„Nem akarom megzavarni Böde fejét butaságokkal, csak beküldöm előre” – Bognár György a Paks Kl-visszavágója előtt

Vágólapra másolva!
2024.08.28. 14:39
Bognár György a tizenegyeseket is gyakoroltatta a paksiak edzésén (Fotó: Dömötör Csaba)
Az első, csehországi mérkőzésen 2–2-es döntetlent játszott a Paks a Mladá Boleslávval, nem csoda, hogy Bognár György a tizenegyesrúgásokat is gyakoroltatta a szerdai edzésen – a magyar csapat szakvezetője szerint nem jó jel, hogy edzőt váltottak a riválisnál.

Történelmi lehetőség kapujába navigálta a Paksi FC-t Bognár György vezetőedző: ha csütörtökön este a magyar bajnokság ezüstérmese legyőzi a cseh Mladá Boleslavot, akkor Konferencialiga-főtáblára kerül. Persze, ez nem lesz könnyű feladat... A Paks szakvezetője a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, noha 2–2 lett az első mérkőzés végeredménye, a cseh rivális igencsak kemény ellenfél. Az viszont jelzésértékű volt, hogy a hátsó füvesen tartott könnyű, átmozgató, frissítő, jó hangulatú, negyvenöt percen át tartó edzésen a paksiak a tizenegyesrúgásokat is szorgalmasan gyakorolták...

  „Az csak természetes, hogy gyakoroljuk a tizenegyeseket – mondta a paksiak 62 éves mestere. – Nem árt, ha mindenki átérzi a felelősséget, no meg hangulatjavítónak sem volt utolsó ez a versengés. Noha nem szeretnénk, ha így dőlne el a csütörtök esti összecsapás, mindenre fel kell készülni, arra is, hogy megismétlődhet a múlt heti idegenbeli döntetlen." 

Eltiltás miatt két meghatározó labdarúgóra – Windecker Józsefre és Lenzsér Bencére – sem számíthatnak a paksiak, a vezetőedző mégsem aggódik, mint megjegyezte, a keretben jó képességű játékosok vannak, akik pótolni tudják a hiányzókat.

Jól vagyok, felépültem, már a csapattal edzettem. Nagyon várjuk a Mladá Boleslav elleni összecsapást, talán soha vissza nem térő alkalom előtt állunk. Hatalmas lehetőség, hogy ilyen mérkőzést játszhatunk, óriási tett lenne a csoportkörbe jutás. Karrierem első három meghatározó találkozója közül az egyik lesz a csütörtöki.
SZABÓ János, a Paksi FC csapatkapitánya

 „Sokkal jobban izgat a cseheknél történt változás – mondta Bognár György az összeállítást firtató kérdésre. – Számomra teljesen érthetetlen az edzőcsere, hiszen jól játszott ellenfelünk, gyors, kreatív labdarúgók alkotják a Mladá Boleslavot, s az új szakember alaposan felforgathatja a csapatot. Igaz, érthető, hiszen valamit mutatnia kell, azon kívül, hogy bejelenti: itt vagyok, megjöttem! Mi mindenesetre a múlt csütörtöki mérkőzés alapján készítettük el a forgatókönyvet, az ott tapasztalt hadrendet, a taktikát vettük alapul, ám most kidobhatunk mindent az ablakon. Persze, pánikra semmi ok, látjuk, érezzük a szurkolók szeretetét, tapasztaljuk, hogy egyetlen magyar csapatként sokan szimpatizálnak velünk, s ez abban is lemérhető, hogy szépen fogynak a jegyek, információnk szerint telt ház előtt futballozhatunk, ami azt jelenti, csaknem ötezren szorítanak majd nekünk."  

Arra a kérdésre, hogy mit tapasztalt a válogatott keretbe meghívott Vas Gábor hozzáállásában, Bognár György a rá jellemző humorral azt felelte: ő csak pozitívumokat mondhat, annak tükrében főleg, hogy a Marco Rossi által kiszemelt védő is berúgta a tizenegyest az edzés végén.

A Paks vezetőedzője az M4 Sporttal is megosztotta mérkőzés előtti gondoltait: „Megpróbálom kizárni a tétjét ennek a mérkőzésnek a játékosok felé. Én a meccsben gondolkodom, és nem a továbbjutásban, vagy a csoportkörben – kezdte Bognár György. 

A magyar szakember Böde Dániel szerepéről külön is beszélt: „Több harminc körüli játékosunk is van, és ez számít, mentálisan nagyon fontos. Hogy Dani (Böde) mennyit tud játszani, az majd aznap derül ki, de valamennyit biztosan. Nekem csak azt kell eltalálnom, hogy mennyi időre küldöm a pályára. Múltkor azt nyilatkozta, hogy nem emlékszik, mit mondtam neki. Nem is emlékezhet rá, mert nem mondtam neki semmit. Csak beküldöm előre... Egy harmincnyolc éves játékosnak mit mondjak? Mindent tud, amit tudnia kell. Úgyhogy nem zavarom meg a fejét butaságokkal.”

A cseh együttes szerdán délután érkezett Paksra, és a vendégek a helyi Duna Hotelben szállásolták el magukat, az esti órákban pedig edzést tart a szakmai stáb. Amit tudni érdemes az ellenfélről: a nyáron váltás történt, ugyanis az addigi klubigazgató megvette a részvények ötvenegy százalékát. A többmilliós kölcsönt a Livesport hitelezte az új többségi tulajdonosnak, s az sem titok, a klub éves költségvetése eléri a hatmillió eurót. A kupasikerre tehát égető szüksége van a Mladá Boleslavnak (is), és a Paks elleni 2–2 után sokak szerint borítékolható volt, hogy az új tulajdonos megköszöni a cseh David Holoubek vezetőedző munkáját. Így is történt, és a magyarországi visszavágón Andreas Brännström irányít majd a vendég kispadon. A svéd szakember futballról alkotott filozófiájának főbb elemei: letámadás, gyorsaság, s átlagon felüli futómennyiség. A csehek bíznak benne, ahogy két éve a Sparta Praha rátalált a dán edző Brian Priskére, s irányításával kétszer bajnok lett, úgy Brännström is hasonlóan sikeres klubbá fejleszti a Mladá Boleslavot.

Kilenc évvel ezelőtt másodszor is megszületett a csehek svéd vezetőedzője, Andreas Brännström, aki akkoriban a Dalkurd szakmai munkáját irányította és a csapattal Spanyolországban edzőtáborozott. A felkészülési időszak végén a keret tagjai Barcelonából repültek volna düsseldorfi átszállással Stockholmba. Már megvették a jegyeket, ám Németországban tíz órát kellett volna várni a csatlakozásra, így inkább három részre osztották a csapatot és más-más járatokon indultak haza. Ma már ismert, ha maradt volna az eredeti utazási terv, akkor az edző nincs az élők sorában, ugyanis a Düsseldorfba tartó gép az Alpok hegyei között lezuhant – senki sem élte túl a tragédiát....  
D. T.
Andreas Brännström megúszott egy lÉgi katasztrófát


KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Csütörtök, 19.00: Paksi FC–Mladá Boleslav (cseh) (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik