A Williamsnél betelt a pohár, vége Sargeant idényének – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.08.27. 18:23
Végzetesnek bizonyult Sargeant szombati autótörése (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Williams kedd este megerősítette, hogy azonnali hatállyal elküldi az amerikai versenyzőjét, Logan Sargeantet. Franco Colapinto lesz Alexander Albon csapattársa az idény hátralévő részében.

Már múlt hétvégi Holland Nagydíjon is arról szóltak a hírek, hogy a Williams fontolgatja Logan Sargeant azonnali elküldését, miután az amerikai versenyző a szombati harmadik szabadedzésen ripityára törte a fejlesztéssekkel felszerelt FW46-ost, aminek következményeként a délutáni időmérőn sem tudott részt venni.

Eleinte Mick Schumacher, valamint Liam Lawson neve keringett főként a sajtóban, ám nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt a holland Telegraaf  arról számolt be, hogy a grove-i csapat az argentin fiatalja, Franco Colapinto mellett tette le voksát, ami végül beigazolódott. A konstruktőri tabellán az utolsó előtti helyet elfoglaló Williams kedd kora este hivatalosan is megerősítette, hogy azonnali hatállyal megválik Sargeanttől, az amerikai ülését Monzától kezdődően a Formula–2-ből előrelépő argentin fiatalja veszi át.

„Nem könnyű az idény közben döntést hozni arról, hogy versenyzőt cserélünk, de úgy gondoljuk, hogy ez adja a legjobb lehetőséget a Williamsnek arra, hogy harcba szállhasson a pontokért az év hátralévő részében. Most vetettünk be egy jelentős fejlesztési csomagot, és minden pontszerzési lehetőséget maximalizálnunk kell ebben a roppant szoros középmezőnybeli küzdelemben. Hiszünk abban is, hogy megéri a juniorprogramunkba fektetni, és Franco fantasztikus lehetőséget kap rá, hogy megmutassa, mire képes a fennmaradó kilenc nagydíjhétvége során" – jelentette ki a csapatfőnök, James Volwes.

„Kétségtelen, hogy ez most hihetetlenül nehéz lehet Logan számára, aki mindent beleadott a Williamsnél eltöltött ideje alatt, és szeretnénk köszönetet mondani neki a kemény munkájáért, valamint a pozitív hozzáállásáért. Logan még mindig tehetséges versenyző, és támogatni fogjuk őt abban, hogy folytathassa a versenyzői karrierjét. Tudom, hogy Franco igen gyors és tehetséges, s kíváncsian várjuk, mire képes az F1-ben."

Az már közvetlen a nyári szünetet megelőző Belga Nagydíj után eldőlt, hogy az istálló nem hosszabbítja meg Sargeant eredetileg 2024-es szezon végén lejáró szerződését, így nagy valószínűség szerint neki nemcsak a mostani idénye, hanem a Formula–1-es pályafutása is véget ér, hiszen semmilyen hír sem szól arról, hogy tárgyalna valamelyik csapattal.

Sargeant helyére 2025-től Carlos Sainz Jr. érkezik, így az F2-ben az idei évben debütáló és az imolai versenyhétvége sprintfutamán diadalmaskodó Colapinto rendelkezésére kilenc versenyhétvége áll, hogy letegye a névjegyét a száguldó cirkuszban. Az argentin tisztában van vele, hogy nem lesz egyszerű dolga, de mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy segítse a Williamst a bajnokság hátralévő részében.

„Nagy megtiszteltetés a Williams csapatában bemutatkozni a Formula–1-ben, így születnek az álmok. A csapatnak csodálatos múltja van, és az a küldetése, hogy visszatérjen az élmezőnybe, már alig várom, hogy ennek én is a részese lehessek. Idény közben csatlakozni az F1-be óriási tanulási görbét jelent, de készen állok a kihívásra, és teljes mértékben arra összpontosítok, hogy a lehető legkeményebben dolgozzak Alex mellett a csapattal a siker érdekében."

34. HOLLAND NAGYDÍJ
Augusztus 23., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:12.322
2. szabadedzés1. Russell 1:10.702
Augusztus 24., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Gasly 1:20.311
Időmérő1. Norris 1:09.673
Augusztus 25., VASÁRNAP
Verseny1. Norris, 2. Verstappen, 3. Leclerc
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, BakiSzeptember 15., 13.00
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik