Hamilton a leggyorsabb; a Red Bull a top 10-en kívül a második monzai edzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.08.30. 16:33
Hamilton zárt az élen a második edzésen Monzában (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton (Mercedes) zárt az élen a Formula–1-es Olasz Nagydíj második szabadedzésén. A hétszeres világbajnokot Lando Norris (McLaren) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) követte, míg a címvédő Max Verstappen (Red Bull) a tizennegyedik helyen végzett a piros zászlós szakaszt is hozó délutáni gyakorláson.

Ahogyan arra számítani lehetett, a Red Bull valamivel jobb formában kezdett Olaszországban, Max Verstappen 228 ezreddel előzte meg a második Charles Leclerc-t a nyitányon, míg a harmadik Lando Norris lemaradása bő négy tized volt. A második gyakorlás legnagyobb kérdése így az volt, miként alakul a sorrend az élcsapatok között, és hogy a Red Bull képes lesz-e az élen maradni.

A két bemutatkozó fiatal közül Franco Colapinto a 17. helyen, míg Andrea Kimi Antonelli a falban zárta a nyitó edzést. Bár a Mercedes keményen dolgozott, hogy időben elkészüljön, az autó annyira megsérült, hogy a gyakorlás kezdetén George Russell továbbra is a garázsból volt kénytelen követni az eseményeket. Rajta kívül nem indult gördülékenyen Sergio Pérez tréningje sem, a Red Bull garázsában a mexikói autójának a hátulja körül volt nagy a sürgés-forgás.

Az első gyors köröket követően Leclerc vezérletével a Ferrari kettőse vezetett, harmadikként Norris érkezett, majd Verstappen és Lewis Hamilton egészítette ki az első ötös sorát, míg Sergio Pérez és Russell húsz perc elteltével sem rendelkezett mért körrel.

Félidőben Kevin Magnussen hívta fel magára a figyelmet egy autótöréssel, a dán megforgott, majd a falba szállt a Haasszal a második Lesmo felé. Az eset miatt piros zászlós szakasz következett, ekkor Mercedes-szendvicsben volt a mezőny, hiszen Hamilton az élen, míg Russell az utolsó pozícióban foglalt helyet. A hétszeres világbajnok 3 ezreddel előzte meg Norrist, míg a harmadik Carlos Sainz Jr. lemaradása további egy tized volt.

A kényszerszünet után már a hosszabb etapok és a versenyszimuláció került előtérbe, így már nem történt változás az élen. A leggyorsabbnak Hamilton bizonyult az 1:20.738-as körével, mögötte tehát Norris és Sainz sorakozott a top 3-ban, majd Piastri, Leclerc, az utolsó percekben előrelépő Russell, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo és az Aston Martin kettőse tette teljessé az első tízest.

A Red Bull pilótapárosa eközben a 14-15. helyen érkezett, a gyorsabb Verstappen lemaradása közel 9 tized volt az élen záró Hamiltontól, igaz, fontos megjegyezni, hogy a címvédő hibázott a gyors köre végén, amit követően visszalassított. A rontás nélkül feltehetően a top 6-ban végzett volna a holland.

Colapinto újra a 17. lett, és ezúttal kevesebb mint két tizeddel maradt el a 13. helyen záró márkatársa, Alexander Albon mögött.

Folytatás szombaton 12 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel. 
 

 
75. OLASZ NAGYDÍJ
Augusztus 30., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:21.676
2. szabadedzés1. Hamitlon 1:20.738
Augusztus 31., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.3
Időmérő16.00–17.00
SZEPTEMBER 1., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 306.72 km) ratjta:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik