Ezüstérmes a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes az evezős Eb-n

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.04.27. 14:20
Szabó Bence (balra) és Furkó Kálmán a második helyen ért célba (Fotó: MTI, archív)
Ezüstérmet szerzett a Szabó Bence, Furkó Kálmán férfi kormányos nélküli kettes a szegedi evezős Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Egyetemek regattája, ergométeres sátor, kiállítói falu – a szervezők kiegészítő programokkal gondoskodtak arról, ne unatkozzanak a nézők a szegedi evezős Európa-bajnokság, ám a szombati fő attrakció mégiscsak a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes Európa-bajnoki döntője volt. Szinte teljesen megtelt a lelátó, mindenki a dobogóra várta a magyar párost – már csak azért is, mert hárman indultak a döntőben –, és abban is joggal reménykedhettünk, hogy minél fényesebb érmet akasztanak a mieink nyakába.

A Paul Ruttmann, Konrad Hultsch osztrák kettős alaposan bekezdett, ezer méternél négy-öt hajóhosszal vezetett, és ekkor még a moldovaiak haladtak a második helyen. Hogy ennyire rosszul mérték fel a fizikai állapotukat, vagy eltaktikázták magukat, nem tudni, mindenesetre a mieink úgy hagyták faképnél őket, mint gepárd a leopárdot, és miután az osztrákok nem vettek vissza a csapásszámból, az utolsó ötszáz méterre nem maradtak izgalmak.

A szurkolók persze így is torkuk szakadtából kiabáltak, tapsoltak és fütyültek, a hangszórókból bömbölt a zene – a szürke hétköznapokon békés és csendes Maty-éren ezúttal fesztiválhangulat uralkodott. Furkóék ki is élvezték a döntő minden percét, hogy aztán hajójukból kilépve bejelentsék, ez volt az utolsó nemzetközi megméretésük.

„Az elsődleges célunk az aranyérem megszerzése volt, de mindent kiadtunk magunkból, úgyhogy egyáltalán nem vagyunk csalódottak az ezüsttel – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Bence, míg Furkó Kálmán a nemzetközi visszavonulásról is beszélt. – Nem az eredmény miatt döntöttünk így, tudatosan készültünk rá, hogy hazai közönség előtt szeretnénk lezárni a közös pályafutásunkat. A versenysporttól azért nem szakadunk el, és engem az edzői hivatás is érdekel.”

A szegedi evezős Európa-bajnokság szombati versenynapját Magyarország köztársasági elnöke is megtisztelte jelenlétével. Sulyok Tamás az éremátadásban is szerepet vállalt, a délutáni program első döntője után az ukrán Roman Polianszkijnak gratulálhatott a férfi PR1 egypár Európa-bajnoki címéhez.
Sulyok Tamás is érmet adott át

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZEGED
Férfiak. Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes. Európa-bajnok: Paul Ruttmann, Konrad Hultsch (Ausztria) 7:11.59, 2. Szabó Bence, Furkó Kálmán 7:20.75, 3. Zincseno, Naumciuc (Moldova) 7:33.80

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik