Kassai: Olcsó lenne azt mondani, más is hibázott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.16. 07:36
null
Sportdiplomáciai hiányosságok? Hibák a pályán? Erősebb riválisok? Alighanem mindegyik szerepet játszhatott a FIFA döntésében – Kassaiék nem utaznak (Fotó: Reuters)
Még a nemzetközi játékvezető-szakfórumot is némileg meglepte, hogy Kassai Viktor lemaradt a vb-szereplésről – a magyar futballbírót és csapatát a FIFA játékvezetői bizottsága nem választotta be a brazíliai világbajnokságra készülő keretbe.

– Csalódott?
– Voltam már jobban is – sóhajtott Kassai Viktor, aki kimaradt a brazíliai vb-n részt vevő játékvezetők szerda reggel nyilvánosságra hozott névsorából. – Nem tagadom, nem erre számítottam.

SZAVAZÁS

Kassai Viktor nem került be a 2014-es világbajnokság játékvezetői keretébe. Mi a véleménye erről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Honnan tudta meg, hogy itthon marad?
– Korábban azt mondták nekünk, január végén, február elején döntik el, kik kerülnek a keretbe, aztán megtudtuk, hogy kedden ülésezett a FIFA játékvezetői bizottsága, ezért reggel felmentem az internetre, van-e valami hír ezzel kapcsolatban. És ott láttam a neveket...

– Miért nem látta a sajátját?
– Mert nem volt odaírva... Ha az okokra kíváncsi, csak sötétben tapogatózunk, a döntést nem indokolták, de ez nem is szokás, nekünk tudomásul kell vennünk a határozatot.

– Ön mire gondolt, mi történhetett?
– Ötvenhárom játékvezetői trió alkotta az előzetes vb-keretet, ebből tizenkilencen voltunk európaiak. A tizenkilencből kilencen utaznak, vagyis tíznek ki kellett maradnia, így tudni lehetett, hogy tapasztalt játékvezetők is kimaradnak majd. Szerintem arra is kevesen gondoltak volna a szakmabeliek közül, hogy a szlovén Damir Skomina vagy a francia Stéphane Lannoy nem utazik. Ez azt mutatja, hogy a jó, vagy jónak gondolt teljesítmény, a tapasztalat sem garancia arra, hogy kiválasztják az embert.

– Sok oka lehetett volna annak, hogy a vb legnagyobb meccsét vezethesse, de oka van annak is, hogy itthon marad. Az ukrán–angol Eb-meccs meg nem adott gólja, a Bayern–Barcelona BL-elődöntő néhány vitatott ítélete közrejátszhatott a döntésben?
– Nem segített, az biztos. De mások jól szerepeltek az elmúlt időszakban, a legszűkebb elit tagjai, és mégsem utaznak. Eddig is tudtuk, hogy nincs garancia semmire. Olcsó lenne azt mondani, más is hibázott, nyilván utólag mi magunk is látjuk, hogy mikor volt gyengébb a teljesítmény, ám ez ilyen szakma, nem lehet tökéletes az ember, hiába törekszik rá. És nemcsak arról van szó, hogy a mi meccseink hogyan sikerültek, hanem arról is, a többiek miként teljesítettek. Erős az európai konkurencia, most másokban bízott a FIFA döntéshozó testülete, nem tudunk mást csinálni, elfogadjuk, és tovább dolgozunk. Tudtuk, hogy ez nem százméteres síkfutás, ahol a nyolc leggyorsabb van a döntőben, a mi megítélésünk is szubjektív – de ez sem újdonság.

NEM FELTÉTLENÜL A LEGJOBBAK UTAZNAK, DE TUDTÁK: ERŐS EURÓPAI RIVÁLISOKKAL KELL MEGMÉRKŐZNIÜK. OLVASSA EL A TELJES, KASSAI VIKTORRAL KÉSZÍTETT INTERJÚT A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik