Formula–E: a szombati baki után Cassidy a pole-ban az idényzárón

Vágólapra másolva!
2024.07.21. 17:04
Nick Cassidy indulat az első rajtkockából az idényzárón Londonban (Fotó: AFP)
Nick Cassidy vághat neki a pole pozícióból a Formula–E londoni idényzáró versenyén. A Jaguar-pilóta mellől Maximilian Günther rajtolhat, harmadikként Mitch Evans várhatja a piros lámpák kialvását a 2024-es szezon utolsó futamán.

Kissé átalakult a világbajnoki tabella a szombati napon, ugyanis a londoni első verseny végére hárman maradtak a vb-aspiránsok közül. A Porsche igen jól működő stratégiájának, illetve Pascal Wehrlein tökéletes versenyzésének köszönhetően a német pilóta győzelmet aratott, s átvette a vezetést a pontversenyben.

Wehrlein mögött a pole pozícióból rajtoló Mitch Evans, illetve Sébestien Buemi ért célba. A 2024-es idény utolsó futamát megelőzően Wehrlein 180 ponttal áll, ám Evans lemaradása alig három pont, sőt, Nick Cassidy is csupán hét pontra van porschés versenytársától. Vasárnap az utolsó szabadedzéssel folytatódott a program. A tempót Oliver Rowland diktálta, mögötte Wehrlein végzett, míg harmadikként Jean-Éric Vergne hangolódott a folytatásra.

Az időmérő A-csoportját Cassidy zárta az élen, rajta kívül Wehrlein, Sam Bird és Robin Frijns jutott tovább. A B-csoportban Maximilian Günther bizonyult a leggyorsabbnak, a Maserati-pilóta mellett Evans, Stoffel Vandoorne és Vergne folytathatta a negyeddöntőben.

Elsőként Bird és Wehrlein összecsapására került sor a következő körben. Wehrlein jutott tovább, majd Cassidy búcsúztatta Frijnst. Vandoorne és Evans közül utóbbi jutott be az elődöntőbe, utolsóként Günther ejtette ki Vergne-t. Jól szerepeltek tehát a világbajnoki címért harcoló versenyzők, s mind a hárman az első két sor valamelyikéből rajtolhatnak.

Az elődöntőben elsőként Wehrlein és Cassidy köre jött, amely az új-zélandi továbbjutását eredményezte, így a szombati győztes csak a második sorból rajtolhat vasárnap. Bár csak egy hajszállal, de Günther felülmúlta Evans idejét, így kivívta részvételét az utolsó körben. 

Cassidy azonban igen erős kört hozott össze a döntőben, s 169 ezredmásodperces előnnyel hódította el a pole pozíciót az idény utolsó versenyére. Az új-zélandi mellől Günther, a második sorból Evans és Wehrlein várhatja a piros lámpák kialvását az idényzárón, amely végén kiderül, ki lesz 2024 világbajnoka.

Folytatás 18 órakor a versennyel!

FORMULA–E
NAGY-BRITANNIA, MÁSODIK IDŐMÉRŐ
1. Nick Cassidy (új-zélandi, Jaguar) 1:09:871
2. Maximilian Günther (német, Maserati) 1:10:040
3. Mitch Evans (új-zélandi Jaguar) 1:10:278
4. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 1:10:426
5. Robin Frijns (holland, Envision) 1:10:318
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik