MOB: főtitkári találkozó

Vágólapra másolva!
2006.06.01. 20:45
Címkék
Főtitkári értekezletet tartott a Magyar Olimpiai Bizottság abból az apropóból, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól megérkezett egy igen vaskos sárga könyv, amely valamennyi nyári sportág kvalifikációs szabályait rögzíti (egyedül az uszodai sportoknál – úszás, vízilabda, műugrás, műúszás – és a kerékpározóknál nem döntötte még el a nemzetközi szövetség, milyen út vezessen Pekingbe).
Kamuti Jenő (képünkön) főtitkár bevezetőjében azt kérte a szakszövetségek tisztviselőitől, hogy június 30-ig készítsék el a szinte napi lebontású kvalifikációs stratégiát, egyszersmind azt is jelezzék, milyen anyagi áldozatokkal járhat a részvétel kivívása. A MOB főtitkára azt ígérte, valamennyi szabad erőforrást úgy fog csoportosítani a szervezet, hogy segíthesse a pekingi kvóták megszerzését; egyszersmind Schmitt Pál elnökkel, illetve a MOB többi, nemzetközi vonalon befolyásos tisztviselőjével sportdiplomáciai hátszelet is igyekeznek adni sportolóinknak.

Utóbbiaknak augusztus 1-ig kell aláírniuk a MOB és a sportolók, valamint a szövetségek között megkötendő szerződést, amely számtalan kötelezettséget és garanciát tartalmaz, ugyanakkor tiszta viszonyokat teremt az olimpiai kerettagok felkészülésével és pekingi versenyzésével kapcsolatban. A szerződés már nyomdában van, egy héten belül elkészül – a több mint félezer kerettagnak ezután kell eljuttatni. Köpf Károly sportigazgató külön is felhívta a főtitkárok figyelmét, hogy kizárólag azt a sportolót nevezi a MOB a pekingi játékokra, aki szignálja a megállapodást.

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató végül megjegyezte, remény van arra, hogy a Nemzeti Sporthivatalban már most készülő jövő évi költségvetésben visszaköszön majd a kvalifikációs események fontossága, azok támogatása – a MOB legalábbis azért fog lobbizni, hogy az erre a célra fordítható állami források nagysága emelkedjék.

„Manapság ezek a versenyek szinte az olimpia részének számítanak, azaz megérdemlik a kiemelkedő figyelmet” – közölte Molnár Zoltán, aki természetesen nem ígérhetett sem az állam, sem a MOB nevében semmi fikszet 2007-re, azt azonban jelezte, a rövidpályás gyorskorcsolyázók torinói pontszerzéséhez kellett az a többmillió forint, amelyet a MOB utalt át rendkívüli támogatásként a távol-keleti kvalifikációs versenyeken való részvétel elősegítésére. Hasonló, kellően indokolt esetekben a szövetségek ezután is számíthatnak a Magyar Olimpiai Bizottság segítségére.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik