Folytatódott Leclerc pole pozíciós sorozata Azerbajdzsánban; Norris már a Q1-ben búcsúzott

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.09.14. 13:36
Leclerc 2021 óta veretlen egy körön Azerbajdzsánban (Fotó: AFP)
Charles Leclerc (Ferrari) szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Azeri Nagydíj időmérőjén. A monacóit Oscar Piastri (McLaren) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) követte, míg az első ötöst Sergio Pérez (Red Bull) és George Russell (Mercedes) egészítette ki. Lando Norris (McLaren) már az első szakaszban búcsúzott.

Összesen öt piros zászlós szakaszt, és három különböző csapat elsőségét hozták az azeri szabadedzések. Az elsőn a címvédő Max Verstappen, a másodikon a helyszínen az elmúlt három évben pole pozícióból induló Charles Leclerc, míg a harmadikon a problémákkal teli tűzdelt péntek után élre álló George Russell volt a leggyorsabb, miközben a McLaren is végig ott volt tűzközelben. Mindezek tükrében rendkívül izgalmasnak ígérkezett a baki időmérő, amelynek egyik legnagyobb kérdése az volt, folytatódik-e Leclerc veretlenségi sorozata egy körön.

Az már a kvalifikáció előtt biztossá vált, hogy Csou Kuan-jü a mezőny végéről lesz kénytelen nekivágni a vasárnapi versenynek, miután a Sauberben két motorelemet is cserélni kellett, és hátrasorolása meghaladja a 15 rajthelyet.

A Mercedes eltérő stratégián vágott neki az első szakasznak, hiszen versenyzői a közepes keveréken kezdték meg a körözést, miközben a többiek kivétel nélkül a lágyon hajtottak ki a garázsból. Az „ezüstnyilak” hamarosan ugyanakkor cserére kényszerültek, hiszen az első köröket követően Lewis Hamilton a tizenharmadik, míg Russell a tizenhatodik helyen állt, így mindkettejüket fenyegette a kiesés veszélye.

Az élen végül Leclerc zárt, mögötte a remek formában lévő Williamsszel Alexander Albon, illetve Oscar Piastri következett, majd nagy meglepetésre Pierre Gasly, Hamilton, a falat is eltaláló Verstappen, Nico Hülkenberg, Franco Colapinto, Russell, valamint Pérez zárta az első tízest. 

Továbbjutott még Cunoda Juki, Carlos Sainz Jr., Lance Stroll, az egyfutamos eltiltással büntetett Kevin Magnussent helyettesítő Oliver Bearman, illetőleg Fernando Alonso.

Kiesett: Daniel Ricciardo, az utolsó gyors körét az utolsó pillanatokra hagyó Norris, Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü, illetve a falazó Esteban Ocon. A McLaren azonnal elnézést kért a brittől a rádión, és mindenképpen óriási érvágás ez a helyezés a versenyző számára az egyéni címért folytatott küzdelemben.

 

A második szakaszban Verstappen tört az élre, a holland 14 ezreddel előzte meg Leclerc-t, harmadikként Pérez érkezett, mögötte Russell, Alonso, a remeklő Colapinto, Sainz, Piastri, Hamilton és Albon tette teljessé a top 10-et.

Kiesett: a tizenegyedik hely miatt frusztrált Bearman, Cunoda, Gasly, Hülkenberg, illetőleg Stroll.

 

A harmadik szakaszban Leclerc remek körrel nyitott az élen, őt a csapattársa, Sainz követte 205 ezredes lemaradással, majd Piastri, Russell, Pérez zárta a top 5-öt, míg a gyors körén hibázó Verstappen a hatodik helyen állt az első próbálkozásokat követően. 
Leclerc az utolsó percekben még tovább javított, és az 1:41.365-ös körével megszerezte a rajtelsőséget, pole pozíciós sorozata így immár négy éve íródik Azerbajdzsánban. A monacói 321 ezreddel előzte meg Piastrit, míg a harmadik Sainz bő négy tizeddel maradt el a csapattársától.

A negyedik Pérez lett, majd Russell, a csapattársától 33 versenyhétvégét követően kikapó Verstappen, Hamilton, Colapinto, valamint Albon zárta az első tízest. Utóbbi meglehetősen kellemetlen pillanatokat élt át a végjátékban, miután a szerelők az autón hagyták a légbeömlő hűtésére szolgáló eszközt, amit a versenyzőnek a bokszutcából kihajtva kellett eltávolítani a Williamsről.

Folytatás vasárnap 13 órakor a versennyel. 
 

 

 

7. AZERI NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 13., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:45.546
2. szabadedzés1. Leclerc 1:43.484
SZEPTEMBER 14., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Russell 1:42.514
Időmérő1. Leclerc 1:41.365
SZEPTEMBER 15., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja:13.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik