Eriksson hibázott, így Isachsen lett az idei második duplázó

BORBÁS BÁLINTBORBÁS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2009.08.16. 21:08
Címkék
A német szurkolók némi meglepetésre hazai győzelmet is ünnepelhettek a hétvégi, buxtehudei ralikrossz Eb-futam vasárnapi zárónapján, a divízió 1/A-ban ugyanis a német Rolf Volland nyerte a versenyt, pályafutása első Európa-bajnoki győzelmét aratva. A divízió 2-ben diadalmaskodó norvég Ole Habjorgnak is a mostani volt az első Eb-futamgyőzelme.
Fotó: Johnny Loix
Fotó: Johnny Loix

A hétvégén a Németországban található Buxtehudéban rendezték az összesen tíz futamból álló 2009-es ralikrossz Európa-bajnoki sorozat nyolcadik versenyét, amely számos meglepetést tartogatott a sportág szurkolóinak. A háromból két kategóriában is új győztest avattak; a királykategóriában, a divízió 1-ben pedig jó eséllyel az idény végén koronázhatnak majd új Európa-bajnokot.

A német versenyt követően ugyanis mind a 14-szeres Európa bajnok, és egyben címvédő Kenneth Hansennek, mind a kétszeres kontinens-első Ludvig Hunsbedtnek minimálisra csökkent az esélye egy újabb Európa-bajnoki cím besöprésére (mindkettőjüket technikai probléma hátráltatta a hétvégén), és pillanatnyilag nagyon úgy fest, idén minden bizonnyal két olyan versenyző - Sverre Isachsen és Michael Jernberg - küzd majd meg egymással a bajnoki címért, akik korábban még nem ülhettek fel Európa trónjára.

A németországi hétvégét amúgy szinte végig a svéd Andreas Eriksson uralta, aki az első két selejtező-sorozat megnyerésével könnyedén kaparintotta meg a pole pozíciót, majd az A-döntőben is sokáig magabiztosan haladt az élen, ám az utolsó kör első kanyarjában besokallt, a szemfüles Isachsen pedig azon nyomban ott termett, és bezsebelte idei második győzelmét. Ezzel a norvég kiválóság lett az idei második duplázó a királykategóriában, korábban ugyanis eddig csak Michael Jernbergnek sikerült két idei Eb-futamon is nyernie.

A divízió 1/A-ban a hazai kedvenc, Rolf Volland nyerte a versenyt, a svéd Johan Larssont és a cseh Zdenek Cermakot megelőzve. A bajnoki éllovas norvég Mats Lysen ezúttal kénytelen volt beérni az 5. hellyel, ám így is növelte az előnyét az összetettben, mivel az összes közvetlen riválisa mögötte végzett.

A viadal egyetlen magyar indulója, a divízió 1/A-ban versenyző ifjabb Bánkuti Gábor remekelt a buxtehudei pályán, mindkét vasárnapi selejtezőfutamát megnyerte, és ezzel a C-döntő ötödik rajtkockájába kvalifikálta magát. A C-döntőben is derekasat vívott, de végül többet már nem sikerült előrelépnie, így kategóriája 15. helyen végzett.

A divízió 2-ben diadalmaskodó norvég Ole Habjorg pályafutása első Eb-futamgyőzelmét aratta, második helyen végző honfitársa, Knut Ove Borseth pedig újabb hatalmas lépést tett az Európa-bajnoki cím begyűjtése felé.

RALIKROSSZ, NÉMET EB-FUTAM
 

Divízió 1.: 1. Sverre Isachsen (norvég, Ford Focus), 2. Andreas Eriksson (svéd, Ford Fiesta), 3. Michael Jernberg (svéd, Skoda Fabia), 4. Morten Bermingrud (nrovég, Citroen C4), 5. Stig-Olov Walfridsson (svéd, Renault Clio), 6. Guttorm Lindefjell (norvég, Skoda Fabia).

 

Divízió 1/A: 1. Rolf Volland (német, Skoda Fabia), 2. Johan Larsson (svéd, Citroen Saxo), 3. Zdenek Cermak (cseh, Skoda Fabia), 4. Ildar Rakmatulin (orosz, Renault Clio), 5. Mats Lysen (norvég, Renault Clio), 6. David Johansson (svéd, Peugeot 206), (...) 15. ifj.Bánkuti Gábor (magyar, Peugeot 206).

 

Divízió 2.: 1. Ole Habjorg (norvég, BMW 120), 2. Knut Ove Borseth (norvég, Ford Fiesta), 3. Jos Sterkens (belga, Ford Focus).

 

Az Európa-bajnokság állása nyolc futam után:

 

Divízió 1.: 1. Michael Jernberg (svéd, Skoda Fabia): 109 pont, 2. Sverre Isachsen (norvég, Ford Focus): 108 pt, 3. Kenneth Hansen (svéd, Citroen C4): 95 pt.

 

Divízió 1/A: 1. Mats Lysen (norvég, Renault Clio): 118 pont, 2. Eduard Leganov (orosz, VW Polo): 95 pt, 3. Timur Timerzsanov (orosz, Renault Clio): 91 pt.

 

Divízió 2.: 1. Knut Ove Borseth (norvég, Ford Fiesta): 130 pont, 2. Jos Sterkens (belga, Ford Focus): 102 pt, 3. Roman Castoral (cseh, Opel Astra): 91 pt.    

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik