Verstappen nyitott az élen; Antonelli azonnal összetörte a Mercedest Olaszországban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.08.30. 13:12
Nem alakult jól Antonelli bemutatkozása (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es Olasz Nagydíj első szabadedzésén. A címvédő mögött Charles Leclerc (Ferrari) és Lando Norris (McLaren) érkezett, míg a két bemutatkozó fiatal közül Franco Colapinto (Williams) a tizenhetedik helyen zárt, míg Andrea Kimi Antonelli (Mercedes) alig tíz percet követően összetörte az autót, és piros zászlós szakaszt idézett elő.

Szünet nélkül folytatódik a bajnokság, a mezőny Zandvoort után Monza felé vette az irányt, ahol az első szabadedzéssel vette kezdetét a 75. Olasz Nagydíj. A múlt hétvégén fölényes győzelmet arató McLaren fő esélyesként érkezhetett meg a helyszínre, igaz, arra lehetett számítani, hogy a pályakarakterisztikának köszönhetően a Red Bull előreléphet, míg a Ferrari a hozott fejlesztések, illetve a Hollandiában mutatott meglepően erős tempó révén számított sötét lónak hazai pályán.

A spa-francorchamps-i siker után csalódást keltő hétvégét teljesítő Mercedes összehasonlító teszteket kívánt folytatni a padlólemezzel, miközben George Russell a bokszfalról volt kénytelen követni az eseményeket, hiszen Andrea Kimi Antonelli kapott lehetőséget hazai közönség előtt a nyitányon. A Formula–2-ben szereplő olasz mellett Franco Colapinto is bemutatkozott, az argentin az azonnali hatállyal elküldött Logan Sargeant helyét vette át az idény hátralévő részére.

Antonelli remek körrel először az élre, majd a második próbálkozásánál a falba röpítette a Mercedest. A fiatal olasz a biztonsági autó sofőrjéhez, Bernd Mäylanderhez hasonlóan a Parabolicánál hibázott, és idézett elő piros zászlós szakaszt mindössze tíz perccel a kezdés után. Ekkor Lewis Hamilton nevével kezdődött az időlista, a hétszeres világbajnok mögött Norris és Bottas érkezett a top 3-ban, miközben négy versenyző, Fernando Alonso, Lance Stroll, Esteban Ocon és Oscar Piastri nem rendelkezett még mért körrel.

Az újabb zöld jelzést követően meglepően alakult a küzdelem az élen, Bottas 87 ezredes előnnyel vezetett Hamilton előtt, míg a harmadik Alexnader Albon lemaradása 93 ezred volt, miközben a Red Bull kettőse a nyolcadik és a tizedik helyet foglalta el. Sergio Pérez és Verstappen közé a Sargeantet váltó Colapinto ékelődött be.

Szűk tíz perccel a vége előtt Charles Leclerc vette át a vezetést, de 1:21.904-es köre nem bizonyult elégnek, hiszen Verstappen hamarosan megelőzte. A címvédő a folytatásban már nem engedte ki a kezei közül az első helyet, így az ő sikerével zárult a nyitó gyakorlás. A holland előnye 228 ezred volt a Ferrari monacói pilótája előtt, majd Norris, Sainz, Bottas, Piastri, Hamilton, Albon, Sergio Pérez, illetve Alonso zárta az első tízes sorát.

A Williamsnél bemutatkozó Colapinto a tizenhetedk lett, Ocont, Nico Hülkenberget, valamint az autót törő Antonellit előzte meg, miközben 660 ezreddel maradt el a csapattársától.

Folytatás 17 órakor a második szabadedzéssel. 
 

75. OLASZ NAGYDÍJ
Augusztus 30., PÉNTEK
1. szabadedzés13.30–14.30
2. szabadedzés17.00–18.00
Augusztus 31., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
SZEPTEMBER 1., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 306.72 km) ratjta:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik