Multisport Eb, kerékpár: Wiebes nyerte az országúti kerékpárosok női mezőnyversenyét

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 15:30
null
A holland Lorena Wiebes minimális előnnyel nyert Münchenben (Fotó: AFP)
A holland Lorena Wiebes nyerte vasárnap az országúti kerékpárosok női mezőnyversenyét a müncheni multisport Európa-bajnokságon – írja az MTI.

A 99 fős mezőnyben nem volt ott a tavaly világbajnoki negyedik, három szakágban is a világelitbe tartozó Vas Kata Blanka, aki kihagyta a kontinensviadalt. A kerékpárosokra a Landsberg am Lech és München közötti 128.3 kilométeres táv várt, a végén körpályával a bajor főváros szívében.

Kétfős szökés tekert el, ám ezt korán befogta a mezőny, a táv második felében pedig megindultak a női versenyekre jellemző sorozatos támadások. A müncheni körpályához érve kissé megnyugodott a mezőny, és bár hárman ismét elszakadtak, a hollandok vezetésével befogták őket az összeállt sprintervonatok.

A Siegestor megkerülésekor a célegyenesre fordulva hamar elfogytak az addig nagy munkát végző holland felvezető emberek – köztük a címvédő Ellen van Dijk is –, akik a nagyszerű formában lévő, a női Tour de France-on két sprintbefutót nyerő Lorena Wiebesért dolgoztak. Wiebes így az utolsó néhány száz méterre a másik nagy esélyesre, Elisa Balsamóra tette a kereket, jó ütemben indult, és célfotóval, mintegy egyharmad kerékkel megelőzte az olasz világbajnokot. Ez volt a hetedik női mezőnyverseny az Eb-k történetében, és Wiebes a hatodik különböző holland aranyérmes.

Harmadikként Balsamo utolsó felvezető embere, a kontinensviadal pályaversenyein két arany- és egy ezüstérmet begyűjtő Rachele Barbieri ért célba.

A németek kiválósága, az országúton időfutamban világbajnok, pályán olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lisa Brennauer épphogy leszorult a dobogóról: a bajor fővárosban pályán üldözéses versenyben csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet nyerő hazai közönségkedvenc negyedik lett pályafutása utolsó versenyén.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR,
NŐK, MEZŐNYVERSENY (Landsberg am Lech–München, 129.8 km)
1. Lorena Wiebes (Hollandia) 2:59:20 óra
2. Elisa Balsamo (Olaszország) azonos idővel
3. Rachele Barbieri (Olaszország) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik