Diogo Costa, a tizenegyesölő! A portugálok kapusa történelmet írt Szlovénia ellen

TÓTHPÁL ZOLTÁNTÓTHPÁL ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 00:20
Portugal v Slovenia: Round of 16 - UEFA EURO 2024
Diogo Costa eszén nem tudtak túljárni a szlovénok (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a portugál labdarúgó-válogatott drámai küzdelemben, tizenegyesek után legyőzte Szlovéniát, és bejutott az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. A találkozó hőse egyértelműen a portugálok kapusa, Diogo Costa volt, aki a tizenegyespárbajban három lövést is hárított, és a kétszer tizenöt perc hosszabbításban is hozzátette a magáét ahhoz, hogy csapata egyáltalán eljusson a „szétlövésig.”

A mérkőzés 115. percében hatalmas lehetőség adódott Szlovénia előtt, Benjamin Sesko ugyanis Pepe hatalmas egyéni hibája után egy az egybe került a portugál kapussal, aki azonban bravúrral, lábbal hárította a lapos lövést. Portugália ezzel megmenekült, és néhány perccel később már jöhettek a tizenegyesek, amelyeknél Diogo Costa ismét főszereplő lett. Az FC Porto 24 éves kapusa háromból három szlovén lövést hárított, így a közben hibátlanul célzó portugálok már három kör után lezárhatták a tizenegyespárbajt, s továbbjutottak a negyeddöntőbe.

Portugal  v Slovenia -EURO
Diogo Costának Cristiano Ronaldo is hálálkodhatott. Nem véletlenül... (Fotó: Getty Images)

Diogo Costa ezzel az első kapus lett az Európa-bajnokságok történetében, aki egy tizenegyespárbajban három lövést is hárított.

És azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a portugál válogatott kapusedzője – aki így Diogo Costa felkészítéséért is felel – az a Ricardo, aki anno ugyancsak vérbeli tizenegyesölő kapusnak számított, így az utódnak volt kitől megtanulnia a leckét. 

Portugal v Slovenia: Round of 16 - UEFA EURO 2024
Jan Oblak a hosszabbításban kivédte Cristiano Ronaldo büntetőjét. Sokáig úgy tűnt, ő lesz a meccs hőse (Fotó: Getty Images)

Nem sokon múlott, hogy nem a másik kapus, Jan Oblak lett a meccs hőse. A szlovénok kapusa a hosszabbításban bravúros vetődéssel hárította Cristiano Ronaldo tizenegyesét, a tizenegyespárbajban azonban hiába érezte meg a sarkot, a néhány perccel korábban még a könnyeivel küzdő Cristiano Ronaldo ezúttal már tökéletes precizitással célzott.

Portugal v Slovenia: Round of 16 - UEFA EURO 2024
Micsoda lelki erő! A tizenegyespárbajban már tökéletesen célzott Cristiano Ronaldo (Fotó: Getty Images)

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ 
Portugália–Szlovénia 0–0 – tizenegyesekkel 3–0
Frankfurt am Main, Frankfurt Aréna, 46 576 néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini – olaszok)
Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo (Nélson Semedo, 117.), Rúben Días, Pepe (Rúben Neves, 117.), Nuno Mendes – Bruno Fernandes, Joao Palhinha, Vitinha (Diogo Jota, 65.) – Bernardo Silva, C. Ronaldo, Rafael Leao (Francisco Conceicao, 76.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez 
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Balkovec – Stojanovic (Verbic, 87.), Gnezda Cerin, Elsnik (Ilicic, 105.), Mlakar (G. Stankovic, 74.) – Sporar (Celar, 74.), Sesko. Szövetségi kapitány: Matjaz Kek 
Sárga lap: Joao Cancelo (107.), ill. Drkusic (32.), Karnicnik (37.), G. Stankovic (101.), Bijol (106.), Balkovec (107.)  

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik