A csalihal pontosan arra jó, amit neve is jelent, vagyis a horgászbot közelébe csalni a nagyobb, ragadozó halakat.
Legősibb, és legjobban bevált csali a kis hal, akár élő, akár élettelen állapotban felkínálva. Hogy milyen csalihalakkal érdemes leginkább próbálkozni? Leggyakrabban a küsz, a bodorka, a vörösszárnyú keszeg, a kárász, az ezüst kárász, a naphal, valamint más keszegfélék ivadékai jöhetnek számításba.
Küsz: Más néven sneci, és elsősorban süllőzéshez használhatjuk, mert a ragadozó keskeny garatnyílásán is könnyen lecsúszik. Ugyancsak küsszel csalizhatunk balinra, de a csali hal nagy hátránya, hogy a horgon nem sokáig él.
Bodorka: Ellenállóbb, mint a küsz, és jobban bírja az úszós, illetve a mártogató horgászatot.
Vörösszárnyú keszeg: Igazi csukázócsali! Élénk színe és kiváló ellenálló képessége teszi értékessé, talán csak a kárászok múlják felül. A nagyobb vízmélységet is jól bírják, ezért harcsára is kiváló csali.
Naphal: Sokak szerint csodákra képes, ha süllőt szeretnénk fogni, de ha túlzottan nagy, szúrós háta meggátolhatja a kisebb ragadozó halak horogra akasztását. Külföldön – élénk színe miatt – az aranyhalat is használják.
Plusz egy tipp: A csalihalat legjobb csalihalas kannában gyűjteni, de ne zsúfoljunk össze sok halat, nehogy oxigénhiány lépjen fel, s az állatok pusztulásához vezessen. A kannát tartsuk vízben, hogy a vízcsere folyamatos legyen.
Téli időszakban, amikor nehéz csalihalhoz jutni, otthon is tarthatunk, nagyobb mennyiség élve tartásához azonban gondoskodnunk kell az edény szellőztetéséről.