De Gea 446 nap után a Puskás Akadémia ellen védhet ismét

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.08.22. 14:32
De Gea a felcsútiak ellen debütálhat (Fotó: Getty Images)
Alig két hete szerződött a Fiorentinához az előző idényt önkéntes szabadságon, klub nélkül töltő spanyol kapus, aki Hornyák Zsolt csapata ellen mutatkozhat be a firenzieknél.

 

Alaposan vissza kell utaznunk az időben, ha fel akarjuk idézni a legutóbbi alkalmat, amikor David de Gea 45-szörös spanyol válogatott kapus legutóbb profi labdarúgóként hivatalos mérkőzésen pályára lépett. A 33 éves kapus legutóbb ugyanis 2023. június 3-án tett ilyet: az akkor még a Manchester United szolgálatában álló De Gea a városi rivális Manchester City elleni FA-kupa-döntőben védett – csapata 2–1-es vereséget szenvedett. A legutóbbi játékos, aki gólt lőtt De Geának, az a döntőben duplázó Ilkay Gündögan volt, aki az elmúlt egy évet a Barcelonánál töltötte, az Eb után visszavonult a német válogatottól, s most készül visszatérni a Cityhez – a spanyol kapus sorsa kicsit másképp alakult. 

De Gea szerződése a Uniteddel aztán a hónap végén lejárt, s bár a tárgyalások a folytatásról még egy darabig folytatódtak, egy hónappal a vesztes kupadöntő után eldőlt, 545 meccs után – amivel hetedik a klub szereplési örökranglistáján – távozik a spanyol a csapattól. Igaz, azért Manchesterben maradt, hiszen 2011 júniusától volt a „vörös ördögök” játékosa, és ő maga is úgy fogalmazott, hogy az ott töltött 12 év alatt Manchester lett az otthona.

„Ezért éreztem azt, hogy nem állok készen arra, hogy más csapatok ajánlatait meghallgassam, így inkább egy év szünetet tartottam. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy nem edzettem. Mindennap tréningeztem, talán még keményebben is, mint korábban. Nem volt könnyű az elmúlt évben egyedül edzeni, ám a legmagasabb szinten akartam tartani magam, hiszen nem akartam még visszavonulni” – fogalmazott az elmúlt évet kihagyó kapus, miután augusztus 9-én bejelentette a Fiorentina, hogy szerződtette őt.

A visszatérésre pedig, úgy fest, éppen a Puskás Akadémia elleni csütörtök esti Koncferencialiga-selejtezőn lesz lehetősége, legalábbis Raffaele Palladino, a Fiorentina edzője erről beszélt szerda este, a mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatón. 

„Kellett néhány nap, míg felvette az edzések ritmusát, miután egy éven át egyedül készült. Fantasztikus profi szemléletet hozott a csapathoz, és nagyon sokat dolgozott azért, hogy itt lehessen. Őszintén mondom: láttam, hogy milyen munkát végzett az elmúlt napokban, és nyugodtan pályán lehet csütörtökön a kezdéstől fogva” – mondta az olaszok mestere.

Ha igaza lesz Palladinónak, David De Gea 446 nap, vagy ha úgy jobban tetszik, egy év, két hónap és 19 nap után védhet újra – már pedig minden jel arra mutat, hogy igaza lesz.

KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, ELSŐ MÉRKŐZÉS
20.00: Fiorentina (olasz)–Puskás Akadémia (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik