Sainz a leggyorsabb; Russell autót tört; Verstappen mért kör nélkül maradt a második mexikói edzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.10.26. 01:45
Verstappen számára nem alakult zökkenőmentesen a mexikóvárosi versenyhétvége (Fotó: AFP)
Carlos Sainz Jr. (Ferrari) zárt az élen a Formula–1-es Mexikóvárosi Nagydíj második szabadedzésén. Mögötte Oscar Piastri (McLaren) és Cunoda Juki (RB) következett, míg George Russell (Mercedes) összetörte az autóját.

A két piros zászlót is hozó mexikóvárosi nyitó edzésen George Russell futott meg a leggyorsabb kört, a brit elsőként és egyedüliként ment be 1:17 alá. A mercedeses mögött Carlos Sainz Jr. és Cunoda Juki érkezett az első hármasban, míg az egyéni vb-összetettet vezető Max Verstappen a negyedik helyen érkezett.

A címvédőt 57 pontos lemaradással követő Lando Norris eközben a bokszfalról volt kénytelen figyelni az eseményeket, mint ahogyan a múlt hétvégén győzedelmeskedő Charles Leclerc, a hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton, a 400. versenyhétvégéjén induló Fernando Alonso, valamint Csou Kuan-jü is, hiszen autóikat fiatal versenyzők foglalták el az első órában.

Az ötös számára így a harminc perccel meghosszabbított második szabadedzéssel vette kezdetét a versenyhétvége programja, ami a többiekétől eltérő mederben zajlott le, hiszen azon versenyzők, akik nem vettek részt a nyitó tréningen, harminc perc gyakorlást kaptak a másodikon, és a fennmaradó időben kellett tesztelniük a Pirellinek, míg a másik tizenöt pilóta számára a teljes gyakorlás a 2025-re szánt keverékek feltérképezésének jegyében telt.

Mint ahogyan a nyitó edzésen, a másodikon sem kellett sokat várni a piros zászló megjelenésére, George Russell tizenkét perccel a kezdés után a 8-as kanyarnál ráhajtott a kerékvetőre, aminek következtében kitört az Mercedes hátulja, és elvesztette felette az irányítást. Az autó nagy sebességgel csapódott bele a falba, és noha a versenyző ki tudott szállni a kocsiból, az esetet követően a pályakórház felé vezetett az útja. Az Ezüstnyíl mellett ráadásul a fal is sérült, így hosszabb várakozás vette kezdetét.

A kényszerpihenő úgy tűnt, hogy a Williamsnek kedvezhet a leginkább, ám a csapat a bő húsz percet felölelő leállás alatt sem tudott elkészülni Alexander Albon autójával. Mint ismert, a thaiföldi az első gyakorláson ütközött össze Leclerc helyén vezető Oliver Bearmannal, az esetet a sportfelügyelők is vizsgálták, de végül versenybalesetnek minősítették.

Félidőben Sainz állt az időlista élén, a spanyolt Oscar Piastri és Cunoda Juki követte a top 3-ban,  az első ötös sorát Leclerc és Kevin Magnussen zárta, míg a továbbra is motorgondokra panaszkodó Verstappen mért kör nélkül a tizenkilencedik helyet foglalta el. A holland a folytatásban már nem is hajtott pályára, miután csapata szétszerelte az autóját a feltételezett erőforrás-probléma miatt. A címvédő mellett Albon is a garázsban vesztegelt, így mindkettejük számára lesz mit bepótolni a harmadik tréningen. 

Ami az eredményeket illeti, Sainz megtartotta az első helyét, mögötte változatlan sorrendben érkezett a Piastri, Cunoda és Leclerc hármas, míg az első ötöst az utolsó percekben a közepeseken előrelépő Norris tette teljessé. A hatodik Hamilton lett, akinek a padlólemeze sérült, amikor Antonelli a nyitányon áthajtott egy fémdarabon. A brit versenyzőt Valtteri Bottas követte, majd a hazai pályán szereplő Pérez és Liam Lawson zárta a top 10-et. 

Folytatás szombaton 19 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel. 

 
4. MEXIKÓVÁROSI NAGYDÍJ
OKTÓBER 25., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Russell 1:17.998
2. szabadedzés1. Sainz 1:17.699
OKTÓBER 26., SZOMBAT
3. szabadedzés19.30–20.30
Időmérő23.00–00.00
OKTÓBER 27., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 305.534 km) rajtja21.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Sao Pauló-i Nagydíj, InterlagosNovember 3., 18.00
Las Vegas-i Nagydíj, Las VegasNovember 24., 7.00
Abu-dzabi Nagydíj, Abu-DzabiDecember 8., 14.00


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik