Michel Platini Eb-gólrekordja, amelyet Cristiano Ronaldónak sem sikerült megdönteni

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 18:01
Michel Platini az Eb-trófeával (Fotó: Getty Images)
Ha június 27. és labdarúgó Európa-bajnokság, akkor főszerepben a franciák, mindenekelőtt Michel Platini, aki olyan sok góllal lett Eb-gólkirály, mint sem előtte, sem utána senki. Az Eb-múltat napi bontásban feldolgozó videós sorozatunk mai részében szerencsénk lesz két további Eb-gólkirályhoz, Milan Baroshoz és Patrik Schickhez, sőt egy harmadik cseh kiválósághoz, a gólrekorder Jan Kollerhez is. Látjuk Luis Arconada híres hibáját, terítékre kerül egy szép olasz győzelem Spanyolország ellen, valamint az izlandiak angolverése.

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL – HÁROM HÍRES GÓL A MÚLTBÓL 

(1984, Franciaország–Spanyolország 2–0) A szerkesztők valamiért felcserélték az időrendet, fordított sorrendben vágták a párizsi finálé góljait (talán a szépség rangsorolt?): előbb látjuk Bruno Bellone meccset lezáró, elegáns átemelését Jean Tigana elsőrangú kiugratása után, utána Michel Platini szerencsés szabadrúgásgólját.

(2004, Csehország–Dánia 3–0) A portói negyeddöntőben Milan Baros két szép gólt rúgott három perc leforgása alatt, ez volt a második: Pavel Nedved indításával kilépve állította be a végeredményt a 65. percben. Az előzmények lejjebb.

A HÁROM GÓL VIDEÓJA IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!


 EB-KLASSZIKUS: FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 2–0 

(1984, Franciaország–Spanyolország 2–0) Bár a bevezetőben ott a két gól, azért nézzük meg őket időrendben is. A spanyolok két rutinos védőjük, az eltiltott Antonio Maceda és Rafael Gordillo nélkül álltak ki a párizsi fináléra, ennek ellenére jól tartották magukat, és csak azzal a bizonyos sokat ismételt potya góllal kerültek hátrányba az 57. percben: Michel Platini szabadrúgása után a labda a vetődő Luis Arconada hóna alatt csúszott be a kapuba. A mérkőzés vége felé a spanyolok emberelőnybe kerültek – Yvonn LeRoux csúnyán felrúgta az éppen becserélt Robertót, az övé lett az Eb-aranymeccsek első és mindeddig egyetlen piros lapja –, de nem tudták kihasználni, és egyenlítés helyett jött a második francia gól Bruno Bellone jóvoltából. Ez volt a „kékek” egyetlen csatárgólja az Európa-bajnokságon! A franciák az első nagy tornájukat nyerték meg, és érdekes módon még azon a nyáron jött a következő: a Los Angeles-i olimpián is aranyérmesek lettek!

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Az Európa-bajnok francia válogatott – Michel Platini nélkül (Fotó: Getty Images)

 EGY VILÁGKLASSZIS NAGY MÉRKŐZÉSEI: MICHEL PLATINI 

(1984) Abban, hogy a francia válogatott minden mérkőzését megnyerte 1984-ben, oroszlánrésze volt Michel Platininek. A 11 meccsből nyolcon gólt szerzett, összesen 13-at – 72 válogatott mérkőzésén elért 41 góljának ez majdnem a harmada.

Páratlanul jól sikerült az Eb-je is, a franciák mint az öt meccsén a kapuba talált; soha senki sem rúgott/fejelt olyan sok (9) gólt egy Európa-bajnokságon, mint ő. Játékosként ez volt az egyetlen kontinenstornája, de így is egyedül Cristiano Ronaldo előzte meg az összesített Eb-góllövőlistán; a portugál öt Eb-n rúgta/fejelte össze azt a 14 gólt, amivel a 2024-es tornára megérkezett.

Platini világbajnokságon háromszor is járt (1978, 1982, 1986), mindhármon gólt szerzett – összesen ötöt –, az utolsóról bronzéremmel tért haza. Francia szövetségi kapitányi korszakában (1988–1992) is volt veretlen, díjakkal elismert éve, és az Európai Labdarúgó-szövetség elnökeként (2007–2015) is alkotott maradandót, mielőtt a nemzetközi futballéletet mérgező, átláthatatlan korrupciós ügyek az ő sportdiplomata-karrierjét is kettétörték.

De ebben a sorozatunkban csak a futballista Platini számít; az 1984-es tornától búcsúzván nézzük meg mind a kilenc Eb-gólját. Egyet rúgott a dánoknak (1–0), hármat-hármat szerzett a belgák (5–0) és a jugoszlávok (3–2) ellen, ő rúgta a portugálok elleni elődöntő (3–2) utolsó gólját, majd jött a döntőbeli szabadrúgás a spanyolok ellen (2–0).

A KILENC GÓL IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Michel Platini és az aranyérmes csapat szövetségi kapitánya, Michel Hidalgo (Fotó: getty Images)

EGY KARRIER NAGY NAPJA: MILAN BAROS 

(2004, Csehország–Dánia 3–0) Akárcsak Platini, MILAN BAROS is Eb-gólkirály lett, még ha nem is olyan sok góllal, és nem is tehette díja mellé az Eb-trófeát – csapatának ez a meccs, a portói negyeddöntő hozta az utolsó győzelmet a portugáliai tornán. A dánok az első félidőben jól tartották magukat, a szünet után aztán a korszak másik nagy gólvágója, Jan Koller fejjel megszerezte a vezetést a cseheknek, majd jött Baros, és négy perc leforgása alatt lőtt két mesteri gólt Karel Poborsky, illetve Pavel Nedved kiugratásából. Baros nehéz idényen volt túl, előző ősszel bokáját törte, felépülése után sem kapott sok játéklehetőséget Gérard Houllier-től Liverpoolban; bevallása szerint megviselt lélekkel érkezett az Eb-re, ehhez képest mindhárom csoportmérkőzésen a kapuba talált, és öt góllal a portugáliai viadal gólkirálya lett. A következő két Európa-bajnokságon is alkalma nyílt pályára lépni, azonban gólt már nem szerzett; 93 mérkőzéses, 41 gólos válogatott karrierjét a 2012-es kontinensbajnokság után fejezte be.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Jan Koller (balra) és Milan Baros, a dánok elleni meccs két gólszerzője (Fotó: Getty Images)

 BÚCSÚZIK A PUSKÁS ARÉNA 

(2021, Csehország–Hollandia 2–0) Tizenhét évvel később is pályán voltak a csehek ezen az Eb-játéknapon, méghozzá a Puskás Arénában: a budapesti stadionnak ez a nyolcaddöntő volt a negyedik, egyben utolsó mérkőzése az összeurópai Európa-bajnokságon. És megint a kapuba talált egy cseh Eb-gólkirály, Patrik Schick (majd Cristiano Ronaldóval osztozik a gólkirályi címen, mindkettejüknek öt gólja lesz záráskor).

A második félidő elején Matthijs de Ligt egy buta kezezéssel kiállíttatta magát, és a csehek kihasználták az emberelőnyt: Tomás Holes fejjel, Schick lábbal szerzett gólt. Csehországnak ez volt az ötödik győzelme a két válogatott legutóbbi hét mérkőzésén.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

 


 CÍMVÉDŐK BÚCSÚJA 

(2016, Olaszország–Spanyolország 2–0) A szakértői elemzések szerint Antonio Conte egyértelmű taktikai győzelmet aratott Vicente del Bosque felett a saint-denis-i nyolcaddöntőben, és egyesek szerint ha David de Gea nem véd nagyokat, a különbség akár olyan nagy is lehetett volna, mint a két csapat négy évvel korábbi fináléjában (0–4). A spanyol kapusnak azért nem minden megmozdulása volt nyerő, az első olasz gól előtt kipattant róla a labda, Giorgio Chiellini azt kotorta be. Gianluigi Buffon sem maradt munka nélkül, és egészen a 91. percig nyílt maradt a meccs – Graziano Pelle akkor duplázta meg az előnyt. 

A két csapat hatodszor találkozott Európa-bajnokságon, ezzel a mérkőzéssel lett az Eb-történelem legtöbbször játszott párharca az olasz–spanyol. És a széria azóta már folytatódott.

Giorgio Chiellini régi bajtársával, Gianluigi Buffonnal ünnepel (Fotó: Getty Images)

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

(2021, Belgium–Portugália 1–0) Úgy esett, hogy a következő Európa-bajnokságon is június 27-én esett ki a címvédő. Portugália nem adta olcsón a bőrét, rengeteg helyzetet kidolgozott, de a belga védelem szívós munkával és némi szerencsével (Raphael Guerreiro kapufát lőtt) tartotta állásait. A „vörös ördögök” egyszer találták el a kaput, de abból gól lett: Thorgan Hazard távoli bombája beakadt. Nem tudni, a sevillai estén látottaknak mekkora szerepe volt a választásban, mindenesetre nem egészen két év múlva a portugál szövetség Roberto Martínezt, a sevillai csatát megnyerő belgák akkori szakvezetőjét kérte fel szövetségi kapitánynak.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Thorgan Hazard és bátyja, Eden közös gólöröme (Fotó: Getty Images)

 KIS ORSZÁG, NAGY GYŐZELEM 

(2016, Izland–Anglia 2–1) Amikor Wayne Rooney belőtte tizenegyesét a 4. percben (ez volt az utolsó, 53. gólja a nemzeti csapatban), talán a leglelkesebb izlandi drukkerek hite is megingott abban, hogy ez lesz válogatottjuk történetének egyik leghíresebb, egyik legszívesebben emlegetett mérkőzése. Aztán amikor alig egy perc múlva nagy bedobással sikerült lenullázni az angol védelmet, és Ragnar Sigurdsson közelről bevágta az egyenlítő gólt, visszajött a hangjuk. És még mindig nem telt el húsz perc sem, amikor Kolbeinn Sigthórrson lövése is becsúszott Joe Hart karja alatt a bal alsóba… Anglia többet támadott, de Izlandnak is voltak lehetőségei a folytatásban, egyáltalán nem érdemtelen, hogy nagy meglepetésre az északiak jutottak tovább a nizzai nyolcaddöntőből.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Húúúúú! – a 2016-os torna visszatérő szertartása volt az izlandi labdarúgók és drukkereik közös ünneplése (Fotó: Getty Images)

 ÉS VÉGÜL: ZAVAR A TIZENEGYESPÁRBAJBAN 

(2012, Portugália–Spanyolország 0–0) Ez a játéknap kilenc évvel korábban sem a portugáloké volt. Cristiano Ronaldóék megdolgoztatták az akkori címvédőt, de gólt nem tudtak szerezni – igaz, nem is kaptak, jöhetett a tizenegyespárbaj. Az első két rúgó, Xabi Alonso és Joao Moutinho hibázott, az előbbi lövését Rui Patrício, az utóbbiét Iker Casillas kivédte. A következő sorozatban Iniesta és Pepe is gólt rúgott, a harmadikban Gerard Piqué is a kapuba talált. És akkor zavar támadt a portugál gépezetben: Bruno Alves elindult a tizenegyespont felé, de Nani utánafutott, visszaküldte a kezdőkörbe, és ő hajtotta végre a rúgást, hibátlanul. Sergio Ramos is betalált, most már tényleg jöhetett Bruno Alves. Jobb lett volna megint utána futni, ugyanis a védő a lécre bombázott… Cesc Fabregas következett, és ugyanúgy sikeresen lezárta a párharcot, ahogyan négy évvel korábban az olaszok elleni negyeddöntő szétlövését.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Bruno Alves itt még a helyzet magaslatán (Fotó: Getty Images)

 EB-EREDMÉNYEK – JÚNIUS 27. 

EB 1984, FRANCIAORSZÁG
DÖNTŐ
Párizs: Franciaország–Spanyolország 2–0

EB 2004, PORTUGÁLIA
NEGYEDDÖNTŐ
Porto, Dragao: Csehország–Dánia 3–0

EB 2012, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA
ELŐDÖNTŐ
Doneck: Portugália–Spanyolország 0–0, 11-esekkel 2–4

EB 2016, FRANCIAORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Saint-Denis: Olaszország–Spanyolország 2–0
Nice: Anglia–Izland 1–2

EB 2021, EURÓPA
NYOLCADDÖNTŐ
Budapest: Hollandia–Csehország 0–2
Sevilla: Belgium–Portugália 1–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik