Közel a vb-cím: Lewis Hamilton nyerte meg a futamot Massa előtt

Vágólapra másolva!
2008.10.19. 10:39
Címkék
A brit Lewis Hamilton nyerte a Formula–1-es világbajnokság Kínai Nagydíját. A McLaren-Mercedes pilótája az élről rajtolva gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, és hét pontra növelte előnyét az összetettben. A második helyen Felipe Massa, míg a harmadikon a másik ferraris, Kimi Räikkönen végzett.
Élen Hamilton, és mögötte a két Ferrari
Fotó: Reuters
Élen Hamilton, és mögötte a két Ferrari
Élen Hamilton, és mögötte a két Ferrari
Fotó: Reuters
Élen Hamilton, és mögötte a két Ferrari

A PÁLYA

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!

Olvassa el szakmai elemzésünket a Kínai Nagydíj versenypályájáról, és tegyen meg egy kört Lewis Hamiltonnal!
Nagy lépést tett a világbajnoki cím megszerzése felé Lewis Hamilton. A brit pilóta az egész hétvégén szenzációs formában versenyzett, és a futamon sem volt ez másképp. A McLaren versenyzője csak a boxkiállásoknál vesztette el néhány kör erejéig a vezető pozíciót, amúgy gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott az 56 körös versenyen.

Azon a versenyen, amely nem volt túlságosan izgalmas – leszámítva a sport technikai jellegét. A kiszámíthatatlanság miatt a szimpatizánsok gyomorgörccsel szurkolják végig a futamot, nehogy a technika ördöge kibabráljon kedvencükkel. Az élpilótákkal nem is sikerült neki.

Nem úgy, mint Fernando Alonso Heikki Kovalainennel. A finn kétszeres világbajnok riválisa mögül indult, de az első kanyarban megelőzte őt. Alonso ezután megleckéztette a mclarenest, és visszavette negyedik pozícióját.

Az élen Hamilton remekül kapta el a rajtot, és hát a két ferraris sem gyilkolta összevissza egymást.

A rajt után a brit szépen lassan meglépett üldözőitől. Massa drukkerei ekkor abban bíztak, hogy Hamilton előbb jön ki tankolni – de tévedtek. Éppen Massa volt az, aki a nagyok közül elsőként (a 14. körben) megkezdte a boxkiállást.

Előzés eközben alig volt a pályán, mindössze az idény után visszavonuló David Coulthardot előzte meg nagyjából az, aki arra járt. No meg Alonso vitézkedett, de a negyedik helynél nem tudott előrébb kerülni.

Az élen pedig továbbra is Hamilton autózott bús magányában. Mögötte Räikkönen következett, de mindenki tudta, hogy a világbajnoki címvédő elengedi majd csapattársát, Massát.

A csapatutasítást be is tartotta a finn, de a McLaren sem maradt el taktikázásban a Ferraritól. Pár körrel a futam vége előtt behívták Kovalainen „ezüst nyilát” a boxba, a finn így új motorral segítheti csapattársát a Brazil Nagydíjon.

Az utolsó futamon, amelynek Hamilton hétpontos előnnyel vághat neki. Hatalmas esélye van a világbajnoki cím megszerzésére, de emlékezhetünk, mi történt vele egy évvel ezelőtt…

KI LESZ A VILÁGBAJNOK?

Lewis Hamilton lesz a világbajnok, ha Brazíliában…
…az első öt között végez
…hatodik vagy hetedik lesz, és Massa nem nyer
…nyolcadik lesz, és Massa nem végez az első kettő között
…nem szerez pontot, de Massa legfeljebb harmadik lesz

Felipe Massa lesz a világbajnok, ha Brazíliában…
…nyer, és Hamilton legfeljebb hatodik. Ha hatodik lesz, egyenlő pontszámmal végeznek, és Massa több győzelmének (6–5) köszönhetően lesz világbajnok
…második, és Hamilton legfeljebb nyolcadik. Ha nyolcadik lesz, egyenlő pontszámmal végeznek, és Massa több második helyének (3–2) köszönhetően lesz világbajnok


KÍNAI NAGYDÍJ

VÉGEREDMÉNY
1. Hamilton McLaren-Mercedes 1:31:57.403
2. Massa Ferrari +14.925
3. Räikkönen Ferrari +16.445
4. Alonso Renault +18.370
5. Heidfeld BMW Sauber +28.923
6. Kubica BMW Sauber +33.219
7. Glock Toyota +41.722
8. Piquet Renault +56.645
9. Vettel Toro Rosso-Ferrari +1:04.339
10. Coulthard Red Bull-Renault +1:14.842
11. Barrichello Honda +1:25.061
12. Nakadzsima Williams-Toyota +1:30.847
13. Bourdais Toro Rosso-Ferrari +1:31.457
14. Webber Red Bull-Renault +1:32.422
15. Rosberg Williams-Toyota + 1 kör
16. Button Honda + 1 kör
17. Fisichella Force India-Ferrari + 1 kör

NEM ÉRTEK CÉLBA
Kovalainen McLaren-Mercedes 50 kör
Sutil Force India-Ferrari 14
Trulli Toyota 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik