A játékvezetők főnöke szerint jogosan nem kaptak büntetőt a skótok ellenünk

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.28. 16:27
A játékvezetők főnöke szerint jó döntés született, amikor nem kaptak ezért büntetőt a skótok (Fotó: Getty Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) játékvezetői bizottságát vezető Roberto Rosetti szerint helyesen döntött az argentin Facundo Tello játékvezető, amikor nem ítélt 11-est Skóciának a magyar válogatott elleni mérkőzésen Willi Orbán és Stuart Armstrong párharcánál.

Ismert, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával nyert Skócia ellen a labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának 3. fordulójában, ezzel életben tartva nyolcaddöntőbe jutási esélyeit – noha utóbb kiderült, hogy a mieink nem lesznek ott az egyenes kieséses szakaszban.

A mérkőzés hajrája előtt az egyébként az első félidőben kapura sem lövő skótok hevesen 11-est reklamáltak, miután Willi Orbán és Stuart Armstrong ütközött a magyar büntetőterületen belül (ehhez hasonló mértékű kontaktnál nem kapott szabadrúgást a magyar válogatott a házigazda németek első gólja előtt), ám a történtek után az argentin játékvezető, az Eb-n két meccsen közreműködő, azóta már hazaküldött Facundo Tello sípja néma maradt.

Néhány nappal az eset után most az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) játékvezetői bizottságát vezető Roberto Rosetti is elmondta véleményét az esetről, s megerősítette, hogy a videobíró visszanézte az eseményeket, s azt követően döntött úgy, hogy nem kell tizenegyest ítélni, ugyanis megítélésük szerint a kontaktot nem Willi Orbán, hanem Stuart Armstrong kezdeményezte.

„Ez nagyon kiélezett meccs volt, néhány ellentmondásos ítélettel. Például a 68. percben volt egy lehetséges büntető, amikor John McGinn húzta az ellenfél mezét. Aztán természetesen a 79. percben, amikor a magyar tizenhatoson belül történt a incidens, a skót támadóval, Armstronggal, aki a magyar játékos előtt volt. Ha hátulról megnézed a kamerát, a támadó mozdult a magyar felé. Újabb vitatható döntés. Természetesen a videobíró mindent ellenőriz, ezt a helyzetet és a korábbit is és úgy ítélték meg, hogy csak fizikai kontakt volt. A VAR nem avatkozott közbe, mert úgy ítélte meg, hogy a támadó változtatott irányt a védő felé” – fogalmazott Rosetti a BBC szerint.

A játékvezetők főnöke kitért a sokak által vitatott érvénytelenített holland gólra is, de úgy ítélte meg, Anthony Taylor jó döntést hozott, amikor nem adta meg Xavi Simons találatát, mert Denzel Dumfries lesen állt és helyezkedése hatással volt a kapus pozíciójára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik