A Renault olcsón megúszta a csalást

Vágólapra másolva!
2009.09.21. 14:36
Címkék
Az FIA meghozta döntését a Renault csalásának ügyében: a Nemzetközi Automobil-szövetség eltiltotta a francia csapatot, de a büntetést két évre felfüggesztette. Flavio Briatore súlyosabb büntetést kapott, soha többé nem vehet részt az FIA által szervezett eseményeken, míg Pat Symondsot öt évre tiltották el a Formula–1-től.
Briatore többé nem vehet részt az FIA által szervezett eseményeken (Fotó: Action Images - archív)
Briatore többé nem vehet részt az FIA által szervezett eseményeken (Fotó: Action Images - archív)

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Renault olcsón megúszta a 2008-as Szingapúri Nagydíjon elkövetett csalását. A francia csapat ugyanis folytathatja szereplését a Formula–1-ben, mivel a Nemzetközi Automobil-szövetség mai ülésén úgy határozott, hogy két év felfüggesztett eltiltással sújtja az istállót.

A Renault-t időközben elhagyó Flavio Briatore és Pat Symonds viszont nagy árat fizetett. Az olasz üzletember az FIA döntése értelmében soha többé nem vehet részt a szövetség által szervezett eseményeken, míg az angol mérnököt öt évre tiltották el a száguldó cirkusztól.

A beszámolók szerint a párizsi tárgyalásra beidézett Nelsinho Piquet vallomása sorsdöntő volt, mivel a Renault korábbi brazil pilótája azt vallotta, hogy Briatore és Symonds utasította arra, hogy törje össze autóját Szingapúrban.

Piquet egyébként együttműködése miatt nem kap büntetést az FIA-tól, ahogy Fernando Alonso sem, akit szintén meghallgattak a szövetség vezetői Párizsban, és felmentették a csalásban való részvétel gyanúja alól.

A motorsport-világtanács úgy indokolta döntését a Renault ügyében, hogy bár az istálló súlyosan vétett az FIA szabályai ellen, és veszélyeztette Nelsinho Piquet életét, a csapat mindent megtett a felelősök felkutatására. A szövetség ezért 2011-ig felfüggesztette az eltiltást.

A Renault-nak pénzbírságot nem kell fizetnie az eset kapcsán, azonban meg kell térítenie az FIA nyomozási költségeit az ügyben, valamint a francia istálló hozzájárul majd a szövetség biztonságosabb versenyzést elősegítő projektjeihez.

Érdekesség, hogy Briatore a menedzsere Fernando Alonsónak és a Red Bull pilótájának, Mark Webbernek is, ám az FIA mai döntése értelmében a két pilótának új pártfogót kell találnia, ha meg akarja újítani szuperlicencét. Az olasz üzletember egyébként Heikki Kovalainen menedzsmentjében is részt vesz.

A Renualt F1-es csapatának elnöke, Bernard Rey nyilatkozatában elmondta, hogy teljes mértékben elfogadják a rájuk kirótt büntetést, valamint elnézést kérnek sportszerűtlen magatartásukért.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik