A Red Bulltól érkezik az Audi új F1-es csapatfőnöke

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.08.01. 14:50
Jonathan Wheatley (Fotó: AFP)
A Red Bull-istállótól szerződteti új csapatfőnökét a Saubert jövőre váltó Audi-istálló. Jonathan Wheatley 18 éven át szolgálta az osztrák istálllót, 13 egyéni és csapat-világbajnoki címhez segítette a Red Bullt, amelynek sportigazgatói székét hagyja el az új kihívás miatt.

Az 57 éves brit szakember az 1990-es évek elején a Benetton szerelőjeként kezdte F1-es pályafutását, 2001-ben főmérnök lett Enstone-ban, ahol 2006-ig maradt a pozícióban, ekkor a Red Bull szerződtette. Azóta alapember a Milton Keynes-i gárda vezérkarában, feladatai közé tartozik többek között annak biztosítása, hogy a csapat az FIA szabályai szerint működjön, illetve hogy a versenyhétvégéken a stáb rendben elvégezze a feladatát. Ehhez tartozik a bokszkiállások zökkenőmentességének megszervezése is, a Red Bull többször is két másodperc alatt hajtotta végre a négy kerék lecserélését versenykörülmények között.

Wheatley stabil háttérember volt Milton Keynes-ben, segítségével hét egyéni és hat konstruktőr-világbajnokságot nyert a Red Bull, amelynél nagy veszteségnek tartják a távozását. A 2024-es idény végéig még marad a csapatnál, utána kezdi meg a kötelező időszakot, amely alatt nem állhat munkába új istállójánál.

Az Audi nagy erőkkel készül a Formula–1-es bemutatkozására, de az elmúlt hetekben változás történt a projekt élén: Andreas Seidl és Oliver Hoffman távozott, s Mattia Binotto, a Ferrari korábbi csapatfőnöke állt az F1-es folyamat élére (éppen augusztus 1-jén állt munkába az istálló svájci főhadiszállásán), Wheatley pedig neki jelentve a csapatfőnöki teendőket fogja ellátni.

A Red Bull Adrian Newey műszaki vezető után újabb fontos csapattagját veszíti el Wheatley személyében.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik