Cselgáncs-vb: Pupp Réka a bronzéremért küzdhet!

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 13:12
Pupp Réka negyeddöntős (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Pupp Réka a bronzéremért küzdhet, a szintén 52 kilogrammos Gyertyás Róza viszont kiesett az Abu-Dzabiban zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság vasárnapi nyitónapján.

 

Az olimpiai ötödik helyezett, kétszeres Eb-bronzérmes Pupp Réka – aki hetedik vb-jén szerepel – a seregszemle előtt hetedik volt a súlycsoport ötkarikás pontversenyében, így gyakorlatilag párizsi kvótásnak lehetett tekinteni. A nemzetközi szövetség eredményközlője szerint az Atomerőmű SE versenyzője a 32 között a ciprusi Szofia Aszvesztával kezdett, és vazaarival nyert. Következő ellenfele az ausztrál Tinka Easton volt, a 27 éves magyar őt ipponnal búcsúztatta, a nyolc között pedig a japán Siraisi Hibiki várt rá.

A szerény nemzetközi eredményekkel rendelkező rivális csaknem végig diktálta a tempót a négy perc alatt, amely csak intéseket hozott. A nemzetközi szövetség eredményközlője szerint az első értékelt akcióig tartó hosszabbításból 45 másodperc telt el, amikor az ázsiai ellenfél földre csavarta az Atomerőmű SE versenyzőjét, és vazaarival nyert.

A súlycsoport ötkarikás pontversenyében hetedik, így gyakorlatilag párizsi kvótásnak tekinthető Puppra a vigaszágon elsőként a svájci Binta Ndiaye várt, akit legyőzött eddigi egyetlen találkozójukon. A 19 éves rivális legnagyobb sikere két ezüst volt a World Tour-sorozatban. A második csata derekán a tavalyi vb-n ötödik magyar vazaarit érően vitte földre ellenfelét, majd fél perccel az alapidő vége előtt egy fojtással vetett véget a küzdelemnek.

A 27 éves Pupp ellenfele a harmadik helyért kiírt meccsen a korábban Gyertyás Rózát búcsúztató Amandine Buchard lesz, akit igencsak jól ismer, ugyanis mind a hat eddigi összecsapásukon kikapott az olimpiai második, négyszeres vb-bronzérmes és kétszeres Európa-bajnok franciától. Az éremcsatározások magyar idő szerint 16 órakor rajtolnak Abu-Dzabiban.

A kétszeres U23-as Európa-bajnok Gyertyás Rózának a ranglista 38-adikjaként már nem volt esélye a kvóta megszerzésére. A Koroncói Tutti JK sportolója a 32 között a holland Naomi van Krevellel csapott össze, akit leléptettek. A nyolcaddöntő már a végállomást jelentette a 22 éves Gyertyás számára, mivel két vazaarival kikapott a francia Amandine Bouchard-tól.   

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában zajló vb-n – amely az utolsó nagy viadal az olimpiai kvalifikációs sorozatban – 107 ország csaknem 700 dzsúdósa lép tatamira.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik