A monacói Formula–1-es versenypálya a sportvilág legnagyobb csodája

Vágólapra másolva!
2009.01.30. 13:42
Címkék
A világ egyik legnagyobb pénzügyi és befektetési csoportja, a Barclays sportfejlesztési ágazatának felkérésére közvélemény-kutatást végeztek 3500 brit sportszerető bevonásával, melynek célja az volt, hogy kiderüljön: mit tartanak a szigetországi szurkolók a sportvilág legnagyobb csodájának. Ez alkalommal azonban nem a teljesítmények, eredmények kerültek a mérleg serpenyőjébe, hanem a létesítmények, a stadionok, a sportpályák.
A világ első számú sportcsodája a monacói F1-es pálya
Fotók: Action Images
A világ első számú sportcsodája a monacói F1-es pálya
A világ első számú sportcsodája a monacói F1-es pálya
Fotók: Action Images
A világ első számú sportcsodája a monacói F1-es pálya

A futballért megőrülő briteknél némi meglepetésre nem egy labdarúgó-aréna nyerte meg a szavazást, sőt egyetlen angol létesítmény sem került be az első hétbe – ez utóbbi persze nem meglepő, hiszen az Egyesült Királyságon kívül található helyszínek közül kellett választani.

KÍNA LESZ A LEGJOBB

A megkérdezett szurkolók szerint egyébként az elkövetkezendő tíz évben Kína lesz a világ legdominánsabb sportnemzete, legalábbis a szavazók 43 százaléka így gondolja. A voksolók 17 százalékának hazahúz a szíve: az Egyesült Királyság futott be a második helyen, míg az Egyesült Államok 15 százalékkal a harmadik lett.
A véleményformálók 18 százaléka úgy gondolta, hogy a világ legcsodásabb sportlétesítménye a monacói Formula–1-es versenypálya, a második pozícióba az FC Barcelona impozáns stadionja, a Camp Nou (15 százalék) futott be, míg a harmadik helyen a pekingi olimpiára felhúzott Madárfészek (14 százalék) végzett.

Monacóban először 1929-ben rendeztek Grand Prix-t – akkor még természetesen nem Formula–1-es autók száguldottak körbe a hercegségben kialakított utcai pályán –, és William Grover-Williams győzött.

Magát a pályát évente egyetlen alkalommal használják autóversenyzésre , mégpedig májusban, a száguldó cirkusz látogatásakor. A 3.34 kilométer hosszú aszfaltcsíkon a Formula–1 mellett annak különböző betétfutamai is szerepet kapnak a hétvégén. Hat hétig tart a helyszín és tartozékainak felépítése, majd három hétig a szétszerelésük.

A Monacói Grand Prix-t egyébként az az Anthony Noges álmodta meg a XX. század húszas éveiben, akinek többek között a Monte-Carlo-ralit, valamint a kockás zászló bevezetését is köszönhetjük.

Második a Camp Nou lett
Második a Camp Nou lett
A szavazás második helyén az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou végzett, a szavazatok 15 százalékát megszerezve.

Az 1957 szeptemberében, egy Legia Warszawa elleni mérkőzéssel átadott létesítmény Európa legnagyobb befogadóképességével büszkélkedhet, mivel hivatalosan 98 772 néző fér el a lelátóin. Ezzel a világ 11. legnagyobbja.

A lengyelek elleni meccsen egyébként az első gólt Eulegio Martínez lőtte, és természetesen a Barcelona győzött 4–2-re.

A stadiont eredetileg Estadi del FC Barcelonának (FC Barcelona Stadion) hívták, ám 2000-ben a klub pártolói tagsága szavazást tartott, és annak eredményeképpen az aréna hivatalos névként is felvehette addigi becenevét, a Camp Nout.

A harmadik helyen a Madárfészek végzett
A harmadik helyen a Madárfészek végzett
A harmadik helyen a pekingi nyári olimpiára felépített Madárfészek – hivatalos nevén Nemzeti Stadion – zárt a voksok14 százalékával.

A 2003. december 24. megkezdett építkezés összesen 423 millió dollárt emésztett fel, és érdekesség, hogy az öt évig tartó munkálatok a nyugati világban ennek a tízszeresébe kerültek volna.

Az ötkarikás játékok alatt 91 ezer fő befogadására képes stadion költségeinek csökkenéséhez persze az is hozzájárult, hogy eredetileg behúzható tetővel tervezték meg az épületet.

A párizsi Charles de Gaulle reptér hasonló szerkezetű tetejének beomlása után aztán a tető elhagyása mellett döntöttek – aminek révén közel 290 millió dollárral mérséklődtek az építési költségek.

A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE

1. Formula 1–es pálya, Monaco 18 százalék
2. Camp Nou, Barcelona, Spanyolország 15 százalék
3. Madárfészek Stadion, Peking, Kína 14 százalék
4. Santiago Bernabéu Stadion, Madrid, Spanyolország 5 százalék
5. San Siro Stadion, Milánó, Olaszország 4 százalék
6. Maracana Stadion, Rio de Janeiro, Brazília 4 százalék
7. Melbourne Cricket Ground, Ausztrália 4 százalék
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik