Ibrahim Cissé: Különleges lesz számomra a Nice elleni meccs!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.10.23. 17:08
Ibrahim Cissé (Fotó: Árvai Károly)
Örült neki, amikor a sorsolást követően kiderült, az Európa-liga főtábláján francia csapattal is találkozik a Ferencváros. Ibrahim Cissé izgatottan várja a csütörtökön 18.45 órakor kezdődő összecsapást, és gyermekkori ismerősei is lesznek az OGC Nice-ben.

PÁRIZSBAN SZÜLETETT, a külvárosi Les Lilas akadémiáján nevelkedett, majd játszott a Paris Saint-Germain és a Tours utánpótlásában. Ibrahim Cissé számára különleges lesz az OGC Nice elleni csütörtök esti összecsapás, családja és barátai a mai napig Franciaországban élnek, mindenki kitüntetett figyelemmel követi a Ferencváros most következő Európa-liga mérkőzését.

„A családom ezúttal nem lesz itt a mérkőzésen, a távolból szurkolnak nekem – felelte lapunknak Ibrahim Cissé, a zöld-fehérek belső védője. – Az Anderlecht ellen az unokatestvéreim is ott voltak Belgiumban a lelátón, jó volt velük találkozni. Mindenki izgatottan várja a mérkőzést, de legfőképpen én, mert a Nizzában barátaim is játszanak, igazalmas lesz ellenük futballozni.”

Ibrahim Cissé kérésünkre elmondta, Ali Abdit a Caen együttesében játszott együtt, Tanguy Ndombélével ellen pedig utánpótlás korban játszottak gyakran egymás ellen.

A hátvéd az Angers színeiben egy francia élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára, igazi tapasztalatra a francia másodosztályban tett szert, ahol több mint százötven alkalommal játszott, onnan igazolt 2023 nyarán a Ferencvároshoz. A nizzai együttest mégis jól ismeri, hiszen odahaza sokan szeretik, kedvelik a klubot. A Ligue 1 középmezőnyéhez tartozik, a francia futball tipikus megtestesítője, keretét zömégben gyors, atletikus, erős futballisták alkotják.

Kíváncsiak voltunk rá, Ibrahim Cissé mennyire ismeri az OGC Nice csapatát.

„A francia futballban nőttem fel, felnőttként is éveket játszottam odahaza, természetes hogy jól ismerem csütörtöki ellenfelünket. Kifejezetten örültem, amikor a sorsoláson kiderült, hogy francia ellenfelünk is lesz a sorozatban. Vártam ezt az összecsapást, különleges kilencven oerc lesz számomra, ám nem szabad, hogy ez elterelje a figyelmemet, elvigye a fókuszt. Idehaza lépünk pályára, jó lenne győzni, sok múlhat a részleteken, a párharcokon, hiszen abban biztos vagyok, rengeteg ütközés lesz a pályán.”

A 28 esztendős hátvéd elmondta, a Nizza egyik legnagyobb erőssége a gyorsasága, az átmenetekre nagyon oda kell figyelniük. Futballistáik technikásak, erősek, és idegenben is alighanem intenzív futballra készülnek.

A magyar bajnok sorozatban hatodszor szerepel valamelyik európai sorozatban, a Bajnokok Ligája, az Európa-liga-, és a Konferencialiga csoportkörét követően idén az újjáalakuló Európa-liga főtábláján mutathatja meg tudását. Az ellenfelek listája nem mondható rossznak: a belga Anderlecht (1–2) és az angol Tottenham elleni (1–2) vereséget követően ezúttal a francia Nice következik, hogy aztán a hátralévő fordulókban legyen még ellenfél a Dinamo Kijev, az Eintracht Frankfurt, a Malmö FF, a PAOK Szaloniki, valamint Pascal Jansem korábbi csapata, az AZ Alkmaar. A főtáblán

A francia együttesnek néhány éve új tehetős tulajdonosa lett, Jim Ratcliffe százmillió euróért megvásárolta a tulajdonjogot, a Nizza anyagi téren már ott nyomul a nagy klubok mögött. A játék minősége azonban egyelőre messze elmarad a befektetett összegtől. Legutóbbi öt tétmérkőzéséből négy döntetlent játszott, egyszer pedig kikapott, szóval mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy jó formában van.

„A magam részéről óvatos lennék, nem hinném, hogy nagy jelentősége lenne annak, hogy a legutóbbi öt meccsükön nem nyertek. Kétségtelen, nehezebb időszakot élnek meg, ám miután különös figyelemmel követem a francia élvonal mérkőzéseit, a Nizza találkozóit is nézem a televízióban, ezek alapján pedig nem lehet azt mondani, hogy kilátástalan lenne a futballjuk. Az ilyen rossz periódusból bármikor ki lehet jönni, erről a szakmai stábbal is sokat beszélgettünk. Nem szabad abban bíznunk, hogy gyengébb napot fognak ki.”

Ibrahim Cissé Magyarországra érkezését követően gyorsan a Ferencváros alapemberévé vált, másfél év távlatából egyértelműen kijelenthető, a klub jól járt a megszerzésével. Jó felépítésű, gyors hátvéd, akinek pontosak a mélységi indításai és akkor sem ijed meg, ha a csatárok egy az egyben vezetik rá a labdát, sőt, olykor az ellenfél tizenhatosán belül is feltűnik. Ha egészséges, kihagyhatatlan láncszeme a zöld-fehérek védelmének, olyannyira, hogy immár leginkább csupán az a kérdés: hosszú távon ki harcolja ki helyét mellette a kezdőcsapatban? Raul Gustavo vállsérülését követően hosszú időre kidőlt a sorból, a nyáron Svájcból hazatérő Szalai Gábor egyelőre a jelek szerint nem győzte meg a szakmai stábot, Mats Knoester kiegészítőembernek is csak jó szándékkal hívható, a legtöbb játékpercet a dán Stefan Gartenmann töltötte az elmúlt hetekben pályán, nem kizárt, hogy az OGC Nice ellen is ő kezd Ibrahim Cissé oldalán.

Ami jó hír, a hétvégi, Fehérvár elleni 2–0-ra megnyert mérkőzésen sérülést szenvedő, a félidőben az öltözőben maradó Habib Maiga megúszta nagyobb baj nélkül. Elsőre úgy tűnt, a rossz esést követően a nyaka, a feje bánhatta a landolást, a hét eleji vizsgálatokat követően kiderült, nem nagy a probléma, és már kedden újra tréningezett a csapattal.

Pascal Jansen: A mostani meccs kiemelt fontosságú lesz

– Túl van a csapat két fordulón az Európa-liga főtábláján, kikapott az Anderlecht otthonában, és idehaza a Tottenham együttesétől is. Mi a cél, és mi a realitás a mostani sorozatban?

– A realitás egyelőre két mérkőzés, két vereség, és nulla pont – felelte lapunk rendkívüli őszinteséggel Pascal Jansen a szerda délutáni sajtótájékoztatón. – De még hat mérkőzés előttünk áll, ha segítségük hívjuk a matematikát, ezeken tizennyolc pontot lehet szerezni, úgy gondolom, tíz, tizenkét pontra lehet szükségünk, hogy meg legyen a továbbjutás, azaz megélni az egyenes kieséses szakaszt, vagy éppen a rájátszást.

– Új filozófiát próbál meghonosítani a Ferencvárosnál, a válogatott szünet mennyire segített a taktika elsajátításában?

Az idő mindig segít az ilyen szituációban. De az olyan nagy kluboknál, mint a Ferencváros, a játékosok közül sokan ilyenkor a különböző válogatottakkal készülnek, mérkőzéseket játszanak, így hiába van több időnk, közösen mégsem tudunk gyakorolni. Leginkább a négy belső védőnk állt rendelkezésre, illetve a középpályások, majd amikor visszatértek a többiek, akkor tudtuk a kirakós darabjait összerakni. Huszonkét nap alatt hét mérkőzést játszunk, szóval sűrű időszakot élünk meg.

– Mondhatjuk, hogy győzelmi kényszerben van mindkét csapat, miután a Nizzának két kör után egy pontja van, míg a Fradi egyelőre pont nélkül áll?

– Két vereségen vagyunk túl, és ez akkor is fájó, ha mind a kettő kis arányú, egy gólos vereség volt. A tanulságokat levontuk, az európai porondon egyetlen hiba sem marad megtorlás nélkül. Tisztában vagyunk vele, mennyire fontos számunkra a csütörtöki összecsapás, és igazából már a sorozatnak is úgy futottunk neki, hogy a mostani hazai meccsünk kiemelt fontosságú lesz.

– Az ellenfél középpályájáról jól ismeri Pablo Rosariót, akivel annak idején a PSV Eindhovennél dolgozott együtt. Milyen játékosnak tartja?

– Az U23-as együttesnél dolgoztam a PSV-nél, amikor ő Eindhovenben játszott. Igazi győztes típus, mindig fejlődni szeretne, és a körülötte lévőket is motiválja, nagyon ritka az ilyen karakter. Azóta rengeteget fejlődött, egyértelműen a Nizza egyik húzóembere. Jó lesz vele találkozni, hiszen évek óta nem beszéltünk, de a mérkőzésen nem lesz barátság.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik