Adrian Newey az Aston Martinnál folytatja – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.09.10. 12:03
Newey óriási sikereket ért el a Red Bull-lal, de most új kihívás vár rá az Aston Martinnál (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Aston Martin kedd délben hivatalosan is megerősítette a tervezőzseni, Adrian Newey érkezését.

Mint ismert, a Red Bull májusban adott hírt a technikai vezető, Adrian Newey távozásáról, miután feltehetően megromlott a viszonya az év elején botrányba keverő csapatfőnökkel, Christian Hornerrel, és megelégelte a házon belül dúló hatalmi harcokat. Noha a tervezőzseni 2025 elejéig a „vörös bikák” kötelékében marad, már egy ideje nem vesz részt a Formula–1-es csapat mindennapjaiban, helyette az RB17-re keresztelt hiperautó fejlesztésére összpontosít.

Noha eleinte egyöntetűen arról szóltak a hírek, hogy Newey következő állomása Maranello lehet, ahol a Lewis Hamiltonnal kiegészülő Ferrarit vezetné vissza a csúcsra, a pletyka idővel egyre inkább elhalkult, és helyette azon hangok erősödtek fel, hogy a neves szakember az Aston Martinnál folytatná hosszú és sikeres pályafutását. Newey egybehangzó értesülések szerint júniusban gyárlátogatáson is járt Silverstone-ban, amit követően egyre több forrás számolt be arról, hogy a felek megegyeztek, és egyre biztosabbá vált, hogy szeptember elején várható a bejelentés, miután lejár a címvédő Red Bull által meghatározott embargó időszaka.

A Lawrence Stroll által vezetett Aston Martin végül a kedd délre meghirdetett sajtótájékoztatója keretein belül hivatalosan is megerősítette Newey érkezését, aki a 2026-os projekt vezetése mellett részvényes is lesz a csapatnál. A tervezőlegenda 2025. március 1-jén kezdheti meg a munkát Silverstone-ban, vagyis noha a következő évi kocsi fejlesztésében még nem tud részt venni, a 2026-től érvénybe lépő nagy szabályváltozásoknak már az általa is tervezett autóval vághat neki az alakulat – a csapatok legkorábban januártól dolgozhatnak az új éra versenygépein.

Fotó: X/AstonMartinF1

A 65 éves szakember tekintélyes múltra tekinthet vissza, hiszen összesen tizennégy bajnoki címet nyerő kocsi került ki a kezei közül: a Red Bull mellett a Williamst, valamint a McLarent is sikerre vezette már, és az Aston Martin is azzal a céllal szerződtette a szakembert, hogy a segítségével bajnokcsapattá váljon. Ennek érdekében korábban Dan Fallows (korábban Newey jobbkeze volt) és Enrico Cardile szolgálatait is megszerezte, és az új érát már a Honda-erőforrással felvértezve kezdi meg. 

NEWEY BAJNOKI SIKEREI

1992: Williams (egyéni és konstruktőri)

1993: Williams (egyéni és konstruktőri)

1994: Williams (konstruktőri)

1996: Williams (egyéni és konstruktőri)

1997: Williams (egyéni és konstruktőri)

1998: McLaren (egyéni és konstruktőri)

1999: McLaren (egyéni)

2010: Red Bull (egyéni és konstruktőri)

2011: Red Bull (egyéni és konstruktőri)

2012: Red Bull (egyéni és konstruktőri)

2013:Red Bull (egyéni és konstruktőri)

2021:Red Bull (egyéni)

2022: Red Bull (egyéni és konstruktőri)

2023: Red Bull (egyéni és konstruktőri)

2024: Red Bull (egyéni és konstruktőri) (?)*

*: Max Verstappen az egyéni, míg a csapat a konstruktőri tabellát vezeti jelenleg.

„Ez óriási hír. Adrian a világon a legjobb abban, amit csinál, a csúcson van, és hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy csatlakozik az Aston Martin Formula–1-es csapatához. Ez a legnagyobb sztori azóta, hogy az Aston Martin-név visszatért a királykategóriába, és egy újabb bizonyítéka azon törekvéseinknek, hogy olyan F1-es csapatot építsünk, amely képes világbajnoki címekért harcolni. Abban a pillanatban, hogy Adrian elérhetővé vált, tudtuk, hogy ennek meg kell történnie.  A korai egyeztetéseink megerősítették, osztozunk azon a vágyon, hogy együttműködjünk, és kihasználjuk az életben egyszer adódó lehetőséget" – kezdte a tulajdonos, Lawrence Stroll. 

„Adrian versengő, az egyik legnagyobb, akivel valaha találkoztam. Amikor látta, mi épül Silverstone-ban – a hihetetlen AMR Technology Campusunkat, a a tehetséges embereket felvonultató csapatunkat, illetőleg a sportág legújabb szélcsatornáját –, gyorsan megértette, mit akarunk elérni. Komolyan gondoljuk, mint ahogyan ő is. Adrian ugyanolyan éhes és ambiciózus, mint mi, hisz ebben a projektben, és segíteni fog nekünk megírni az Aston Martin következő fejezetét a Formula–1-ben" – zárta a gondolatait.

„Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok az Aston Martin F1-es csapatához. Nagyon inspirálónak és lenyűgözőnek találtam azt a szenvedélyességet és elkötelezettséget, amit Lawrence mutat minden iránt, amivel foglalkozik. Lawrence eltökélt szándéka, hogy világverő csapatot hozzon létre, ő az egyetlen többségi tulajdonos, aki aktívan részt vesz a sportban. Elkötelezettségét megmutatja az AMR Technology Campus és a szélcsatorna Silverstone-ban, amelyek nemcsak korszerűek, hanem olyan elrendezéssel rendelkeznek, amely nagyszerű munkakörnyezetet teremt. Együtt nagyszerű partnerek leszünk a Hondával és az Armacóval, minden kulcsfontosságú infrastruktúrával rendelkeznek ahhoz, hogy az Aston Martin világbajnoki címet nyerhessen, és nagyon várom, hogy segíthessek elérni ezt a célt" – jelentette ki Newey.

A BBC értesülései szerint a tervezőzseni 5 évre írt alá az Aston Martinnal, és szerződése a bónuszokkal együtt akár évi 30 millió fontot is hozhat neki. 

A silverstone-i alakulat tizenhat versenyhétvégét követően a konstruktőri tabella ötödik helyét foglalja el, jelenlegi versenyzőpárosa, Fernado Alonso és Lance Stroll 2025-ben is folytatja az együttműködést. 

7. AZERI NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 13., PÉNTEK
1. szabadedzés11.30–12.30
2. szabadedzés15.00–16.00
SZEPTEMBER 14., SZOMBAT
3. szabadedzés10.30–11.30
Időmérő14.00–15.00
SZEPTEMBER 15., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja:13.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik