Eddie Jordan szerint Bernie Ecclestone terve egyszerűen ostobaság

Vágólapra másolva!
2008.11.26. 18:40
Címkék
Az egykori Formula–1-es csapatfőnök, Eddie Jordan szerint Bernie Ecclestone terve, miszerint a világbajnokságon töröljék el az egyéni pontversenyt, és minden viadalon érmeket adjanak a dobogósoknak, és csak a helyezéseket számolják, teljes ostobaság.
Eddie Jordan (jobbra) nem ért egyet Ecclestone elképzelésével
Fotó: Imago (archív)
Eddie Jordan (jobbra) nem ért egyet Ecclestone elképzelésével
Eddie Jordan (jobbra) nem ért egyet Ecclestone elképzelésével
Fotó: Imago (archív)
Eddie Jordan (jobbra) nem ért egyet Ecclestone elképzelésével

Eddie Jordan a BBC-nek adott nyilatkozatában kritizálta Bernie Ecclestone felvetését, amely megreformálná a mostani egyéni pontrendszert. Egészen pontosan nem is megreformálná, hanem el is törölné azt, és a jövőben csak a megszerzett helyezések számítanának.

„Úgy hiszem, hogy ez ostobaság. Jelen helyzetben mindenkinek a költségvetéssel és annak a megnyirbálásával kellene foglalkoznia, semmi mással” – kezdte gondolatmenetét Jordan.

Az egykori csapatvezető a folytatásban azt ecsetelte, hogy miért lennének vesztesei annak, ha törölnék a mostani pontszámítási rendszert.

„Szükség van a pontozásos rendszerre. Az egyike voltam azoknak a csapatvezetőknek, akik annak idején támogatták, hogy az első nyolc helyezett kapjon pontot, illetve pontokat. Tisztában kell lenni azzal, hogy vannak olyan csapatok, amelyeknek egy megszerzett pont annyit jelent, mint a Ferrarinak, vagy a McLarennek egy győzelem” – tette hozzá az egykori csapatfőnök, aki szerint a két pont és a semmi között óriási különbség van.

Jordan szerint a középcsapatoknak lenne csak igazán végzetes az új szisztéma, amelyeknek így nem lesz érdekük harcolni, hogy a pilótái bekerüljenek a legjobb nyolcba.

„Az olyan versenyzők, mint például Felipe Massa, aki lentről jött és onnan dolgozta fel magát a legjobbak közé, tudják csak igazából, hogy mennyire fontosak a mezőny hátsó felének a megszerzett pontok. Mindenki, akinek van rálátása a pénzügyi helyzetre, tudja, hogy mennyire fontos, és hogy mekkora izgalmat jelent egy-egy pont megszerzése a csapatoknak”.

„Ecclestone azt hiszi, hogy mindenkit csak az érdekel, hogy ki nyeri meg a versenyt. Sajnálom, de ez igencsak hibás gondolat” – tette hozzá Jordan, aki szerint az összes csapat belegyezésére lenne szükség ahhoz, hogy bevezessék ezt a (szerinte hibás) új szabályt.

A sorozat első számú vezetője, Ecclestone a múlt héten állt elő elképzelésével. Ez alapján csak a konstruktőri versenyben maradna meg az eddigi pontozásos rendszer, az egyéniben senki sem kapna külön pontokat, ugyanakkor a helyezéseket számon tartanák a rangsorolás miatt. Az összetettben végül az lenne a világbajnok, aki több győzelmet ért el a szezonban. Ha két versenyzőnél ez egyenlő, akkor a második helyezések száma döntene, és így tovább.

Természetesen az összetett verseny további helyezéséről is hasonlóképpen döntenének.

Ecclestone ezen javaslata még messze áll a konkrétummá válástól, mivel az FIA tanácsa csak decemberben tárgyalja majd. Az üzletembernek azonban igencsak nagy beleszólása van a dolgok menetébe…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik