„A mai öttusa krémje biztosan ellátogat hozzánk” – közeledik a budapesti világkupaverseny

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 12:48
Balogh Gábor, Mizsér Attila és Gulyás Michelle (Fotó: Földi Imre)
Április 23–28. között rendezik Budapesten az idény harmadik világkupaversenyét, amelyre eddig 40 ország nagyjából 160 sportolója adta le nevezését, és amelyen nemenként hat-hat magyar versenyző vehet részt. A Ludovika Arénában rendezett sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a tervek szerint megpályázzuk a 2027-es világbajnokságot.

Három a magyar igazság, és az idén három rangos öttusaversenyt is megrendeznek hazánkban – a februári fedett pályás nyílt magyar bajnokság és a budapesti világkupaverseny mellett a 2022-es székesfehérvári Európa-bajnokság után ismét Magyarország, azon belül a főváros ad otthont a kontinensviadalnak.

Ennek az „útnak” a második, az idei világkupa-sorozat harmadik állomása közeledik, amely április 23–28. között esedékes Budapesten, a Ludovika Campuson, és amely fontos pontszerző megméretés a világranglistát, ezáltal az olimpiai kvalifikációt illetően. Ennek alkalmából rendezett sajtótájékoztatót a Magyar Öttusaszövetség a Ludovika Arénában, melyen részt vett Balogh Gábor, a honi sportági szervezet elnöke, Mizsér Attila főtitkár, valamint két eddigi olimpiai kvótásunk, Gulyás Michelle és Bőhm Csaba.

Balogh Gábor kiemelte, egy világkupaverseny megszervezése több szempontból is nagyon fontos: egyrészt jobban megmutathatjuk magunkat a világnak, másrészt a mieink hazai környezetben pluszmotivációval versenyezhetnek, s ez az olimpia évében még fontosabb. Elmondta továbbá, hogy aktív megbeszélés, együttműködés zajlik a klubokkal, mire van szükségük az olimpiai felkészülésben, legyen az többek között eszközbiztosítás, utaztatás, valamint az új elnökségben és irodában jelenleg is szervezetfejlesztés zajlik a hatékony adminisztráció, az akadálytalan működés érdekében. Az elnök emellett rámutatott, 2025-től új működési modellt szeretne kialakítani a szövetség az egyesületekkel, mivel a teljes mértékben akadálypályára váltó öttusa új eszközöket kíván, továbbá a tömegbázis szélesítésére ad lehetőséget – ennek tervét júniusban terjeszti a magyar kormány elé.

„Nagyon bízunk a sportolóinkban. Fontosnak tartom, hogy a szervezet ne csak eszközökkel, hanem mentálisan is segítse a versenyzőinket, ez is a célunk” – mondta Balogh Gábor, majd később hozzátette, a tervek szerint megpályázzuk a 2027-es világbajnokság rendezését, erről is tárgyalnak majd a jövő héten hazánkba látogató Klaus Schormann-nal, a Nemzetközi Öttusaszövetség elnökével.

Mizsér Attila ismertette, eddig 40 országból körülbelül 160 sportoló adta le nevezését a budapesti vk-ra, de a számok még növekedhetnek. „A mai öttusa krémje biztosan ellátogat hozzánk. Az olimpia évében vagyunk, melyben kiemelten fontos, kik harcolják ki a kvótákat, a sportolók túlnyomó többsége ennek lázában versenyez majd, úgyhogy garantálva lesz a magas színvonal és a felfokozott hangulat. De mellettük a családokat, baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket is szeretettel várjuk, a drukkolás mellett ragyogóan eltölthetik a hétvégét a fanzone adta aktivitásokkal, melyen keresztül játékosan ismerhetik meg az öttusa különböző elemeit.”

A főtitkár részletezte a programot: kedden a nők, szerdán a férfiak selejtezőjét rendezik, majd ugyanebben a sorrendben csütörtökön és pénteken az elődöntők következnek, szombat délelőtt a nők, délután a férfiak döntőznek, vasárnap délután pedig a vegyes váltók versenye jön. Hozzátette, az elődöntős sportolók körvívását egy nappal korábban rendezik a többi számhoz képest, vasárnap délelőtt pedig utánpótlásversenyt szerveznek – a fiatal korosztályok már tavaly óta akadálypályán méretnek meg lovaglás helyett. „Tulajdonképpen hattusás világkupa lesz így, ezt a számot is megismerhetik a jelenlévők, mely már nem vadonatúj, ám 2025 januárjától csak ez szerepel. Fáj a szívünk a lovaglásért, de ez a jövő, meggyőződésem, hogy perspektivikusan jó lehetőség lesz a sportágnak a bővülésre ez a váltás, persze tudatosan kell majd kihasználni.”

Bőhm Csaba és Gulyás Michelle elmondta, jól halad a felkészülésük – mindketten kihagyták a jelenleg is zajló ankarai fordulót, hogy a budapesti viadalra koncentrálhassanak.

Egy világkupaversenyen alapvetően négyen indulhatnak nemenként egy nemzetből, de a szabály lehetővé teszi, hogy a rendező ország hat-hat sportolót indítson, így lesz ez nálunk is. A külföldi mezőnyből elutazik hozzánk többek mellett az olimpiai ezüstérmes és az idei első, kairói világkupán győztes Ahmed Elgendi, a világranglista-vezető Mohanad Shaban, a címvédő, kétszeres világbajnok Elena Micheli, valamint a címvédő Európa-bajnok Giorgio Malan.

BŐHM CSABA – MINIINTERJÚ

– Kairóban ötödik hellyel kezdte meg az idei világkupa-sorozatot, hogyan tekint erre az eredményre?
– Egészen jó eredménynek számít, az olimpiát tekintve pedig a magyarok között kell olyan pozícióban lenni, amely végül kvalifikációt ér. Ebből a szempontból sajnos egymás ellen küzdünk (Bőhm Csaba a kairói fináléban megelőzte másik két döntős honfitársát, a 7. Szép Balázst és a 9. Bereczki Richárdot – a szerk.).

– Így, hogy jelenlegi egyedüli olimpiai kvótás vagy a férfiaknál, és a többieknek kell inkább hajtaniuk, hogy megszerezhessék azt, adta magát, hogy kihagyja az ankarai világkupaversenyt, és a hazai viadalra koncentrál?
Mivel gyakorlatilag három héten belül rendeznek három vk-t a szófiaival együtt, óriási hajtást jelentett volna, az edzőmmel nem akartunk belemenni ebbe nulla pihenővel, ennek abszolút csak ez volt az oka, hogy elkerüljük a túlterhelést. És így döntöttünk, amikor Martinek János szövetségi kapitány választás elé állított, hogy mely versenyeken szeretnénk elindulni.

– Tavaly novemberben arról beszélt, vívásban kell a legjobban előrelépnie a többi versenyszámhoz képest. Például Kairóban 18–17-tel zárta a körvívást az elődöntőben. Hogy érzi, jó úton jár e téren jelenleg?
– A vívást azért nehezebb megítélni, nem olyan objektív jelenség, mint például a futás, hogy egyszer tudok hatszáz méteren egy perc harmincötöt, és ha javulok, akkor egy perc harminchármat futok. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb napjai, és itt a forma nagyon sokat számít. Úgy érzem, tudtam fejlődni, de a felnőttmezőnyben igen sok tapasztalat kell, hogy beérjen valaki, én ezen az úton vagyok, remélem, tudok még ezen a plusz egyes víváson javítani.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik