Kövesd élőben az idei Kékszalagot!

Vágólapra másolva!
2024.07.16. 19:57
Fotó: MVSZ/Szántó Áron
Mindenkihez eljut élő adásban Európa legnagyobb tókerülő vitorlás versenye, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, ugyanis a Magyar Vitorlás Szövetség, együttműködésben a Magyar Telekommal, valamint a Samsunggal több platformon ad élő közvetítést a verseny rajtját megelőző pillanatoktól kezdődően egészen a verseny ünnepélyes díjkiosztójáig. A több mint negyvennyolc órás adásban a mezőnyt kísérő motorosok élő képeit helyszíni értékelések, stúdióbeszélgetések, a Kékszalagról készült összefoglaló kisfilmek egészítik ki. (x)

 

Hogyan lesz Európa legrégebbi, leghosszabb távú és évről évre a legtöbb hajót vonzó tókerülő vitorlásversenyéből egy XXI. századi, digitális élményt kínáló valódi technikai sport? A Magyar Telekom a Kékszalag támogatójaként idén is a legmodernebb digitális technológiákkal segíti a regatta lebonyolítását, a hajósokat, valamint az újragondolt televíziós közvetítés és streaming segítségével a nézőket is.

A Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Telekommal és a Samsunggal kötött együttműködés keretében folyamatos élő egyenes adást sugároz a balatonfüredi Nagymólón kialakított Samsung Stúdióból csütörtök reggel hét órai kezdettel, egészen a szombat esti díjkiosztó végéig. Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnyét több, kizárólag a közvetítésre dedikált kísérőhajóból filmezik, a képeket pedig valós időben küldik az operatőrök a kitelepített stúdióba Telekom Campus szolgáltatásának előnyeivel élve, amelyeket szakkommentátorok értékelnek.

Fotó: MVSZ/Szántó Áron

 

A vitorlás versenyeket – mint például a balatoni Kékszalagot is - jellemzően a parttól távol, a nyílt vizeken rendezik, mert ott általában stabilabb a szél és a vízmélység is alkalmas arra, hogy nagyobb merülésű hajók zavartalanul közlekedjenek. Azok az érdeklődők, akik nem jutnak ki a vízre és messziről nézik a versenyt, általában sok fehér, vagy szerencsésebb esetben színes hátszélvitorlákból álló mezőnyképet láthatnak egy vitorlásversenyből. Csodás látvány ahogy a nagy vízterületen elterül sok hajó, de mennyivel izgalmasabb lenne közelről látni, hogy mi is történik a regattán.

A modern technika által lehetővé tett élő közvetítés révén az érdeklődőkhöz közelebb lehet hozni a sportot, testközelből lehet megmutatni a vitorlás versenyzés szépségeit, nehézségeit. Az operatőrök, motorcsónakokban ülve a hajók közelébe tudnak menni, és meg tudják mutatni, hogy mi is történik a hajókban, hogyan állítják a vitorlákat, hogyan dolgozik össze a csapat egy forduló alatt, hogyan húznak fel egy hátszélvitorlát.

Külön izgalmat ad az élő közvetítésnek, hogy a nézők egyidejűleg élik át az eseményeket a versenyzőkkel. A több kameraképből összeálló adással, sok szemszögből, élvezetes látványt lehet közvetíteni. Lehetőség van arra is, hogy olyan helyekről érkezzenek képek, ahova nem ülhet operatőr, például egy hajó fedélzetéről, vagy az árbócok magasságából, ahova egy drónnal könnyedén fel lehet vinni egy kamerát.

„A Kékszalag, bár hagyományos viadal, valójában 1934 óta a technológiáról szólt: a balatoni tókerülésben diadalmaskodni csak a legkifinomultabb technika és a tudás kombinációjával lehet. Most, 2024-ben a Telekom szakértelme és kiváló minőségű hálózata lehetővé teszi, hogy a hajók legénysége, a szervezők, versenybírók és a nézők mind a vízen, mind a digitális térben a lehető legtöbb információhoz jussanak és a kapitányok ez alapján navigálhassanak, a parton vagy az otthon izguló nézők és szurkolók pedig igazi sportélményt kapjanak.” - mondta Fegyver Csaba, a Magyar Telekom stratégiai projektekért felelős értékesítési vezetője. 

Az élő adás fontos eleme, hogy a kamerák által készített felvétel hogyan jut el a nézőkig. A Kékszalag nehezített terep ebben a tekintetben, mert ez egy tókerülő verseny, ami a teljes Balatonon elterülő mezőnyt jelent, így a kép és hang adatátvitelnek, a tó egész terjedelmében működnie kell. A Telekom Campus szolgáltatásával lehetőség nyílt arra, hogy az adatfolyam a balatonfüredi stúdióban megjelenjen. A kamerák által készített FullHd kép zavartalanul megy át az erre dedikált hálózaton, és jelenik meg a további szerkesztésre, bejátszásra.

A Telekom szolgáltatásának köszönhetően egy olyan, viszonylag nagy kiterjedésű területről is mint a Balaton külön hálózat kiépítése nélkül is lehetőség nyílik a videókép-átvitelre kiváló minőségben. A tavalyi évben is nagyszerűen teljesítő https://kekszalag.reblog.hu/amikor-az-5g-a-szelek-szarnyan-repit-001 Campus hálózati szolgáltatás ebben az évben felhasználói oldalról nagyon egyszerűen használható, kiforrott megoldást nyújt. A készülékekbe, amelyek az adatot továbbítják, egyszerűen egy sim-kártyát helyezve, azonnal lehetőség nyílik a használatra.

Fotó: MVSZ/Szántó Áron

„Jogos elvárás a vitorlázótársak részéről, hogy a Kékszalag egésze látható és követhető legyen mindenki számára, hiszen ez a verseny a limitidő lejártáig, vagyis szombat reggel kilenc óráig tart. Az idei esztendőben ismét mellénk állt a Magyar Telekom a T5G szolgáltatásával, valamint a Samsung a Stúdió kiépítésével, és ezen együttműködések keretében tudjuk megvalósítani, hogy az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj egészét eljuttathassuk az érdeklődőkhöz. Szeretnénk, ha a nagyközönség nem csupán a leggyorsabb hajókat ismerhetné meg, hanem azokat a vitorlázókat is, akik hatalmas kitartásukról tesznek tanúbizonyságot hiszen, hogy ha kell 48 órán keresztül megállás nélkül vízen vannak, hogy teljesítsék a kihívást” - fogalmazott Holczhauser András.

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: a Kékszalag élő adása a Magyar Vitorlás Szövetség hivatalos Facebook oldala mellett több online platformon, köztük a kekszalag.hu oldalon is nyomon követhető. A közvetítést a balatonfüredi Vitorlás téren lévő óriás LED falra is kivetítik, de látható lesz a Kékszalag PORT közösségi tereként működő hangárában, valamint több balatonfüredi szállodában, köztük az ötcsillagos LUA Resortban is.

A műsor felépítése tematikus, minden órát a vízen, a mezőny több pontján lévő mozgó motorosokhoz való körkapcsolással kezdik, majd az élő képek felhasználásával elemzéseket, stúdióbeszélgetéseket láthatnak a nézők. Az éjszakai órákban szintén élő kép látható a megvilágított befutó hajókról, kiegészülve az aznapi események összefoglalóival.

A műsor csütörtökön reggel hét órakor veszi kezdetét és egészen szombat estig, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj díjkiosztó ünnepség végéig tart majd. 

Fotó: MVSZ/Szántó Áron

Az élő adás a következő platformokon érhető el:

A nézők, köztük a Kékszalagon induló versenyzők családtagjai, barátai tehát várhatóan izgalmas, egyidejű módon követhetik a versenyt mobiltelefonjukon vagy számítógépük képernyőjén. Emellett a verseny szervezőinek, rendezőinek is fontos segítség a pontos és egyidejű nyomkövetés, gondoljunk most csak egy esetleges vihar, több hajót érintő haváriasorozat megfelelő kezelésére, a legközelebbi mentőegység riasztására.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik