Két meccs, 14 gól, Eb-rekord – és akkor a tizenegyeseket nem is számoltuk

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.28. 10:29
Zinédine Zidane (középen) győztes gólt rúgott a portugáloknak (Fotó: Getty Images)
Ha labdarúgó Európa-bajnokság és június 28., akkor itt egy újabb gólrekord: a 2021-es torna mára rendelt két mérkőzésén összesen 14 gól született – ilyen góleső egyetlen Eb-kieséses szakasz egyetlen másik játéknapján sem zúdult a hálókba. Az Eb-történelem második hosszabbításos francia–portugál elődöntője is helyet kapott videós sorozatunk mai részében, látunk két szép gólt Mario Balotellitől, és nem maradhat ki Pedri majdnem félpályás öngólja sem.

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL – HÁROM KÜLÖNLEGES GÓL A MÚLTBÓL 

(2000, Franciaország–Portugália 2–1). Nuno Gomes góljával a szünetben vezettek a portugálok, de megfordult az állás: a második félidő elején Thierry Henry fordulásból, a lábak között belőtte az egyenlítő gólt, majd a hosszabbítás vége felé Zinédine Zidane magabiztosan értékesített egy tizenegyest. Mindez persze nem volt ilyen egyszerű, lejjebb jönnek a brüsszeli elődöntő részletei. 

(2012, Olaszország–Németország 2–1). A varsói elődöntőben Mario Balotelli két gólt szerzett, az elsőt még csak mezrázással ünnepelte, az itt látható másodikat viszont már a dresszét levéve, azzal a bizonyos ikonikus izomfitogtatással. Volt mire büszkének lennie, hiszen Riccardo Montolivo labdájával megindulva hatalmas gólt lőtt a bal felsőbe, ráadásul a döntőbe repítette vele csapatát.

A HÁROM GÓL VIDEÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!


 A 14 GÓLOS REKORD NYOMÁBAN 

Tehát a rekord még egyszer: Európa-bajnokság kieséses szakaszának egyetlen játéknapján sem esett olyan sok gól, mint a 2021-es torna június 28-i két nyolcaddöntőjében.

(2021, Horvátország–Spanyolország 3–5). A bemutató este hatkor kezdődött Koppenhágában. Már a nyitány is különleges volt: a 20. percben Pedri az Eb-történelem egyik leglátványosabb öngólját rúgta Unai Simón közreműködésével – a képsort elnézve az öngólt helyénvaló lenne a kapus kontójára könyvelni…

A spanyolok nem süllyedtek letargiába, Pablo Sarabia, César Azpilicueta és Ferran Torres góljával a hajrára győztes pozícióba navigálták magukat. Csakhogy a horvátok a 85. percben találtak egy gólt Mislav Orsic révén, vérszemet kaptak, és a 92. percben egy másik csereember, Mario Pasalic szép fejessel hosszabbításra ítélte a meccset. Ott aztán már csak spanyol gólok jöttek Álvaro Morata és Mikel Oyarzabal jóvoltából.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Az ötödik spanyol gól után – legfelül Mikel Oyarzabal (Fotó: Getty Images)

(2021, Franciaország–Svájc 3–3). A második felvonás helyszíne Bukarest volt. Az első gólt Haris Seferovic fejelte, és a második félidő elején Ricardo Rodriguez még nagyobb bajba sodorhatta volna a franciákat, csakhogy a hátvéd tizenegyesét Hugo Lloris kivédte!

Ez visszaadta a „kékek” hitét, Karim Benzema három perc alatt fordított, majd Paul Pogba lőtt egy olyan nagy gólt a bal felsőbe, hogy azzal akár a svájciak lelkét is összetörhette volna. Talán a franciák is ebben reménykedtek, hiszen az utolsó tíz percben olyan figyelmetlenül futballoztak, hogy kicsúszott a kezükből a győzelem: Seferovic fejelt még egy gólt, majd a 90. percben Mario Gavranovic is lőtt egyet!

A napi gólszámláló itt megállt, a termés, ugye 14, Eb-rekord, de a történetnek még nincs vége: a tizenegyespárbajban az első kilenc rúgó szintén a kapuba talált, viszont Kylian Mbappé lövését Yann Sommer kivédte – azaz a továbbjutás is kicsusszant a „kékek” markából, Svájc lépett be a legjobb nyolc közé!

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!


 EB-KLASSZIKUS: FRANCIAORSZÁG–PORTUGÁLIA 2–1 

(2000) A franciáknak szép emlékük is fűződik ehhez a játéknaphoz: a Benelux-torna brüsszeli elődöntőjében óriási ütközetet nyertek meg Portugália ellen. A remek tornát futó Nuno Gomes bombájával a portugálok szereztek vezetést, Thierry Henry a második félidő elején közeli lövéssel egyenlített – a meccs ugyanúgy hosszabbításba torkollott, mint a két csapat 1984-es elődöntője, és végül megint a franciák nyertek. A meccs a ráadás hajrájában dőlt el: Sylvain Wiltord jobbról középre lőtt labdája Abel Xavier kezéről pattant az alapvonalon túlra – Günter Benkö büntetőt ítélt, amelyet hosszas huzavona után Zinédine Zidane magabiztosan gólra is váltott. A portugálok nem akarták elfogadni az ítéletet, az osztrák játékvezetőt lökdöső Nuno Gomes piros lapot, majd annak következményeképp hosszú hónapokra szóló nemzetközi eltiltást kapott.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!


 EGY KARRIER NAGY PILLANATA: MARIO BALOTELLI 

(2012, Németország–Olaszország 1–2) Az akkoriban a Manchester Cityben futballozó MARIO BALOTELLI írek elleni akrobatikus gólját már láttuk sorozatunkban, most jöjjön a legjobb meccse a lengyel–ukrán tornáról: a németek elleni elődöntő mindkét olasz gólját ő szerezte – az elsőt fejelte, a másodikat (a bevezetőben már láttuk) hatalmas bombával érte el. A 2010 és 2018 közötti, 36 mérkőzéses és 14 gólos válogatott pályafutása során ez volt az első duplája – egy év múlva lesz még egy. 

Nemcsak Balotelli, hanem Gianluigi Buffon is kulcsember volt ezen a meccsen, a németek csak tizenegyesből tudták megadásra kényszeríteni; Mesut Özil a lefújás előtt nem sokkal lőtt a kapujába – a lényegen semmit sem változtatva.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 EREDMÉNYEK – JÚNIUS 28. 
EB 2000, BELGIUM ÉS HOLLANDIA
ELŐDÖNTŐ
Brüsszel: Franciaország–Portugália 2–1, h. u.

EB 2012, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA
ELŐDÖNTŐ
Varsó: Németország–Olaszország 1–2

EB 2021, EURÓPA
NYOLCADDÖNTŐ
Koppenhága: Horvátország–Spanyolország 3–5, h.u.
Bukarest: Franciaország–Svájc 3–3, tizenegyesekkel 4–5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik