Sportlövészet: a tanulságos wroclawi Eb után jöhet az eredményes világbajnokság

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.10.13. 09:18
null
A kétszeres Európa-bajnok Péni István vitrinjéből a felnőtt-világbajnoki cím még hiányzik (Fotó: Nemzeti Sport)
Népes magyar csapat utazott el a csütörtökön kezdődő kairói sportlövő-világbajnokságra, amelyen a kvótaszerzés az elsődleges cél, a szakvezetők pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a sportolóknak csak a versenyre kelljen koncentrálniuk.

A hibajavítás jegyében telt az elmúlt három hét a lőtereken, a szeptemberi Európa-bajnokság ugyanis a magyar csapatból csak Sike Renátának sikerült jól, aki 25 méter pisztolyban bronzérmes lett Wroclawban. Érdekesség, hogy a BHSE 44 éves kiválósága ebben a számban nem szerzett indulási jogot a hazai válogatón a csütörtökön kezdődő kairói világbajnokságra, így egyéniben csak 10 méter lég- és 25 méter standard pisztolyban lép lőállásba.

„Az Európa-bajnokságon egy érem és egy kvóta volt az elvárás; előbbi összejött Sike Reninek, és a kvóta is közel volt, csupán az utolsó lövéssel maradt le róla – tekintett vissza Wroclawra Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány, aki a két világverseny közti időszakra is kitért. – Azt kértem az edzőktől és a sportolóktól, hogy elemezzék a hibákat, és mihamarabb találják meg a megoldást a technikai problémákra. Mindenki beleállt a munkába, jól felkészült magyar csapat utazik Kairóba, amelytől sokat várhatunk. Az elképzeléseim nem változtak, ezúttal is legalább egy kvótában reménykedem, az Európa-bajnoksággal ellentétben a vébén már az olimpiai versenyszámok harmadik és negyedik helyezettjei is kapnak párizsi repülőjegyet. Az is előfordulhat, hogy olyan sportlövő végez az első négy hely valamelyikén, akinek már van kvótája az Eb-ről, ebben az esetben értelemszerűen az ötödik is kijut az olimpiára.”

A nyolc olimpiai számban – férfi és női 10 méter légpuska és légpisztoly, férfi és női 50 méter puska összetett, férfi 25 méter gyorstüzelő pisztoly, női 25 méter pisztoly – összesen 14 magyar versenyzőnkért szoríthatunk, közülük a pisztolyos Major Veronika és a puskás Pekler Zalán is világranglista-elsőként utazott el az egyiptomi fővárosba. Wroclawban csak 25 és 50 méteren rendeztek versenyeket, ám ezúttal már a légfegyveresek is lőállásba lépnek, így a férfi puskásoknál Eb-bronzérmes Tátrai Miklós is ott lesz a mezőnyben.

„Bízom a lövőinkben, már csak azért is, mert a világkupa-sorozatban kimagaslóan teljesítettek az idén, és a világranglistán is előkelő helyen állnak – szögezte le Herczegh Szabolcs. – Az Európa-bajnokságon ismét szembesülhettünk vele, hogy milyen ütemben fejlődik a sportág, ráadásul ezúttal az ázsiaiakkal is számolni kell, akik hagyományosan erősek a pisztolyos és puskás szakágban. Tüzetesen átnéztük a menetrendet, és igyekeztünk úgy kialakítani versenyzőink programját, hogy ideális legyen. Az edzések mellett lesznek olyan nem olimpiai versenyszámok, amelyek a bemelegítést szolgálják a kvótaszerző számokra, s bár valóban hosszú a vébé, másfél héten át zajlanak a küzdelmek, erre is készültünk előzetesen. Igyekszünk kiküszöbölni a technikai problémákat, szállást pedig a lőtér közvetlen közelében foglaltunk, hogy a sportolóknak csak a versenyre kelljen koncentrálniuk.”

Az említett technikai problémák a wroclawi Európa-bajnokságon Péni Istvánt hátráltatták leginkább, az UTE sportlövője megszenvedett puskája irányzóeszközével, a diopterrel. A 25 éves klasszis vitrinjéből még hiányzik a felnőtt-világbajnoki cím – bízunk benne, hogy már nem sokáig.

„Csalódott voltam, hogy éppen az Európa-bajnokságon babrált ki velem a technika ördöge, mert jó formában érkeztem Wroclawba, és a selejtezőben lőtt eredményemmel is elégedett voltam – mondta a kétszeres Európa-bajnok Péni István. – Ha eredményes nem is, legalább tanulságos volt az Eb, a lendületem pedig szerencsére kitartott a világbajnokságig, nagyon jól mentek az edzések. Nagyon remélem, hogy Kairóban minden összeáll, és sikerül megmutatnom, mire vagyok képes.”

A csütörtöki megnyitóünnepséget követően pénteken a légpuskások kezdik el a küzdelmeket 10 méteren, a délelőtti alapverseny után délután a döntőket is megrendezik a tavasszal átadott, minden igényt kielégítő kairói lőtéren. A férfiaknál Péni mellett Pekler Zalán és Somogyi Péter, míg a nőknél Dénes Eszter, Mészáros Eszter és Tarr Vivien száll harcba a kvótákért és az érmekért az első versenynapon.

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak
10 m. Légpuska:
Pekler Zalán, Péni István, Somogyi Péter. Légpisztoly: Tátrai Miklós.
25 m. Gyorstüzelő pisztoly: Bartók Csaba. Központi gyújtású pisztoly: Bartók, Bérces Béla.
50 m. Puska összetett: Hammerl Soma, Pekler, Péni. Puska fekvő: Hammerl, Pekler, Péni.
300 m. Puska összetett: Péni. Puska fekvő: Péni. Standard puska: Péni.
Nők.
10 m. Légpuska:
Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Tarr Vivien. Légpisztoly: Major Veronika, Sike Renáta.
25 m. Pisztoly:  Csonka Zsófia, Major, Fábián Sára. Standard pisztoly: Csonka, Major, Sike.      
50 m. Puska összetett: Dénes, Lovász Dorina, Mészáros.
Vegyes.
10 m. Légpuska:
Dénes-Pekler, Mészáros-Péni. Légpisztoly: Major-Tátrai.
50 m. Puska összetett: Lovász-Pekler, Mészáros-Péni

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik