Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a csicseriborsóról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.06.30. 09:15
Rengeteg fehérjét tartalmaz, ugyanakkor sokat fogyasztani belőle egyáltalán nem célszerű.

1. Mértékkel értékes


A csicseriborsó (népiesen bagolyborsó) értékes nyersanyag a szabadidő- és versenysportolók étrendjében, köszönhetően magas fehérje-, rost-, valamint lassan felszívódó szénhidráttartalmának. 100 g mennyiségű száraz csicseriborsó 380 kcal energiát szolgáltat a szervezet számára, így a felhasználásával készült ételek rendkívül táplálók. Fontos megemlíteni azonban, hogy „antinutritív”, vagyis bizonyos tápanyagok felszívódását gátló anyagokat is tartalmaz. Ebből adódóan napi szintű, nagyobb mennyiségű fogyasztása nem javasolt.

2. Kiemelkedő fehérjetartalom


A hüvelyesek családját képviselő csicseriborsó fehérjetartalma jelentős, a száraz változat 20.5 g fehérjét tartalmaz 100 g mennyiségre vetítve. Konzerv formában már csekélyebb, de így is jelentős mennyiséget tartalmaz (kb. 6-7 g/100g). A felhasználásával készült tészták, kekszek, chipsek fehérjedúsak, így bátran emeljük le őket a boltok polcairól.

Krémleves is készülhet belőle (Fotók: AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik