Jégkorong: Sebők Balázs hamarosan elhagyhatja Finnországot

Vágólapra másolva!
2023.03.08. 12:43
null
Sebők Balázs (Fotó: Ilves-Kuvat)
Csapatával, az Ilvesszel harcban van a finn bajnoki címért Sebők Balázs, és minden esélyük megvan rá, hogy meg is nyerjék az évad végén.


– Csapatával, az Ilvesszel harcban van a finn bajnoki címért Sebők Balázs, és minden esélyük megvan, hogy meg is nyerjék. Miben különböznek a finn mindennapok a magyaroktól?

– Nehéz válaszolni, hiszen felnőttként nem is éltem Magyarországon, majdnem tizenöt éve élek itt, haza meg inkább nyaralni járok – mondta lapunknak Sebők Balázs, a magyar válogatott csatára. – Az élsportolók élete a világ minden országában más, mint az átlagembereké, nagy különbséget nem érzek, mindkét helyen szeretek lenni.

– Egész felnőttpályafutását Finnországban töltötte, sosem akarta magát kipróbálni valahol máshol?
– Lett volna lehetőségem máshova is igazolni, de Európában szakmailag nem nagyon tudtam volna jobb helyre menni. A csapatommal ráadásul vezetjük a finn ligát, úgyhogy nem igazán tudnék jelenleg jobb együttesben játszani. Tizenöt éves voltam, amikor elköltöztem Magyarországról, majdnem a fél életemet Finnországban töltöttem, de nagy titkot nem árulok el, ha azt mondom, hogy a következő idényben valószínűleg már nem itt fogok hokizni. Elképzelhető, hogy ez az utolsó évadom Finnországban.

– Mi történt, ami váltásra ösztönzi?
– Nincs még konkrét elképzelésem, csak már annyi ideje élek és játszom itt, hogy talán jót tenne, ha új kihívásokkal kellene megbirkóznom. A motivációmat erősítené a környezetváltozás. Félreértés ne essék, nem égtem ki, jól érzem itt magam, de hiányoznak az új élmények. Egyelőre nem tudom pontosan, hova mennék, ráadásul a finn ligában most jön az idény legfontosabb része, a legjobb lenne aranyéremmel a nyakamban elhagyni az országot.

– Három fordulóval az alapszakasz vége előtt versenyben vannak az első helyért – hogy érzi, megnyerhetik a bajnokságot?
– Jó csapatunk van ebben az idényben, jó esélyünk van megnyerni a ligát, de a rájátszás teljesen kiszámíthatatlan. Az alapszakasz-győzelem is szép lenne, de a playoff fontosabb. Két hét múlva kezdődik, de mi már arra összpontosítunk.

– A finn ligában közvetlen riválisuk a Tappara, amely a Bajnokok Ligáját is megnyerte idén. Mi lehet az oka, hogy olyan sikeres volt ott, míg önök már a csoportkörből kiestek?
– A Tappara a városi riválisunk, nagyjából akkora az ellentét közöttünk, mint otthon a Ferencváros és az Újpest között. Tapasztalt és nagyszerű csapat, a bajnokság címvédője, és az utóbbi években szinte kivétel nélkül bejutott a rájátszás döntőjébe is. A győzelemhez szükséges mentalitás és kultúra jellemző rá. Nekünk pedig talán kicsit sok volt az akkor ránk nehezedő teher, ráadásul éppen edzőt váltott a csapat – de mostanra sokat javult a teljesítményünk és az eredményeink is.

– A finn liga színvonalát mihez tudná hasonlítani?
– Nehéz összehasonlítani a bajnokságokat, de mivel a Tappara nyerte meg a Bajnokok Ligáját, azt gondolom, hogy itt elég magas a színvonal, sőt évek óta Európa egyik legerősebb ligája a finn. Az elitvébén válogatottakkal játszunk, így értelmetlen lenne párhuzamot vonni, de engem jól felkészít arra a tempóra az itteni bajnoki.

– A világbajnokságot a lakhelyén, Tamperében rendezik, körbevezeti majd a csapattársakat?
– Tíz nap alatt lesz hét mérkőzésünk, úgyhogy nem hiszem, hogy sok időnk lenne várost nézni, de ha valaki vacsorázni szeretne a városban, akkor tudok néhány jó éttermet. Jó érzés lesz itt játszani, remélem, sok magyar szurkoló eljön Finnországig, hogy biztasson minket.

– Nemrég hivatalossá vált, hogy az elitvébé előtti utolsó felkészülési mérkőzésüket Kanada ellen játsszák – mit szól hozzá?
– Örülök, mert nemcsak nekünk, játékosoknak, hanem a nézőknek is élmény lesz, hogy világsztárokat láthatnak testközelből. Az eredmény teljesen másodlagos lesz, de jó felmérő a vébé előtt. Azt mindenki tudja, hogy nekünk nem Kanadát és a hasonló erősségű csapatokat kell megvernünk a céljaink eléréséért.

– Milyen reális célokat tűzhet ki a finn bajnokság hátralévő részére és a világbajnokságra?
– A bajnokságban nem lenne meglepetés, ha sokáig, akár a végső sikerig is eljutnánk a rájátszásban, de a playoff kiszámíthatatlan tud lenni. A vébén pedig egyértelműen a bennmaradás a célunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik