Öttusa: három magyar maradt versenyben a nőknél a budapesti világkupán

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.04.23. 21:57
null
Gulyás Michelle „kényelmes” futással is továbbjutott (Fotó: Árvai Károly)
Kedden elkezdődött a budapesti öttusa-világkupaverseny a nők selejtezőjével, a hat magyar indulóból hárman jutottak elődöntőbe: Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Bauer Blanka.

 

Mindhárom, 28-as létszámú csoportban két-két magyar versenyzett a továbbjutást jelentő első 12 pozícióért, összesen 36 helyért a budapesti világkupaverseny első napján, a Ludovika Arénában a hölgyek selejtezőjében. Az A-csoportban Gulyás Michelle magabiztosan kezdett, a reggeli rangsoroló vívást 17 győzelemmel és 10 vereséggel zárta, valamint az első idő is az övé lett 200 méteres úszásban, Erdős Rita helyzete azonban nehezebbé vált a 9–18-as mérleggel, és a huszadik hellyel a medencében. A B jelű különítményben az ankarai világkupaverseny előtt fáradásos törést szenvedő, Törökországban nem százszázalékosan versenyző Barta Luca a vívást és az úszást még teljesítette, a kombinált számtól azonban visszalépett, míg az Ankarában megsérülő Simon Sarolta helyett beugróként szereplő Réti Kamilla ezúttal nem tudott beleszólni a továbbjutásért folyó küzdelembe, 27.-ként fejezte be a kvalifikációt. A C-csoportba kerülő Guzi Blanka az ötödik úszóidőt és 12–15-ös mérlegű vívást ért el, míg Bauer Blanka kilencedikként zárt úszásban, majd 10 nyert asszó mellett 17-et elvesztett, mindkettejüknek akadt tehát ledolgozandó hátránya a záró számra.

A három csoport laser runját egymás után, délután öt, hat, illetve hét órai kezdettel rendezték meg, ekkorra már kezdett kissé viszontagságossá válni az időjárás a 12 fokkal és az el-eleredő esővel, de mindez szerencsére nem okozott zavart a verseny lebonyolításában, legfeljebb nem volt a legkellemesebb sem a versenyzőknek, sem a kilátogatóknak, sem pedig az Orczy-kert végén, az akadálypálya felállításán dolgozóknak – pénteken ugyanis két utánpótlás válogatóversenyt is lebonyolítanak U19-es, valamint U17-es kategóriában, melyhez OCR-pálya szükségeltetik.

Gulyás Michelle továbbjutásához nem férhetett kétség, harmadikként indulva egyet előzött, és összeszedett versenyzéssel „kényelmesen” (amennyire egy öttusa-viadal kényelmes lehet) befutott a második helyen. Erdős Rita majdnem 11 perc alatt, messze a legjobb idővel teljesítette a kombinált számot – azonban az addig gyűjtött pontok szerint 1 perc 43 másodperc hátrányban volt, és a továbbjutástól is 44 másodperc választotta el. A szabályok szerint a másfél percen kívüli hátrányban lévőket egyszerre indítják el 90 másodperccel az éllovas rajtolása után, a valós hátrány ilyenkor nem vész el, és bár Erdős óriásit futva gyakorlatilag 12.-ként futott be, ténylegesen nem dolgozott le eleget lemaradásából, így éppen csak lecsúszva az elődöntőről 13. lett.

A tavalyi budapesti vk nyertese, Guzi Blanka zseniális laser runt teljesített, 16. rajthelyéből és az elsőhöz képest számított 55 másodperc hátrányából csoportgyőzelmet és nyolc másodperces fórt teremtett, miközben hibátlan, 20/20-as lövészettel tűnt ki. Bauer Blanka továbbjutása ennél izgalmasabban alakult, jó fél perc választotta el ettől az indulásnál, és legalább két lövősorozatnál is alaposan beragadt, mindezt azonban kompenzálta kiváló futóteljesítményével, és végül az utolsó kanyarban megelőzte kínai ellenfelét a 12. helyért, így folytathatja a szereplést hazai pályán – 11:21.3 másodperces ideje egyetlen tizeddel jobb volt még Guzi Blankáénál is, a kombinált szám részeredményét tekintve tehát kettős magyar siker született a C-csoportban.

A női elődöntősök szerda délután visszatérnek a rangsoroló vívásra, miközben a férfi selejtezőben is megkezdődnek a küzdelmek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik