Button 21 éve nem hitt a vb-címben

Vágólapra másolva!
2009.10.18. 21:56
null
A táblán a lényeg: Jenson Button 2009 világbajnoka (Fotó: Reuters)
Címkék
A Formula–1-es Brazil Nagydíjon ötödik helyen célba érő, és ezzel a pilóták versenyét megnyerő Jenson Button elárulta, hogy karrierje kezdetén gondolni sem mert rá, hogy egyszer ilyen sikerben lesz része. Rubens Barrichello sportszerűen gratulált csapattársának, aki szerinte az idény első hét futamán nyerte meg a vb-t. Az interlagosi versenyt megnyerő – ám Button sikere miatt háttérbe szoruló – Mark Webber büszke a csapatára.
JENSON BUTTON PORTRÉJA

Csapata: Brawn GP

Született: 1980. január 19., Frome (Nagy-Britannia)

Magasság/testsúly: 1,81 m/69 kg

Családi állapota: nőtlen

Összes futam a Forma-1-ben: 169

Legjobb helyezések összetettben: 1. (2009), 3. (2004)

Futamgyőzelem: 7

Dobogós helyezéseinek száma: 23

Első rajtkocka: 7

Első futama az F1-ben: 2000., Ausztrál Nagydíj

F1-es csapatai: Williams, Benetton, Renault, BAR, Honda, Brawn GP

Első futamgyőzelme: 2006., Magyar Nagydíj

                                                        MTI

„Egészen elképesztő érzés, főleg az elmúlt hetekben történtek után – áradozott Button. – Nagyszerű verseny volt, világbajnok vagyok! Amikor huszonegy évvel ezelőtt először ültem autóba, nem gondoltam volna, hogy valaha világbajnok leszek, de ma megcsináltuk!"

"Kobajasi teljesen őrült, rettentő agresszív. Ezzel együtt egy nagyszerű, élvezetes futamon vagyunk túl, így volt minden tökéletes – tette hozzá a 29 éves pilóta, utalva az újonc japán versenyzővel vívott csatájára.

Brazíliában teljessé vált egy másik sikertörténet is, mégpedig a Brawn-istállóé, amely az utolsó pillanatokban vált a vb-mezőny tagjává. Miután a Honda az előző télen kiszállt a száguldó cirkuszból, kérdésessé vált a csapat jövője, Ross Brawn azonban ismét nagyot alkotott. A konstruktőrök versenyét megnyerő újoncistálló főnöke a nagy örömködés közben nem feledkezett meg korábbi munkatársaikról sem.

„Fantasztikus munkát végeztünk a télen, így szeretném megköszönni mindazok erőfeszítéseit, akik most nem lehetnek velünk, mert el kellett hagyniuk a csapatot – nyilatkozta Ross Brawn a futamot követően. – Az idény második fele rettentő nehéz volt, de a mai verseny nagyon jól sikerült, Jenson pedig tudta, mit kell tennie.”

Button pályafutása 169. F1-es versenyén szerezte meg a világbajnoki címet, kilencedik Formula–1-es szezonja végén, amelynek első hét futamából hatot megnyert, azután viszont jelentősen visszaesett a formája.

Csapattársának, Rubens Barrichellónak az interlagosi futam előtt még ugyancsak volt esélye a vb-címre, mégsem volt letört a hazai versenye után.

„Az év elején még úgy tűnt, hogy a Formula–1-es pályafutásom a végéhez ért, de Istennek köszönhetően visszatértem, és egy egész évben nagyszerűen vezethető autóval remek szezont produkáltam. Végül Jenson ért révbe, meg is érdemelte, de az is igaz, hogy az első hét versenyen nyerte meg a vb-t. Az idény második fele az enyém volt, és keményen harcoltam, hogy utolérjem őt. Mindazonáltal nem sajnálom tőle a sikert, hiszen a barátom és nagy bajnok is egyben.”

A rivaldafény most érthető okokból Buttonra esik, így Mark Webber második F1-es futamgyőzelme a háttérbe szorult, ám az ausztrál pilótát ez nem zavarja.

„Nagyszerű nap ez a csapatunk számára, hiszen újabb versenyt nyertünk meg. Sajnos annyira nem voltunk jók, hogy Jensont és a Brawnt megelőzzük a pontversenyben, de így is maximálisan büszkék lehetünk magunkra. Szeretnék köszönetet mondani a Renault-nak, amely nagyszerű motorral látott el minket” – mondta Webber, aki Barrichellóhoz hasonlóan gratulált Buttonnak a világbajnoki címhez, amelyet szerinte teljesen megérdemelt a brit.

A Brazil Nagydíjról szóló cikkünket ide kattintva olvashatják el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik