Greenwood duplázott, kiütéses győzelemmel kezdődött a De Zerbi-éra Marseille-ben; horrorsérülés után nyert Reimsben a Lille

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.08.17. 19:05
Mason Greenwood (középen) két góllal segítette az OM-et (Fotó: Getty Images)
Az Olympique Marseille 5–1-re győzött a Brest vendégeként a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) első fordulójában.

Kevesebb mint három percre volt szüksége a Manchester Unitedtől megszerzett Mason Greenwoodnak ahhoz, hogy letegye a névjegyét Marseille-ben. Az angol támadó Harit remek ütemű indításával robogott el a jobb szélen, s éles szögből a jobb alsóba lőtt. Hat perccel később az előző évadban bronzérmet szerző Brest egyenlíthetett volna, de Del Castillo tizenegyesét a frissen igazolt argentin kapus, Gerónimo Rulli védeni tudta. A kihagyott lehetőséget további két góllal büntette a Roberto De Zerbi vezette OM, Luis Henrique mellett ismét Greenwood talált be – ezúttal tizenegyesből. Bő félóra játék után tehát lefutottnak tűnt a találkozó, de Mahdi Camara bombagólja visszahozta a meccsbe a breton gárdát.

A fordulás után három perccel viszont szertefoszlottak a hazai remények: Greenwood beadása egy védőről pattant Luis Henrique elé, aki egy jól helyezett lövéssel lezárta a lényegi kérdéseket. A De Zerbi-csapat ezután sem állt le a gólgyártással (miközben a vendégkaput védő Rulli a frászt hozta védéseivel a bresti támadósorra), a 69. percben egy másik új szerzemény, Elye Wahi értékesítette a Greenwood buktatásáért megadott tizenegyest, beállítva az 5–1-es végeredményt (GÓLVIDEÓK ITT).


A 15. percben ijesztő jelenetet láthattak a Reims–Lille összecsapásra kilátogató nézők: Amadou Koné egy ütközés közben fejen találta a vendégek angol középpályását, Angel Gomest, aki eszméletét veszítve terült el a földön. Az értelemszerűen piros lapot kapó elefántcsontparti játékos könnyek között hagyta el a játékteret, míg Gomes ápolása miatt több mint fél órát állt a játék. A 23 éves lille-i labdarúgót végül mentő szállította kórházba – a legfrissebb hírek szerint Gomes már eszméleténél volt, amikor hordágyon levitték a pályáról. A történtek miatt a játékvezető 34 (!) perces hosszabbítást rendelt el, melynek végén Bafodé Diakité közeli lövésével megszerezték a vezetést a vendégek. Az emberhátrányban játszó hazaiak nem tudtak nyomást helyezni Chevalier kapujára, majd a ráadásban Jonathan David váltotta gólra Ethan Mbappé passzát, beállítva a 0–2-es végeredményt. 


A nap utolsó meccsén az AS Monaco szórakoztató összecsapást játszott az élvonalba két év szünet után visszatérő Saint-Étienne-nel. Mindkét fél több mint 10 lövésig jutott, valamint mindkét oldalon akadt egy-egy érvénytelen gól is. A három pont sorsát Minamino Takumi döntötte el a 28. percben: a japán légiós Vanderson indításával lódult meg, majd remek ütemben emelte át a kapujából kirontó Larsonneurt. 1–0 

FRANCIA LIGUE 1
1. FORDULÓ
Brest–Marseille 1–5 (M. Camara 45+6., ill. Greenwood 3., 31. – 11-esből, Luis Henrique 26., 48., Wahi 69. – 11-esből)
Reims–Lille 0–2 (Diakité 45+30., David 90+3.)
Kiállítva: A. Koné (Reims, 15.)
Monaco–St.-Étienne 1–0 (Minamino 28.)

VASÁRNAP
15.00: Auxerre–Nice
17.00: Angers–Lens
17.00: Montpellier–Strasbourg
17.00: Toulouse–Nantes
20.45: Rennes–Lyon

Pénteken játszották
Le Havre–PSG 1–4 (G. Lloris 48., ill. Li Kang In 3., O. Dembélé 85., Barcola 86., Kolo Muani 90. – 11-esből)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik