az első negyvenöt percben kicsivel többet birtokolták a labdát a hazaiak (58, illetve 42 százalék) és négyszer annyi (8–2) kapura lövési kísérletük volt, de helyzetek akadtak mindkét oldalon. Az első nagyobb a bajorok előtt: a nyolcadik percben Serge Gnabry kapott remek labdát, ám a tizenhatoson belülre érve mintha nem tudta volna eldönteni, középre adjon-e vagy kapura lőjön, végül a legrosszabb, köztes megoldást választotta. Öt perccel később a túloldalon Vinícius Júnior hat méterről eltalálta a jobb kapufát, a kipattanóból pedig Rodrygo találhatott volna be, de az öt és felesről leadott lövését Manuel Neuer elképesztő bravúrral kivédte. Hasonlóan nagy helyzet adódott a 28. percben Harry Kane előtt: Joshua Kimmich beadását követően kifejelték a védők a labdát, éppen az angol csatár elé, aki 20 méterről azonnal tüzelt, csak néhány centivel a bal kapufa mellé. A 40. percben pedig Vinícius veszélyeztetett, a bal alsó sarokba tartó lövését Neuernak vetődve kellett szögletre tolnia. A 44. percben Nuszair Mazraui 26 méterről leadott lövését hárította Andrij Lunin.

A fordulás után két perccel Alphonso Davies (aki még a 27. percben állt be a megsérülő Serge Gnabry helyére) megpattanó lövése rendkívül veszélyes volt, csak néhány centivel ment a léc fölé a labda. Aztán a madridiak két brazil támadójának percei következtek a másik oldalon: az 55. percben Vinícius passzából Rodrygo ballal alig lőtt a bal kapufa mellé, majd az ő 24 méteres szabadrúgását nagy bravúrral védte Neuer. Két perccel később pedig Vinícius sistergős bombáját tolta ki a léc alól a német kapus.

 

A 66. percben a másik kapunál Jamal Musiala verte meg csúnyán egy az egyben Dani Carvajalt, azonban a lövését hárította Lunyin. Két perccel később viszont már vezetést szerzett a Bayern! Davies húzott el a bal oldalon, Antonio Rüdiger mellett a gyengébbik, jobb lábára tette a labdát, és 14 méterről a kapu bal oldalába lőtt (0–1).

Úgy tűnt, csak három percig él a bajor előny, mert a német kapuba került a labda, csakhogy a VAR-vizsgálat igazolta, hogy előtte Nacho ellökte Joshua Kimmichet, így maradt a vendégvezetés. A 76. percben Harry Kane megduplázhatta volna a müncheniek előnyét, de ballal kissé éles szögből az oldalhálóba lőtt.

Már-már a londoni döntőben érezhette magát a Bayern, amikor Neuer óriási hibáját kihasználva a hajrában egyenlített a Real Madrid, sőt, duplázott is a csereként beállt Joselu, a Dortmund elleni londoni döntőbe lőve a Real Madridot!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik