Amerikai búcsú, Ghána tovább álmodhat

Vágólapra másolva!
2010.06.26. 20:20
null
KATTINTSON A KÉPRE!
Továbbra is versenyben maradt az egyetlen még talpon lévő afrikai csapat a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Ghána ugyanis hosszabbításban 2–1-re legyőzte az Egyesült Államokat a nyolcaddöntőben. A vezetést Kevin-Prince Boateng szerezte meg az első félidőben, a második játékrészben azonban Landon Donovan tizenegyesből egalizált. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás elején Asamoah Gyan döntötte el a továbbjutás kérdését. A találkozót Kassai Viktor vezette, a magyar játékvezető remekül látta el feladatát. A negyeddöntőben Uruguay vár az afrikaiakra.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

Az amerikaiaknál a belső védő Oguchi Onyewu helyén Jonathan Bornstein került be a kezdőbe, míg a ghánaiak egyetlen vérbeli csatárral kezdtek. Ghána amúgy Afrika utolsó reménye volt, az egyetlen versenyben lévő válogatott a kontinensről.

A kezdeti puhatolózás után Clint Dempsey kapura lövése volt az első említésre méltó esemény a találkozón. Gera Zoltán csapattársa távoli lövése azonban csak erős volt, jól helyezett nem. Richard Kingsonnak nem okozott problémát a hárítás. Nem úgy, mint kollégájának nem sokkal később a másik oldalon…

GÓL 23-AS MEZBEN

Kevin-Prince Boateng az első a dél-afrikai világbajnokságon, aki 23-as mezben talált be. Már mindössze csak 1-es, 5-ös és 22-es szerelésben szereplő futballista nem talált be.

Kevin-Prince Boateng indult meg a felezővonaltól a 5. percben, s miután senki sem támadta meg, 20 méterről laposan a jobb alsóba lőtt. Tim Howard is benne volt a gólban, az amerikai kapus rosszul helyezkedett. 0–1. Nem mellékesen ez volt az afrikai csapat első akciógólja a világbajnokságon.

A bekapott találat teljesen megzavarta a tornán eddig remek teljesítményt nyújtó Egyesült Államokat. Egyértelműen Ghána akarata érvényesült a félidő első felében. A 18. percben Howardnak kellett védenie Asamoah Gyan nagy erejű szabadrúgása után. Ezúttal sikerült az amerikai kapusnak.

Az amerikaiaknak, úgy látszik, gondot okoz a megfelelő hőfokra melegedés a mérkőzés elején. Bob Bradley csapata kapta eddig a két leggyorsabb gólt a tornán: még a csoportkörben Steven Gerrard szomorította a jenkiket az angolok elleni találkozó 4. percében, most pedig ugyebár Kevin-Prince Boateng az ötödikben.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy Kassai Viktor eddig remekül vezette a találkozót: mindig az események közelében helyezkedik, és lapos figyelmeztetésekkel idejében fegyelmezte a játékosokat – akit kellett –, még mielőtt elszabadultak volna az indulatok.)

Bradley kapitány látta, hogy valami nagyon nem klappol csapatával, s mielőtt visszafordíthatatlan következményei lettek volna a ghánai fölénynek, cserére szánta el magát: Ricardo Clark helyére Maurice Edu érkezett a 30. percben – pusztán taktikai megfontolásból.

A játékrész végére rendezte sorait az amerikai csapat, de Ghána egygólos vezetése teljesen megérdemelt volt a szünetben.

Úgy tűnt, hogy a Bradley rendet teremtett játékosai fejében, rögtön a szünet után hatalmas helyzetet dolgozott ki az USA. Jozy Altidore játszott a szünetben beálló Benny Feilhaber elé, aki 5 méterről már nem tudta átemelni a remekül kimozduló Kingsont. Hatalmas helyzet volt.

Bő tíz perccel később Dempsey vitte volna el a labdát Jonathan Mensah mellett, ám a ghánai játékos felvágta a kilépő amerikait a 16-oson belül. Kassai habozás nélkül mutatott a tizenegyespontra. A megítélt büntetőt Landon Donovan vágta be kíméletlenül, a labda a bal oldali kapufáról vágódott a gólvonal mögé a 62. percben. 1–1

A második félidőben az Egyesült Államok futballozott jobban. Az amerikai szövetségi kapitány cseréi gyakorlatban és képletesen is nagyon bejöttek. Edu és Feilhaber is remekül játszott.

A 76. percben Altidore indítása után Michael Bradley 10 méterről lőtt, Kingson azonban szépen védett. Nem sokkal később az előbb passzt adó támadó estében kaparta kapura a labdát. A mozdulat csodálatos volt, ellenben eredménytelen, a labda nem sokkal, de elkerülte a kaput.

Újabb gól azonban már nem született a találkozó rendes játékidejében, ellentétes félidők után hosszabbítás következett.

Annak az elején pedig ismét megszerezte a vezetést Ghána! És újból akciógólt lőtt az afrikai együttes. A 93. percben André Ayew vágta előre a labdát, amelyet Asamoah Gyan tett mellel maga elé, majd ballal hatalmas erővel bombázott 14 méterről Howard kapujába.1–2

Ez volt Gyan harmadik gólja a világbajnokságon, a csoportkörben két tizenegyest értékesített a támadó.

Eddig mindössze két afrikai válogatott jutott be a negyeddöntőbe a világbajnokságok történetében. Ghána most Kamerun 1990-es és Szenegál 2002-es sikerét próbálta megismételni. És meg is ismételte.

Az Egyesült Államok mindent elkövetett, hogy egyenlítsen még a hosszabbítás első félidejében, a ghánai csapat azonban remekül védekezett, csupán egy-két beívelés jelentett némi bonyodalmat Kingson kapuja előtt. Ekkor sokakban felvetődött, hogy az utolsó negyedóra következik az USA számára a 2010-es tornán.

Így is lett, az amerikaiak már többször is bizonyították a világbajnokságon, hogy az utolsó pillanatig képesek harcolni. Ezt megtették most is, de ezúttal ez kevés volt az egyenlítéshez. Ghána jutott a legjobb nyolc közé.

A találkozón Kassai Viktor remekül látta el feladatát, és könnyen elképzelhető, hogy a negyeddöntőben vagy még később újabb feladat vár majd rá Dél-Afrikában...

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!


KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik