Négyesfogathajtó-vb: Cseri Dávid szerint a szervezők az utolsó simításokat végzik

Vágólapra másolva!
2024.08.12. 10:08
Cseri Dávid (Fotó: menesgazdasag.hu)
Az utolsó simításokat végzik a szervezők a Szilvásváradon kevesebb mint egy hónap múlva kezdődő négyesfogathajtó-világbajnokság helyszínén.

„Már egy hónap sincs a rajtig, így az utolsó simításokat végezzük. Fogathajtásban mindig a maratonpályát övezi a legnagyobb figyelem, ahol próbáljuk a jelenlegi kész állapotot fenntartani, már csak festési munkálatok vannak hátra, de akár holnap is lehetne versenyt rendezni” – mondta az MTI-nek Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója.

A szakember elárulta, mivel a korábbi világkupákra elég volt hét akadály, ezért közvetlenül a vb-re a maratonpályán egy nyolcadikat kellett kialakítani, a közönség legnagyobb örömére pedig egy második vizes akadály épült, mert a szurkolók a víz körüli helyeken szoktak lenni a legnagyobb számban. Hozzátette, a versenyzők és a lovak kényelmét szolgálja, hogy faszerkezetű boxok épültek a lovak elhelyezésére, ami szintén szükséges a legmagasabb szintű viadalok megrendezéséhez.

„Az elmúlt években fogathajtásban és az olimpiai szakágakban egyaránt alaposan leteszteltük a központi helyszínt, a díj- és az akadályhajtásnak otthont adó szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot, ahol két év alatt 5000 ló és lovasa járt több mint harminc nemzetből. Amire épült, azt a célt elérte. A létesítmény készen áll a vb-re, már csak dekorálási munkák és takarítás van hátra” – jelentette ki a vb versenyigazgatója, aki kifejtette, a vb-nek köszönhetően Eger és Szilvásvárad között teljes egészében megújult a 25-ös főút, illetve a Szarvaskő-Vadna összekötő út, ami a jövőben még népszerűbbé teheti a ménesgazdaságot.

Cseri Dávid a kísérő programokkal kapcsolatban megjegyezte, szeptember 4-én 18 órától lesz az ünnepélyes megnyitó, melyen szerepet kap a honvéd huszár díszegység és a nemzeti lovas díszegység, illetve bemutatkozik a műsorszámokban a lipicai ló. Nagy hangsúlyt fektetnek az 1984-es, szilvásváradi vb ünnepelt hajtóinak bemutatására is.

„A díjhajtás után pénteken 19 órától hungarikum lovas gála szerepel a programban, melyben nemcsak a lipicai lovat, hanem az egész magyar lovas kultúrát bemutatjuk a nagyvilágnak” – jelentette ki Cseri.

A csütörtökön és pénteken sorra kerülő díjhajtásra, valamint a végeredményt eldöntő vasárnapi akadályhajtásra 4990 és 6990 forintért lehet jegyet váltani, míg a leglátványosabb versenyszám, a szombati maratonhajtás ingyenes lesz. A bérletek 12 990 és 18 990 forintba kerülnek.

A szeptember 4. és 8. között sorra kerülő szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságot a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szervezi, a szakmai hátteret a Magyar Lovassport Szövetség, az infrastruktúrát az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad adja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik