Formula–E: Evans a pole-ban az utolsó előtti futamon, a vb-éllovas a mezőny végén

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.20. 15:11
A vb-tabella második helyén álló Mitch Evans a pole-ból rajtolhat szombaton Londonban (Fotó: AFP)
Mitch Evans rajtolhat a pole pozícióból a Formula–E londoni idényzárójának szombati versenyén. A Jaguar-pilóta mellől Sébastien Buemi várhatja a piros lámpák kialvását, harmadikként Pascal Wehrlein vághat neki az utolsó előtti futamnak, amelyet a világbajnoki pontversenyt vezető Nick Cassidy csupán a 17. helyről kezdhet meg.

Elérkeztünk a Formula–E 2024-es idényének utolsó versenyhétvégéhez, amelyen kiderül, ki lesz idén a világbajnok. Ami az esélyeseket illeti, két futammal a szezon vége előtt Nick Cassidy vezeti a vb-pontversenyt 167 ponttal. A Jaguar versenyzője mögött csapattársa, Mitch Evans áll 155 ponttal – éppen ugyanennyi egységgel rendelkezik a harmadik Pascal Wehrlein is.

Matematikailag még a 2020-as bajnok, António Félix da Costa (134 pont), Oliver Rowland (131 pont), a kétszeres bajnok Jean-Éric Vergne (129 pont), illetve a címvédő Jake Dennis (122 pont) is elhódíthatja a 2024-es trófeát.

Az idényzáró első szabadedzésén Vergne nyitott az élen, mögötte Sébastien Buemi és Jake Hughes zárta a gyakorlást. Szombat délelőtt a második tréninggel folytatódott a program – ekkor Robin Frijns bizonyult a leggyorsabbnak, a holland mögött Rowland és Buemi hangolódott az időmérőre.

A kvalifikáció A-csoportjában aztán jött az első dráma, ugyanis a vb-éllovas Cassidy számára nem sikerült a továbbjutás. A szakaszt Wehrlein zárta az élen, rajta kívül Buemi, Rowland és Frijns biztosította be helyét a folytatásban. A B-csoportból Evans jutott tovább elsőként, továbbá Nico Müller, Norman Nato, illetve Vergne számára nem ért véget az időmérő.

A negyeddöntőkben Buemi Rowlandet, Wehrlein pedig Frijns búcsúztatta. Nato és Müller közül előbbi jutott tovább, az utolsó összecsapást Vergne és Evans vívta, közülük az új-zélandi jutott be az elődöntőbe.

Az utolsó előtti fordulóban kisebb meglepetésre Buemi kiejtette Wehrleint. A döntőben Evansszel szállhatott harcba a rajtelsőségért, miután a Jaguar-pilóta Natót búcsúztatta az előző körben. A pole pozíció végül Evansé lett, aki csapattársa gyenge eredményének köszönhetően jó helyzetbe került az idény utolsó előtti versenyét és világbajnoki esélyeit tekintve.

Evans mellől Buemi, a második sorból Wehrlein és Nato rajtolhat szombaton Londonban – az utolsó előtti összecsapás 18 órakor veszi kezdetét!

FORMULA–E
NAGY-BRITANNIA, ELSŐ IDŐMÉRŐ
1. Mitch Evans (új-zélandi Jaguar) 1:10:622
2. Sébastien Buemi (svájci, Envision) 1:10:691
3. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 1:10:827
4. Norman Nato (francia, Andretti) 1:11:019
5. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 1:10:652
 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik