Mellőzendő fehérjék
Izomépítéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, jó minőségű fehérje fogyasztása. Ám a fehérjék között is van olyan, amit nem ajánlatos fogyasztani.
Bőrös csirke – ha csirkemellet vagy csirkecombot eszünk, a bőrét mindig távolítsuk el, mert olyan zsírt tartalmaz, amilyenre nincsen szüksége a szervezetünknek.
Rántott hús – a rántott húson lévő panírmorzsa egyszerű szénhidrátot tartalmaz, amit jobb, ha mellőzünk az étrendünkből.
Mellőzendő szénhidrát
Ahogyan előző cikkünkben is írtuk, a szénhidrát nem ellenség, ám itt is megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat. Az egyszerű szénhidrát gyorsan felszívódik, vércukor-ingadozást okoz, ezért ajánlatos kihagyni az étrendből.
Reggelizőpelyhek – bár gabonából készülnek, sok hozzáadott cukrot tartalmaznak.
Chips – amellett, hogy sok ízfokozó és tartósítószer van benne, zsírt is tartalmaz. Ha valami nassolnivalóra vágysz, készíts házi chipset zellerből, édesburgonyából vagy céklából, ami sokkal egészségesebb.
Szénsavas üdítők – a szénsavas üdítők és a bolti gyümölcslevek is sok felesleges cukrot tartalmaznak. Szomjoltásra a legkiválóbb folyadék a víz.
Mellőzendő zsírok
Az életmódváltásba kezdők a cukor és a szénhidrát mellett a zsírokat is igyekeznek kiiktatni étrendjükből. A zsírok között is vannak olyanok, amelyek egészségesek, és szüksége van rájuk az emberi szervezetnek, ám vannak olyanok, amelyeket le kell húznunk a listánkról, ha életmódváltásba kezdünk.
Olajban sült ételek – a bő olajban, magas hőmérsékleten sült húsok, zöldségek elveszítik vitamintartalmukat, megszívják magukat zsírral, olajjal. Inkább csak párold a húsokat, zöldségeket.
Mit együnk?
A listát nézve bizonyára elgondolkodunk, hogy akkor mit együnk, és hogy lehet-e úgy jóízűen étkezni, ha sok mindenről le kell mondanunk. A válasz: van megoldás. A sportolók, hobbisportolók étrendje nem csak csirkemellből, salátából és rizsből áll. Jöjjön kedvcsinálónak egy olyan recept, amely tartalmaz egészséges szénhidrátot, zöldséget és fehérjét is.
Csirkemell quinoával és sült répával
Hozzávalók:
1 csésze quinoa
3 ek olívaolaj
1 db citrom leve
½ ek fehérborecet
1 db csirkemellfilé
só
1-2 szál sárgarépa
1 csésze spenót
Elkészítés:
A quinoát hideg vízzel leöblítjük, majd egy kisebb fazékban feltesszük főni. Annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Forrástól számítva 15 percig pároljuk. Egy tálba átöntjük, és villával fellazítjuk. Az olajat, a citromlevet és a fehérborecetet összekeverjük ízlés szerint fűszerrel. Miután a quinoa kihűlt, összekeverjük az öntettel. A csirkemellfilét sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, és a hús mindkét oldalát fehéredésig sütjük, majd fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk. A répát meghámozzuk, felszeleteljük, meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint megszórhatjuk fűszerrel, és forró serpenyőben átpirítjuk, kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a spenótot, és addig pároljuk, míg a spenótlevelek összeesnek. A sült zöldségeket a csirkemellel és a quionával tálaljuk.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!