Kettős Ferrari-győzelem, Kimi Räikkönen második sikere 2007-ben

Vágólapra másolva!
2007.07.01. 15:47
Címkék
Kettős Ferrari-győzelmet hozott a Formula-1 2007-es versenyszezonjának, nyolcadik futama, a Francia Nagydíj. A finn Kimi Räikkönen a brazil Felipe Massát és a brit Lewis Hamiltont megelőzve végzett az élen. A wokingiak szupertehetséges újonc pilótája tovább növelte előnyét összetettben a kétszeres világbajnok, a címvédő spanyol Fernando Alonso előtt.
Felipe Massa jól kezdett, de a végén Kimi Räikkönen örülhetett
Reuters
Felipe Massa jól kezdett, de a végén Kimi Räikkönen örülhetett
Felipe Massa jól kezdett, de a végén Kimi Räikkönen örülhetett
Reuters
Felipe Massa jól kezdett, de a végén Kimi Räikkönen örülhetett

A címvédő Fernando Alonso kivételével az élboly valamennyi tagja a keményebb keverékű gumikat részesítette előnyben. Bár a nap folyamán korábban már esett az eső, a Francia Nagydíj rajtjára azonban kitisztult az égbolt, a pálya pedig majdhogynem teljesen felszáradt a kezdés előtt. Az égiek és az időjósok kétségek között hagyták a kétszeres világbajnok spanyol klasszist, aki abban bízott, hogy elered az eső, és a szélsőséges időjárási körülmények a malmára hajthatják a vizet.

Felipe Massa jól rajtolt, az első rajtkockáról induló brazil kiválóság megtartotta a vezető pozíciót, maranellói társa – a finn Kimi Räikkönen - pedig bevágott a világbajnoki pontverseny éllovasa, Lewis Hamilton elé, így a start után a két Ferrari állt a mezőny élén.

Ahogy az várható volt, a középmezőnyben autózó Alonso nagy erőket mozgósított a felzárkózás érdekében, a rajt után a nyolcadik helyet kaparintotta meg, sőt a második körben Nico Rosberg mellett is elhaladt, így már a hetedik pozíciót birtokolta.

A 12. körben Anthony Davidsont körözte le először az élmezőny, a brit pilóta korai balesete miatt szakadt le.

Alonso agresszívan vezetett, folyamatosan támadta az előtte haladó Nick Heidfeldet, aki két támadást is nagyszerűen visszavert, a 34. körben azonban behódolt a címvédőnek. Alonso harmadik nekifutásra bravúros belső íven végrehajtott manőverrel utasította maga mögé riválisát, így már az ötödik helyen állt.

Még a 32. körben ritkán látható jelenetnek lehetett szemtanúja a Magny-Cours-i publikum és több millió tévénéző: a boxutcát elhagyva Christian Albers visszatért a pályára, azonban az üzemanyagtöltő egy részét is magával rántotta. Kénytelen volt lehúzódni, így Vitantonio Liuzzi, Jarno Trulli és Anthony Davidson után számára is véget ért a futam.

Egy kiállás erejéig ugyan Kimi Räikkönen vezette a mezőnyt, ám a kerékcseréről visszatérő Felipe Massa visszavette az első helyet. Akárcsak korábban, féltávnál is a Ferrari dominált, a harmadik helyen Lewis Hamilton állt, a brit szupertehetséget pedig Robert Kubica követte.

A 43. körben Massa letudta az addigi leggyorsabb kört, majd kiment új kerekekért és üzemanyagért, így ismét Räikkönen állt az élre. A finn klasszis három körrel később állt ki, a brazilhoz hasonlóan lágyabb gumit kapott, és Massa elé jött vissza.

Hamilton hátránya körröl körre nőtt az élen haladó Ferrarikkal szemben, az 57. percben már 26 másodpercre volt Massától, és a második helytől. Láthatóan letett a hátrány lefaragásáról és biztosra ment, ezzel a dobogós hellyel biztosan őrzi első helyét összetettben.

A dobogósoktól leszakadva, a negyedik-ötödik-hatodik helyen Kubica, Hedifeld és Fisichella haladt, Alonso csupán a hetedik pozíciót foglalta el, megelőzve Buttont.

Ausztrália után Franciaországban is a finn kiválóság volt a leggyorsabb, Lewis Hamilton pedig tovább folytatja nagyszerű sorozatát, ezúttal is felállt a dobogóra, ezzel pedig tovább növelte előnyét a címvédő Fernando Alonsóval szemben.

FORMULA-1, FRANCIA NAGYDÍJ, MAGNY-COURS

EREDMÉNYEK:
1. Räikkönen Ferrari 1:30:54.200
2. Massa Ferrari +2.414
3. Hamilton McLaren-Mercedes +32.153
4. Kubica BMW Sauber +41.727
5. Heidfeld BMW Sauber +48.801
6. Fisichella Renault +52.210
7. Alonso McLaren-Mercedes +56.516
8. Button Honda +58.885
9. Rosberg Williams-Toyota +1:08.505
10. R.Schumacher Toyota +1 kör
11. Barrichello Honda +1 kör
12. Webber Red Bull-Renault +1 kör
13. Coulthard Red Bull-Renault +1 kör
14. Wurz Williams-Toyota +1 kör
15. Kovalainen Renault +1 kör
16. Szato Super Aguri-Honda +2 kör
17. Sutil Spyker-Ferrari +2 kör
KIESETT:
Speed Toro Rosso-Ferrari 57. kör
Albers Spyker-Ferrari 29. kör
Davidson Super Aguri-Honda 2. kör
Trulli Toyota 2. kör
Liuzzi Toro Rosso-Ferrari 1. kör

A VB-PONTVERSENY ÁLLÁSA:
1. Hamilton 64 pont
2. Alonso 50
3. Massa 47
4. Raikkonen 42
5. Heidfeld 30
6. Kubica 17
7. Fisichella 16
8. Kovalainen 12
9. Wurz 8
10. Trulli 7
11. Rosberg 5
12. Coulthard 4
13. Szato 4
14. R.Schumacher 2
15. Webber 2
16. Vettel 1
17. Button 1

KONTSUKTŐRÖK VERSENYE:
1. McLaren-Mercedes 114 pont
2. Ferrari 89
3. BMW Sauber 48
4. Renault 28
5. Williams-Toyota 13
6. Toyota 9
7. Red Bull-Renault 6
8. Super Aguri-Honda 4
9. Honda 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik